הנפקת הענק של פייסבוק הזכירה לכולנו איזו תחרות ענפה צפויה במגזר האינטרנט והטכנולוגיה בעשור הקרוב. פייסבוק, שהוקמה בסך הכול לפני שבע שנים, הצליחה לצמוח במהירות ולהגיע לכמעט מיליארד חברים רשומים. בניגוד לחברות האינטרנט הבועתיות של תחילת המאה, פייסבוק היא חברה שיודעת להרוויח כסף. ב- 2011 היא הציגה הכנסות של כ- 3.5 מיליארד דולר עם רווח נקי של כשליש מזה.
לאור ההייפ הגדול סביבה, לא מפתיע שהיא הונפקה לאחרונה לפי שווי עצום של 106 מיליארד דולר. האם מדובר בשווי גבוה מידי? לפי הלך הרוחות, רבים מהמשקיעים סבורים שכן, היות ומאז ההנפקה המניה כבר הספיקה לרדת לא מעט. קשה להעריך את שוויה ההוגן המדויק של פייסבוק, אולם כרגע היא נסחרת במכפילים גבוהים למדי. המשמעות היא, שפייסבוק תצטרך לצמוח בשיעור משמעותי מאוד בעשור הקרוב בשביל להצדיק את המחיר הנוכחי. האם פייסבוק יכולה לעשות את זה? קשה להעריך, ובמיוחד לאור הירידה המסתמנת לאחרונה בהכנסות החברה מפרסום.
אחת הדוגמאות הטובות לעניין היא ההכרזה של יצרנית הרכב האמריקאית ג'נרל מוטורס, שהודיעה בשבוע שעבר כי הפסיקה לפרסם בפייסבוק. בסך הכול דיווחה פייסבוק על ירידה של 70 מיליון דולר בהכנסות מפרסום ברבעון האחרון של 2011. האם המפרסמים מתחילים לסגת מהרשת החברתית או שאולי היא עדיין בסך הכול חווה קשיי ילדות? ימים יגידו.
גם למתחרה הגדולה של פייסבוק בתחום הפרסום - גוגל, יש אתגרים רבים בשנים הקרובות. עם זאת, עד עתה נראה כי המודל העסקי שלה עובד יפה. גוגל גם השלימה לאחרונה את הרכישה של מוטורולה מוביליטי, זרוע הסלולאר של מוטורולה, תמורת 12.5 מיליארד דולר. המיזוג של מוטורולה מוביליטי לתוך גוגל פורסם באוגוסט בשנה שעברה היה סוג של רעידת אדמה בשוק הסלולר העולמי. המדובר בזרוע של מוטורולה שאחראית על ייצור ופיתוח טלפונים סלולריים, טאבלטים ואביזרים נלווים. הרכישה תהפוך אותה לחברה הראשונה שמשווקת טלפונים מבוססי אנדרואיד באופן רשמי. בנוסף, באמצעות הרכישה, גוגל תקבל גישה ל-17 אלף הפטנטים שרשומים על שמה של מוטורולה, תחזק עצמה בתחום החומרה, ותחזק את מערכת ההפעלה שלה, אנדרואיד, במלחמה מול מערכת ההפעלה של אפל. זה גם יעזור לה לצמצם את היקף התביעות להפרת פטנטים שהיא סופגת מצד אפל ומיקרוסופט מידי שנה.
למרות הממדים העצומים, בשנים האחרונות גוגל ממשיכה להוכיח שהיא מסוגלת להמשיך להתחדש ולצמוח לאור השליטה שלה בתחום החיפוש והפרסום ברשת. בהנחה שההגמוניה שלה בתחום תימשך גם בעתיד, המניה נראית מעניינת לדעתנו.
