מדד המחירים לצרכן לחודש יוני הפתיע כשירד ב-0.3 אחוז והגיע לרמה של 105.0 נקודות, לעומת ממוצע תחזיות האנליסטים לעליה של 0.1% ותחזית שלנו לאי שינוי (0%). הסעיף העיקרי שהפתיע הינו סעיף הדיור שעלה בקצב מתון משמעותית מהתחזיות (0.1% לעומת צפי ל-0.5%).
תחזית האינפלציה שלנו ל-12 חודשים נותרה על-1.8%, על רקע מדד נמוך במיוחד לחודש יוני וציפיה לתוכניות מיסים מעורבות, הכוללות בין היתר הפחתת מכסים ומצד שני העלאה צפויה של המע"מ. כמו כן, משפיעות על המדד תחרות גוברת בענף הרכב ותקשורת הסלולר והאטת קצב עליית המחירים בסעיף הדיור (הוא שכירות בחודש יוני) ומצד שני, עליה חודשית של כ-12% במחירי הסחורות במונחים שקליים. בדומה לציפיות הפחית בנק ישראל את הריבית לחודש יולי ברבע אחוז לרמה של 2.25% ולהערכתנו, לנוכח המדד הנמוך והתפתחויות נוספות (ראו הרחבה) ימשיך להפחית את הריבית פעם נוספת כבר באחת משתי החלטות הריבית הבאות. כמו כן, אנו צופים הפחתת ריבית שנייה כבר בתחילת השנה הבאה ויתכן אף עוד קודם.ירידות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: הירקות והפירות (ב-5.9%), התחבורה והתקשורת (ב-1.1%) והריהוט והציוד לבית (ב-0.3%).
עליות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: ההלבשה וההנעלה (ב-4.0%) והבריאות (ב-0.5%).
הסבר לסעיפים בולטים במדד יוני
להערכתנו מדד יוני יוותר ללא שינוי 0.0%
- ירקות ופירות – ירידת מחירים משמעותית כצפוי.
- דיור- עליה בקצב מתון מהצפוי של 0.09%. אנו מעריכים כי במדד יולי-אוגוסט יחזור הסעיף לעליה מהירה יותר.
- הנעלה – עליה עונתית, פחות משמעותית מהצפוי.
- דלק – ירד כידוע ב-3%
- שירותי תקשורת – מחירי הסלולר ירד כצפוי ב-1.9% לנוכח התגברות התחרות בענף
תחזית ראשונית למדד יולי
להערכתו מדד יולי יעלה ב-0.3%
- ירקות ופירות – עליה משמעותית
- דיור – עליה משמעותית
- הלבשה והנעלה – ירידה עונתית
- אינטרנט –בזק מייקרת תעריפים
- חינוך ותרבות עליה משמעותית
- שירותי תקשורת – המשך ירידה בשל התחרות המתגברת
- בריאות – עליה של כחצי אחוז
- דלק – יורד ביולי ל-7.27 ₪.
- מים- החל בתחילת יולי כ-200 אלף נכים וגמלאים יקבלו הנחה של כ-9% במחירי המים.
- רכב פרטי ואחזקתו - עליה
תחזית ראשונית למדד אוגוסט
להערכתנו מדד חודש אוגוסט יעלה ב-0.3%.
- דיור – עליה משמעותית של 0.9%, מושפעת מעונתיות הקיץ
- ירקות ופירות – עליה משמעותית בשל עונתיות הקיץ
- אחזקת דירה - עליה של 0.5%
- הלבשה והנעלה – ירידה עונתית של כ-5%
- חינוך ותרבות – עליה של 1%
- תקשורת – ירידה משמעותית על רקע התגברות התחרות בענף
- רכב פרטי ואחזקתו – עליה לנוכח צפי לעליית מחיר הדלק ל-7.35 אג'.
