מאקרו, אגרות חוב וריביות
> גרמניה ובעקבותיה צרפת מנפיקות חוב ל-6 חודשים בתשואה לפדיון שלילית
> רווחי הון בשוק האג"ח הממשלתי, על רקע התמתנות הצמיחה העולמית
> ירידה בסביבה האינפלציונית בעולם
מניות
> נפתחה עונת הדוחות לרבע השני. התוצאות טובות מההערכות, אך מצביעות על היחלשות בפעילות לעומת התקופה המקבילה אשתקד
> השבוע יפרסמו תוצאותיהן חברות כגון: Coca-cola, Intel, Bank of America, Microsoft ו-General Electric
שיא השפל – גרמניה וצרפת מנפיקות אג"ח ל-6 חודשים בתשואה לפדיון שלילית
חודשיים רצופים שבהן המכירות הקמעוניות בארה"ב מתכווצות, המשכות משבר החובות באירופה ועוד שלל של האינדיקטורים שוטפים לעולם מצביעים על כך שקצב הצמיחה נחלש (מדדי מנהלי רכב, מדדי אמון צרכנים ועוד). התוצאה היא העדכון כלפי מטה של של תחזיות הצמיחה לעולם על ידי גופים שונים.
תמורות אלו והחשש הגובר מפני מערכת הבנקאות המסחרית ברחבי העולם הביאו לידי כך שהמשקיעים ממשיכים להעמיק את החשיפה לנכסים בטוחים כגון איגרות החוב של ממשלת ארה"ב או של גרמניה ואפילו של צרפת. וכך, לראשונה בתולדותיה מכרה השבוע גרמניה חוב ל-6 חודשים בתשואה לפדיון שלילית: 0.0344%-. לשם השוואה, בראשית יוני מכר האוצר הגרמניה חוב לתקופה דומה בתשואה לפדיון של 0.007% בלבד.
אם לא די בכך, אזי רק מספר דקות מאוחר יותר הנפיק האוצר הצרפתי איגרת חוב לתקופה של 6 חודשים בתשואה לפדיון של 0.006%-. כלומר, המשקיעים מוכנים לשלם כסף בכדי לרכוש איגרות חוב "חזקות"
תוצאה נוספת, הייתה ירידה נוספת בערכו של ה-EUR כנגד ה-USD אשר במהלך שבוע המסחר האחרון כבר נסחר בשער הנמוך מ-1.22 דולרים לאירו.
למרות, שבאופן כללי, ניתן לומר שפרמיות ה-CDS הן של מדינות והן של בנקים רשמו בשבוע האחרון ירידה בערכן, במקביל, נרשמה ירידה של התשואות לפדיון גם בקרב מרבית איגרות החוב בעולם. כך לדוגמא, ה-UST ל-10 שנים נסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 1.488%, הנמוכה ב-6.1 נ"ב מאשר הייתה בה לפני שבוע. בגרמניה נרשמה ירידה בהיקף דומה לכדי 1.257%.
איגרות החוב של ספרד ואיטליה רשמו רווי הון מרשימים כאשר נרשמו בהן ירידה של התשואה לפדיון ב-30 נ"ב וב-15 נ"ב, בהתאמה, לכדי 6.57% ו-2.21%, בהתאמה. ככל הנראה, איגרות החוב של ספרד רשמו תמיכה משמעותית מתוכניותיו של ראש הממשלה המכהן לטפל בגירעון. זאת, באמצעות העלאת שיעור המע"מ בצורה משמעותית, מ-18% לכדי 21%. השינוי ייכנס לתוקף מה-1 לספטמבר.
חשוב לציין, כי איגרות החוב הממשלתיות התאפיינו במגמה חיובית גם לאור התחושה בשוק כי הבנק המרכזי האמריקאי, ואולי גם אחרים, יפעילו מהלכי הרחבה כמותית, בהם יקנו את איגרות החוב של הממשלות שלהם.
עם זאת, להערכתנו הסיבה המרכזית לרווחי ההון ולרמת המחירים הגבוהה של האיגרות החזקות (ארה"ב, גרמניה וכד') היא ההכרה כי קצב הצמיחה העולמי לא יהיה בשנת 2012 כפי שציפו לו. רק לפני שבוע דיווחה יו"ר קרן המטבע הבינלאומי, לאגארד, כי בקרן הפחיתו את תחזית הצמיחה לארה"ב לשנת 2012. יתר על כן, נתוני הצמיחה בסין היו חלשים. למעשה, כבר 6 רבעים, שהכלכלה הסינית מציגה הידרדרות ברמת הצמיחה. אמנם, גם 7.6% הם מרשימים, אך לעומת התחזיות, היינו לעומת קצב הצמיחה שהמשקיעים מעוניינים שהכלכלה הסינית תצמח ואפילו לעומת היעדים הרשמיים של הממשלה הסינית, יש כאן אכזבה.
הואיל ורמת הצמיחה העולמית תלוייה במידה רבה בהתפתחויות בסין, מאוד לא מעודד שזהו קצב הצמיחה הנמוך ביותר בשנתים האחרונות.