גם אצל אפל – החגיגה נמשכת. בשנים האחרונות ראינו את החברה שוברת כל שיא אפשרי מבחינת רווחיות וקצב צמיחה, ומגיעה לשווי חסר תקדים. אחד היתרונות הגדולים של אפל הוא שהיא משווקת את המכשירים שלה בעצמה, מה שמשאיר את רוב ההכנסות אצלה. מצד שני, ההכנסות שלה תלויות במידה רבה בהיקף מכירות האייפונים והאייפדים. לאחר שסטיב ג'ובס הלך לעולמו, נשאלת השאלה האם אפל מסוגלת להמשיך לצמוח בשיעורים גבוהים כאשר התחרות בתחום רק הולכת ומתגברת? גם כאן קשה לנחש. לפי התוצאות הפנטסטיות של מכירת האיפון 4S החדש בשבועות האחרונים, נראה שהיתרון של המוצרים של אפל עדיין קיים. הם נתפשים לא רק כמוצר איכותי אלא גם כסמל סטטוס, בעיקר בקרב האוכלוסייה הצעירה, ולכן יכול להיות שאפל תצליח לשמור על נתח השוק שלה בענף גם בעתיד.
ענקית נוספת מהתחום היא מייקרוסופט, שעוברת מתיחת פנים בשנים האחרונות ומציגה היצע מוצרים חדש. מיקרוסופט הייתה מלכת מערכות ההפעלה והדפדפנים בשנות ה- 90 של המאה הקודמת, אך בעשור האחרון חברות כמו גוגל תפסו את מקומה. מיקרוסופט התקשתה להחזיר מלחמה ומנועי החיפוש שלה לא זכו לפופולאריות. למרות זאת, מיקרוסופט המשיכה לשלוט בעולם ה- PC ולתוכנות האופיס שלה עדיין לא קמו מתחרות רציניות. גם פלטפורמת המשחקים Xbox המשיכה לייצר למיקרוסופט מזומנים, וב-2011 רשמה החברה רווח נקי של 24 מיליארד דולר.
השנה האחרונה נראית כמו שנת שינוי עבור מיקרוסופט. החברה ביצעה כמה עסקות שאמורות לייצר לה נוכחות במקומות חדשים. למשל, שיתוף הפעולה עם נוקיה, בו הושק הסמארטפון החדש 900 Lumia, שנחטף בארה"ב כמו לחמניות חמות, ובגלל זה מתעכבת ההגעה שלו לאירופה. עסקה מעניינת אחרת הייתה רכישת ספקית שיחות הווידיאו באינטרנט סקייפ תמורת 8.5 מיליארד דולר. השירות של סקייפ משמש רבים בעולם, ומיקרוסופט תצטרך למצוא את הדרך להפיק ממנו מזומנים. שיתוף פעולה טרי אחר הוא עם רשת חנויות הספרים בארנס אנד נובל, וכחלק ממנו מפתחת החברה קורא ספרים דיגיטלי שיתבסס על מערכת ההפעלה חלונות 8. המערכת עצמה צפויה לשנות את המודל העסקי שהיה נהוג במיקרוסופט עד כה, כשאת הכנסות ממכירת רישיונות תנסה מיקרוסופט להמיר במודל של הכנסות מפיתוח ושימוש באפליקציות.
מיקרוסופט היא כבר אונייה גדולה, וכשהיא סוטה מהנתיב לוקח זמן רב לכוון אותה בחזרה. ואולם כשהיא חוזרת אליו, לא מומלץ לעמוד בדרכה. אם מיקרוסופט תוכיח כי היא מצליחה לייצר צמיחה בהכנסות ממוצרים חדשים, המשקיעים יתחילו להתייחס אליה אחרת. במקום לתמחר אותה כמו אג"ח או מניית דיווידנד, הם עשויים לחזור ולהעניק לה מכפילים של חברת צמיחה.
בסופו של יום, סביר להניח שכל החברות שהזכרנו לא ייעלמו מהעולם בעשור הקרוב. עם זאת, ההתפתחות הטכנולוגית המהירה מובילה לשינויים תכופים, ובדרך כלל מפתיעים, בפעילות של החברות בענף. אי לכך, בטווח הארוך יותר קשה לחזות מי תצא כשידה על העליונה, ולכן, בחירה במניה בודדת במגזר שקולה להימור על הסוס המנצח במרוץ של עשרות קילומטרים. דרך יעילה להיחשף למגזר היא על ידי השקעה רחבה במניות המשתייכות למדד הנאסד"ק, באמצעות מוצרים עוקבי מדדים כמו תעודות סל או קרנות אינדקס.