m2_150712.jpg
תחזיות אינפלציה ל-12 חודשים
לאחר פרסום המדדים הגבוהים של החודשים מרץ-אפריל, החלה האינפלציה החודשית להתמתן ולפי הערכתנו ב-12 החודשים הבאים תתכנס האינפלציה לסביב רמות מרכז היעד של בנק ישראל, לרמה של 1.8%. כפי שהערכנו בסקירות הקודמות, חלק גדול מהלחצים האינפלציוניים באותם חודשים נבעו מגורמים חד פעמיים כגון עלייה במחירי החשמל והדלק (כתוצאה מאירועים גיאו-פוליטיים) ומהשפעות המדיניות המוניטארית המרחיבה של בנק ישראל בחצי השנה שקדמה לה (כללה בין היתר את העלאת יחס הלימות ההון בבנקים לרמה נמוכה מהציפיות המוקדמות). הופעתם החריגה של גורמים חד פעמים אלה, התמתנה משמעותית וחזרה לרמתה הסבירה. הורידה מהשפעת הגורמים החריגים על האינפלציה. במקביל, גורמים נוספים רבים ממתנים את קצב עליית המחירים, בניהם בולטת השפעת ההאטה העולמית, זאת על רקע אי הוודאות מכיוון אירופה והורדת יעדי הצמיחה בסין. השפעות מקומיות ממתנות אנו צופים לסעיף הדיור, לנוכח ציפיות לכניסתן של דירות רבות שנמצאות כיום בתהליכי בניה לשוק בהמשך השנה. כמו כן, השפעות שקשורות למחאה החברתית ובמיוחד התחרות העזה בתחום הסלולר, הקמעונאות והרכב. כיום למשל עומדת על שולחן הממשלה הצעה להוזיל מיידית ב-5% את מוצרי החלב. מנגד, מגמות שתומכות בהתחממות המחירים במשק, הן בין השאר החזרה למדיניות מוניטארית מרחיבה של בנק ישראל, עם הפחתת ריבית יולי וציפיות השוק להפחתת ריבית נוספת כבר באוקטובר 2012, החלשות השקל בשנה האחרונה מול הדולר והאירו ועליה חדה בחודש האחרון במחירי הסחורות במונחים שקליים (CRB עלה ב-12%). כמו כן, למרות העליה בשיעור האבטלה, לחצי הביקוש במשק עדיין חזקים, גם בגלל עליה בשיעור ההשתתפות, מה שבא לידי ביטוי במדדים שונים בניהם המדד המשולב שממשיך לעלות בקצב של 0.2% בחודש. כמו כן, אנו צופים שחלק מעליות המחירים האחרונות בסעיפי התשומות (בניהם חשמל ודלק) ימשיכו לחלחל לסעיפים נוספים במדד ושעל כל אלה יתווספו העלאות מיסים מסויימות כדי לממן את התנפחות הגרעון.
m3_150712.jpg
ציפיות אינפלציוניות בשוק
ציפיות אינפלציה בשוק (הפרש בין אינטרפולציות של תשואות אג"ח שקליות וצמודות). ירדו לאחר פרסום מדד אפריל הגבוה לרמות של 2.4%, לאחר פרסום מדד מאי לרמה של 2.1% עד ל-1.6% לפני פרסום מדד יוני. בטווחים הארוכים יותר עומדות ציפיות האינפלציה בשוק בין 2.2%-2.4% (ראו תרשים) והן נחשבות אמינות יותר.
m4_150712.jpg
מדיניות מוניטארית
לאחר החזרה למדיניות מוניטארית מרחיבה (הפחתת ריבית) בחודש יולי, היה נדמה כי בנק ישראל ימתין מספר חודשים בסביבת הריבית החדשה עד להתבהרות מסויימת של ההשפעות ההתפתחויות האחרונות באירופה (שכללו בין היתר החלטה על מנגנון יציבות אירופאי). עם זאת, נראה כי ירידה משמעותית בציפיות האינפלציה, עליה בשיעור האבטלה ובמיוחד מדיניותן המרחיבה של בנקים מרכזיים אחרים בעולם (בלטו הבנק המרכזי בדרוםפ קוריאה, אירופה וסין) גדל להערכתנו משמעותית הסיכוי להפחתת ריבית נוספת כבר באחת משתי החלטות הריבית הקרובות ולאחריהן אף הורדת ריבית נוספת כבר בתחילת שנה הבאה.
בין השיקולים העיקריים של בנק ישראל יהיו להערכתנו:
- צפי למדדים קרובים נמוכים, במיוחד לאור הירידה במחירי התקשרות והדלק.
- אי הוודאות מאירופה, שלא צפויה להעלם בשבועות הקרובים.
- התפתחויות חדשות שצפויתו להערכתנו להגיע בנושא המדיניות המוניטארית של הבנק המרכזי באירופה (יתכן בנושא רכישות אג"ח נוספות) והמשך סימני שאלה לגבי תוכנית הרחבה מוניטארית שלישית בארה"ב לאחר ההכרזה על הארכת תוכנית הטוויסט.
- גם הירידות האחרונות בשוק המניות מדאיגות להערכתנו את בנק ישראל, כשהוא מציין בהחלטותיו כי יתן משקל לשוק הנכסים (המניות).
m5_150712.jpg