לא סרט: מסיבת העיתונאים של דראגי והאווירה החיובית בשווקיםכמו סרט אירופאי טוב, את מה שהתרחש במסיבת העיתונאים של ה-ECB לקח לשווקים יומיים לעכל. בשלב הראשון התחושה הייתה קשה ובחמישי אחר הצהריים נרשמו בשווקים ירידות חדות (הדאקס ירד ב-2.2%, ה-CAC ב-2.7%, ה-IBEX הספרדי ב-5.2% והאירו נחלש ב-1.1% מול הדולר). למחרת, התחושה הקשה (ומי שראה את הזחיחות של מריו דראגי, נשיא הבנק המרכזי של אירופה, בשידור חי מבין על מה מדובר) פינתה מקום להבנה כי מדובר למעשה בשיפור לעומת המצב הקודם ובשישי בבוקר חזרו השווקים. בסיום יום המסחר באירופה, ובתמיכת נתוני התעסוקה החיוביים שפורסמו בארה"ב עלה הדאקס ב-3.9%, ה-CAC ב-4.4%, ה-IBEX ב-6% והאירו ב-1.8%.
בשורה הלפני תחתונה, ה-ECB לא ענה על ציפיות השווקים ולא הכריז על תוכנית של רכישות אג"ח. מצד שני, הוא כן הבטיח שירכוש אג"ח של מדינות שיבקשו סיוע מהאיחוד ויתחייבו לעמוד בתנאים שיוצבו להן. בשורה התחתונה: זו התקדמות במדיניות ה-ECB אך ייתכן שיהיה עוד קצת רע לפני שיהיה טוב יותר.
הנקודה העיקרית ממסיבת העיתונאים:
• ה-ECB מוכן להתערב בשוק האג"ח אבל זה יקרה רק במספר תנאים:
• המנהיגים האירופאים יפעילו את רכישות האג"ח דרך קרנות הסיוע.
• המדינות שצריכות תמיכה יבקשו סיוע רשמי ויתחייבו לקבל על עצמן את התנאים שיציב להן האיחוד האירופי בניהול המדיניות הפיסקאלית. דראגי חידד וציין גם שההתחייבות לקבל את סמכות האיחוד האירופי בניהול התקציב היא תנאי הכרחי אבל לא מספיק ושלאחריה ייתכן שה-ECB ירכוש אג"ח.
• ה-ECB למעשה אומר בהצבת תנאי זה שני דברים: ראשית, זה שספרד גדולה יותר לא מעניק לה זכויות שנמנעו מיוון, פורטוגל או אירלנד. אם ספרד צריכה סיוע היא תצטרך להודות שהיא נכשלה בניהול התקציב ולתת לאיחוד האירופי לעשות זאת בשבילה. שנית, ה-ECB החל בתהליך גישור בין גרמניה לשאר מדינות הגוש. גרמניה התנגדה עד כה לרכישות אג"ח מחשש שאלו יהוו תמריץ שלילי לממשלות להמשיך בצעדי הצנע. מנגד, צרפת, ספרד, איטליה ושאר המדינות הבעייתיות טענו כי ללא רכישות אג"ח והורדת התשואות, לא ניתן יהיה לבצע את צעדי הצנע באופן אפקטיבי. כיוון ששני הצדדים צודקים, תוכנית ה-ECB היא הגשר שמעל המים הסוערים באירופה.
החסרונות העיקריים בתוכנית:
• ספרד צריכה להודות שהיא צריכה סיוע ושהיא לא מסוגלת לנהל בעצמה את המדיניות הפיסקאלית שלה. ראש ממשלת ספרד סופג פה מהלומה.
• מעבר לכך, בקשת סיוע של ספרד היא למעשה הודאה בכך שמדינות גדולות באירופה הן פושטות רגל פוטנציאליות.
