תודה על המאמר!
אם אוכל לתרום לדיון, עמדותיי קצת שונות, אשמח לקדם דיון בהצגתם. דברים אלו קצת מרוחקים מהמיינסטיים אז אני מקווה שאף אחד לא יקח את זה ללב. שום מילה לא מכוונת אישית לאף אחד, אלו רק דעות.
דבר 1: קבוצות שונות בעם. אני אף פעם לא הבנתי משהוא. אם אורך חיים של חרדי או מתנחל כ"כ טוב ומקבל כ"כ הרבה הטבות, למה לא כולם מתחרדים או עוברים לגור מעבר לקו הירוק... הרי כל אחד עושה את משוואת סיכוי-סיכון ( ;) ) האישית ואם רוב העם החליט להיות חילוני במרכז, זה אומר דבר פשוט: לא הקיצבה העלובה של חרדי שלא עובד ולא ההטבות בתחבורה ציבורית שמקבלים מי שגר מעבר לקו הירוק הינם משמעותיות. ושוב את אתה חושב לחיות מעבר לקו ולקבל חינוך ברמה גבוהא יותר ושכר דירה נמוך והטבות שונות, מי אוסר לך לעבור לשם...
דבר 2: מוסר ורסוס חוק: אני דווקה חושב שהמבחן האמיתי למצפון הוא כאשר דבר חוקי אינו מוסרי ובכל זאת אתה לא עושה אותו. נקח דוגמה קיתונית: אם היה מותר לפי החוק להרוג את השכן שלך, מסיבה כלשהיה ולקחת את כל הכסף שלו, הייתם עושים את זה? הרי (מצטער להגיע לנקודת גודווין) כל הטענה של ההגנה במשפט נורנברג היה : "אבל זה היה חוקי". ולכן אני חושב שמעבר לחוק כל אחד צריך לבנות לעצמו מצפון, מוסר אישי ששורשו בהתבוננות עצמית והתבוננות בעולם ולכל אחד זה יהיה שונה. מה שכן, סמן ימני של המצפון הוא החוק ואין אפשרות לעבור עליו כדי לשמור על טובת הכלל, גם כאשר המוסר האישי שלי מאפשר לי זאת
דבר 3: שיטת הממשל
יש 2 גישות בעולם הדמוקרציה. הגישה היצוגית אומרת הנבחרים צריכים להיות כמה שיותר קרובים למה שמרקיב העם. הנבחרים צריכים להיות רפליקציה אחד לאחד למה שיש בעם, אבל אז הממשל פחות יציב כי הוא לא אורגני, וכח מוגזם נמצא בידי קבוצות שוליות שמאפשרות הרבת קואליציות, זה מה שקורא בישראל. גישה השנייה אומרת הכי חשוב שהשילטון יהיה יציב ולא משנה איך נראה האנשים נותנים לבוחרים לבחור בין שתי (או שלוש) אלטרנטיבות כלליות אבל אז חלק מהעם לא מיוצג בבית הנבחרים (דוגמה קלסית, צרפת כמעת 30% לא מיוצג בפלמנט).
עשיו השאלה האמיתית היא למה ישראל בחרה בשיטה ב 1? תשובה: כי העם מפולג לחלוטין אין כמעט חילוני שירצה לבחור בחרדי, אין כמעת יהודי שירצה לבחור בערבי ולהיפך, כמובן.
למה? כי החינוך מפולג. יש בתי ספר לכל אוכלוסיה, דבר נוראי שתוצאתו פילוג ולכן אי-יציבות.
ולמה שלא יהיה כיתות שבהם לומדים חילוני, חרידי, מתנחל, ערבי, עולה חדש ביחד?
כי אין סובלנות!
בקיצור הנה איך נגיע לישראל מפותחת, חזקה ושבו כולם ירצו לחיות:
טיפוח הסובלנות בין כל זרמי החברה ==> חנוך הולך ומתאחד ==> עם פחות מפולג ==> ממשל יציב יותר כי יש פחות ופחות צורך ביצוגיות ==> מאפשר תוכניות פוליטיות לתווך ארוך ==> ממשלה חזקה כזאת יכולה לפרק מונופולים וקבוצות לחץ ==> כלכלה חזקה ==> ממשל עוד יותר יציב ==> פיתרון ארוך טווח לסוגיות מדיניות שונות