התוצאה היא רווחי הון...
local15072012a.JPG
local15072012b.JPG
האינפלציה בעולם מורידה גובה – זו יוצקת עניין נוסף באיגרות הממשלתיות הנסחרות בתשואות שפל
ההאטה העולמית ותחושת החולשה כלפי המשך השנה הביאו לירידה במחיריהם של הסחורות. לראיה, מדד הסחורות העולמי נמצא ברמה הנמוכה ב-4% (גם לאחר העלייה שנרשמה במחירי הסחורות החקלאיות בשבועות האחרונים), מאשר היה בשלהי 2011. חבית הנפט הגולמי בניו-יורק רשמה ירידה של כ-12%, מראשית השנה או כ-20% מהרמה בה נסחר בחודש פברואר.
התוצאה היא ירידה משמעותית בסביבה האינפלציונית בגושים המרכזיים בעולם. כך לדוגמא, האינפלציה סין עמדה בחודש יוני (ב-12 החודשים האחרונים) על 2.2% בלבד, בהשוואה, ל-6.5% בחודש יולי 2011 (לפני כשנה). סביבת האינפלציה בבריטניה, בחודש ספטמבר 2011 עמדה על 5.2% . מאז, היא צנחה לכדי 2.8%.
התפתחויות דומות התרחשו בגוש האירו ובארה"ב.
ההתמתנות האיפלציונית מאפשרת לבנקים המרכזיים לפעול ביתר שאת, בכדי להמריץ את הפעילות הכלכלית – בחלק מהשווקים המפותחים, באמצעות הרחבות כמותיות ובדרך כלל קבוצת המתעוררים באמצעות הפחתת גובה הריבית.
יתר על כן, סביבת האינפלציה המתמתנת מגבירה, שוב, את רמת האטרקטיביות של איגרות החוב הממשלתיות. במיוחד של אלו כמו ארה"ב או גרמניה, אשר גם כך נסחרות ברמות מחירים גבוהות מאוד(תשואות לפדיון נמוכות מאוד). כידוע, אנו לא מעריצים גדולים במיוחד של שתי איגרות החוב הללו, אך העובדה כי לא צפויים לחצים אינפלציוניים משמעותיים בתקופה הקרובה, במיוחד על רקע העובדה כי משבר החובות באירופה מעמיק ומחירי הסחורות עדיין נמוכים, ניתן לצפות כי איגרות חוב אלו ימשיכו לשמור על ערכן.
local15072012c.JPG
נפתחה עונת הדוחות לרבע השני – האם החברות יצילו את המצב?
ביום שני האחרון נפתחה, די בקול ענות חלושה יש לציין, עונת הדוחות הכספיים לרבע השני בארה"ב, כאשר כמו תמיד חברת האלומיניום Alcoa, היא הראשונה לפרסם את תוצאותיה.
Alcoa דיווחה על רווח של 6 סנט למניה, הגבוה מהערכת השוק אשר עמדה על 5.3 סנט למניה. כלומר, שיעור ההפתעה עמד על כ-13%. גם בשורת ההכנסות נרשמה הפתעה לטובה לעומת הצפי. אלו הסתכמו ב-5.96 מיליארד דולר, לעומת הצפי לכדי 5.81 מיליארד דולר.
יחד עם זאת, אם נשווה תוצאות אלו לרבע המקביל לפני שנה, הרי שנרשמה הידרדרות באיכות התוצאות. בשורת הרווח למניה נרשמה ירידה של כ-80%. בשורת ההכנסות חלה הידרדרות של כ-10%.
כפי הנראה, ההידרדות התוצאות מביאה לכדי התמתנות בהערכות השוק לפעילות החברה לגבי הרבע הבא. וכך, צפי השוק להכנסות ברבע הנוכחי עומד על 5.7 מיליארד דולר והרווח למניה צפוי להסתכם ב-4.5 סנט למנייה.
חברת דאו נוספת שפרסמה את תוצאותיה הייתה הבנק JP Morgan. הבנק אשר נמצא בכותרות על רקע הפסדי העתק שלו בתחום הנגזרים ("הלוויתן מלונדון"), פרסם דווקא דוח שהיה טוב במידה משמעותית מאשר הערכות השוק. כך, הרווח למניה הסתכם ב-1.09 דולר למניה. צפי השוק עמד על 0.76 דולר למניה, היינו פער של 44%. גם ההכנסות היו גבוהות ב-6% מאשר הצפי והסתכמו ב-22.9 מיליארד דולר. ביחס לרבע הקרוב, צפיות השוק מצביעות על עלייה בשורת ההכנסות תוך ירידה בשורת הרווח, לעומת הרבע האחרון.
נציין כי גם הבנק Wells Fargo (נמצא במדד ה-S&P 500), פרסם דוח נאה למדי, אשר היה בהתאם לתחזיות בשוק.
עד אתה פרסמו רק 6 חברות S&P את תוצאותיהן הכספיות (כאשר 2 מתוכן כלולות ב-Dow). מחד, נראה כי התוצאות הן טובות מאשר ציפיות השוק. מאידך, בכל האמור לרבע הבא ישנה שמרנות בהערכות האנליסטים אשר צופים לירידה הן בשורת ההכנסות והן ברווח למניה, לעומת הרבע הנוכחי.
באופן כללי, הערכות השוק לרווחי חברות ה-S&P 500 הן חיוביות אך, צנועות מאוד. כך, צפי השוק לעלייה ברווח למניה עומד על 3.2% בלבד בשנה הנוכחית ועל עלייה של 4.7% ברווח למניה בשנת 2013.
קצב הפרסומים צפוי להמריא בשבוע הקרוב שבו בין היתר יפרסמו תוצאותיהן חברות כגון: Coca-cola, Intel Bank of America, Microsoft ו-General Electric.