• גם אם ספרד תבקש סיוע, ייקח זמן עד שמדינות האיחוד יאשרו את הסיוע (את הסיוע לפורטוגל לקח חודש וחצי לאשר). בנוסף זה לא מבטיח שהתשואות של ספרד יישארו נמוכות ללא העזרה של הבנק המרכזי (שלא יכולה להמשיך לעד).
היתרונות:
• תוכנית ה-ECB מונעת מתן תמריצים שליליים לממשלות על חשבון ה-ECB. באוגוסט 2011, הצליח ה-ECB בעזרת רכישות להוריד את תשואות האג"ח ל-10 שנים של ספרד ואיטליה מרמה של 6.3% אל מתחת לרמת ה-5%. כתוצאה מכך, ראש ממשלת איטליה דאז, סילביו ברלוסקוני, הרגיש מספיק נוח כדי להודיע כי יבטל חלק מהעלאות המיסים שתכנן. התוכנית החדשה נועדה למנוע התפתחויות כאלו.
• הדרישות של ה-ECB יתמרצו את הפוליטיקאים האירופאים להמשיך לטפל בבעיית החובות ויקלו על קבלת תוכנית לאחידות פיסקאלית באירופה.
• החשש שקרנות הסיוע לא יספיקו לספרד ואיטליה במידה ואלו יצטרכו סיוע יורד. אם הן יבקשו סיוע אז ה-ECB ידאג להשלים את החסר.עוד מההודעה:
• מבחינת המצב הכלכלי באירופה, דראגי ציין שהצמיחה תמשיך להיות חלשה לאור אי הוודאות והלחץ בשווקים הפיננסיים. כמו כן ציין הנגיד שהאינפלציה בגוש תמשיך לרדת. באופן טבעי זה היה החלק הכי פחות מעניין או מפתיע בנאומו של דראגי. ברור לכל שאירופה במיתון שימשך תקופה ארוכה אבל זה לא מה שמטריד את השווקים.
• הרכישות יהיו "בסכום שיספיק" ויתמקדו בחלק הקצר של העקומים. מצד אחד ההתמקדות בחלק הקצר נכונה כיוון שהרכישות נועדו להקל על הגלגול ותו לא. מצד שני ה-ECB מוותר פה על תמיכה בכלכלה. בעקבות ההחלטה להתמקד בחלק הקצר של העקום התשואות על האג"ח הספרדי לשנתיים ירדו מרמה של 6.6% ל-4% בלבד.
• בניגוד לתוכנית הרכישות הקודמת, הפעם הרכישות יהיו שקופות יותר וה-ECB יפרט מבעוד מועד לגבי הרכישות (מדינות, סכומים טווחים לפדיון וכו').
• המנגנון לרכישות יוחלט בשבועות הקרובים. החלק הזה בהצהרה קצת הפתיע. מה בדיוק עשו עד היום? איך ייתכן שאין כבר שיטת פעולה מוכנה מבעוד מועד?
• על הורדת הריבית על הפיקדונות לטריטוריה שלילית: "לא נלך לשם, אלו מים לא ממופים" והתערבות בנק מרכזי במדיניות הפיסקאלית של גוש מדינות עם מטבע אחיד הם מים כן ממופים??
• על מתן רישיון בנקאי ל-ESM: "מופתע שזו בכלל אפשרות, מנגנון הקרן לא מאפשר רישיון כזה נכון להיום וה-ECB הוא לא זה שיכול לשנות את זה (מעביר את האחריות למדינות).
• דראגי גם חרג מהנורמות וציין את שמו של יינס ווידמן, נגיד הבונדס בנק, שהיה היחיד שהצביע נגד ההחלטה.לסיכום: אם ראש ממשלת ספרד לא ייתן לשיקולים הפוליטיים להפריע אזי סביר שבשבועות הקרובים ספרד תודיע כי היא זקוקה לסיוע וכי היא מוכנה לקבל את תנאי האיחוד האירופי. בתגובה, ה-ECB וקרנות הסיוע יחלו לרכוש אג"ח ספרדי והשקט יחזור לשווקים. עם זאת, גם במקרה כזה המשבר האירופי ימשיך ללוות אותנו כיוון שבדומה למה שקורה ביוון, ספרד תאלץ מדי רבעון להראות שהיא עומדת ביעדים שיוכתבו לה. כל ספק קטן באשר ליכולתה לעשות זאת יגרור תגובות שליליות של השווקים.הודעת הפד מיום רביעי
אם הסרט האירופי היה מורכב וקשה לעיכול אז הודעת הפד מיום רביעי לקתה בתסמונת שמאפיינת את הסרטים ההוליוודיים בשנים האחרונות: לא נאמר בה כמעט כלום והיא הסתיימה בהותרת פתח להמשכון. הנגיד האמריקאי ברננקי חזר על המנטרה לפיה לפד יש כלים נוספים להתמודד עם הרעה בסביבה הכלכלית אבל עדיין מוקדם לכך. כפי שציינו מספר פעמים בחודשים האחרונים, אנו מעריכים כי הפד לא יפעיל תוכנית חדשה לפני תחילת 2013. לעומת זאת, בקפיטל אקונומיקס דווקא מעריכים שבהודעת הפד היה שינוי מהותי וכי ברננקי רמז על אפשרות להרחבה נוספת כבר בפגישה של אמצע ספטמבר. הסבר: הפד שינה את המשפט "הפד מוכן לנקוט בצעדים נוספים אם יהיה צורך בכך" ל-"הפד יפעיל צעדים נוספים כשיהיה צורך בכך". ע"פ הניתוח שלהם, בספטמבר 2010 חל שינוי דומה בניסוח הודעת הפד ושינוי זה היה הסנונית הראשונה שלפני ההכרזה על QE2 בנובמבר באותה שנה. הסנונית השנייה הגיעה ב-2010 בנאום ברננקי בכנס השנתי בג'קסון הול ולכן, להערכתם, ייתכן וכבר בנאומו בג'קסון הול בסוף החודש ירמוז ברננקי באופן גלוי על QE3.נתוני שוק העבודה
לאחר מספר חודשים של אכזבות משוק העבודה, הנתונים של חודש יולי היו טובים מהצפוי ותמכו עוד יותר בעליות בשווקים ביום שישי. הנקודות העיקריות מהנתונים שהתפרסמו:
• למשק האמריקאי נוספו ביולי 163 אלף משרות, לעומת צפי לתוספת של מאה אלף בלבד ולעומת תוספת של 64 אלף משרות בלבד ביוני.
• הנתונים של מאי-יוני עודכנו כלפי מטה אך לא באופן משמעותי. סך הכל נרשם בחודשים אלו אבדן של 6000 משרות נוספות בלבד.
• ממוצע תוספת המשרות מתחילת השנה עומד על 153 אלף. ממוצע זה מאפשר אמנם ירידה בשיעור האבטלה אך ירידה זו תהיה הדרגתית מאוד. אנו מעריכים ששיעור האבטלה יישאר מעל רמת ה-7.5% גם במהלך 2013.
• תוספת המשרות הייתה בכל הסקטורים למעט הסקטור הציבורי והנדל"ן שממשיכים לסבול מפיטורים.
• בנטרול הסקטור הציבורי, בסקטור הפרטי נוספו 172 אלף משרות, כפול כמעט מהתוספת שנרשמה ביוני (73 אלף).
• לפי סקר משקי הבית, התעסוקה דווקא ירדה ביולי ב-195 אלף משרות. ירידה זו מסבירה את העלייה בשיעור האבטלה ל-8.3%.
• סך הכל נתוני התעסוקה מקטינים להערכתנו את ההסתברות להרחבה חדשה של הפד בחודשים הקרובים. אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו, פסגות בית השקעות