בוקר,

"דילול גוש היורו - תרחיש אופטימי מדי"

אקסלנס: "יציאה של ספרד מהיורו תביא לפירוקו של כל הגוש" ■ כלל פיננסים: "רוב הכלכלנים מאמינים שבסופו של דבר אירופה לא תפנה לפירוק של גוש היורו" ■ מיטב: "הבעיה הבוערת באירופה - מערכת הבנקאות הכושלת"

בתי ההשקעות המקומיים סיפקו היום תחזיות מעורבות, חלקן פסימיות למדיי, בנוגע לכלכלת אירופה. רוב הכלכלנים תלו את ההתפחויות הצפויות בגוש היורו בהחלטותיהם של המנהיגים הפוליטיים ביבשת, שעד כה נמנעו מלפעול בצורה החלטית לבלימת משבר החוב באירופה.
בדומה לשבועות הקודמים גם היום מחלקת מחקר ואסטרטגיה בבית ההשקעות אקסלנס.
אקסלנס, בראשותו של יניב חברון, המשיכה לספק תחזית קודרת בנוגע לעתידה של כלכלת אירופה. בבית ההשקעות מזהירים היום כי התחזית לדילול גוש היורו עשויה להתממש בקרוב - ובמבט קדימה היא עשויה להתגלות כתחזית "אופטימית מידי". אנחנו מזהים כי הבעיה המרכזית של אירופה נמצאת בספרד ואיטליה, ולאו דווקא ביוון שלהערכתנו תצא מהגוש בהדרגה על ידי תוכנית מבוקרת", כתבו היום כלכלני הבנק בסקירה השבועית שפרסמו. "לעומת זאת, יציאה של הכלכלה הרביעית בגודלה באירופה אינה מתקבלת על הדעת ותוביל ככל הנראה לסופו של הגוש".

בבית ההשקעות מציינים כי המערכת הפיננסית של ספרד אינה צפויה להחזיק מעמד זמן רב ללא תוכנית חילוץ, וכן מזכירים שהבנק המרכזי במדינה עדיין מסרב לתוכנית תמיכה במערכת הפיננסית ובחובות הבעיתיים שלה.

לדברי כלכלני בית ההשקעות, ברבעון הראשון של השנה רשמה ספרד יציאה של כספים בהיקף של 97 מיליארד יורו, "אולם הגורמים הרשמיים מכחישים כי מדובר בבריחת הון".

על רקע האירועים ביבשת מוכת החובות, באקסלנס מזהים "פאניקה בשווקים", שבאה לידי ביטוי בתשואה על אג"ח ממשלתית של ארה"ב ל-10 שנים שנפלה ל-1.46% ביום שישי, ובתשואה על אג"ח של ממשלת גרמניה, שנמצאת בשפל של 1.18%.

בנוסף, מציינים בבית ההשקעות את הזינוק התוך יומי של 4% שרשמו החוזים על הזהב (המתכת היקרה נחשבת כגידור למצבי קיצון במערכת הפיננסית), וכן את הצלילה של הנפט ל-83 דולר לחבית.

ביחס לשבוע הקרוב באירופה, מציינים בבית ההשקעות כי עיקר העניין יגיע מכיוון הבנק המרכזי של היבשת. לדבריהם, השאלה המרכזית היא האם הבנק מתכנן לבצע הרחבה נוספת לייצוב המצב או שימשיך להטיל את האחריות על הממשלות.

כהנוביץ': פירוק או קונסולידציה?

אמיר כהנוביץ', כלכלן המקרו של בית ההשקעות כלל פיננס אגח א נשמע בתחזיתו מעט יותר אופטימי מחברון. כהנוביץ' שירטט שלושה תרחישים לאירועים באירופה שיביאו לדבריו לפירוק או לקונסולידציה של הגוש.

התרחיש הראשון הוא המשך המצב הנוכחי, שבו צצים משברי חובות בתוך גוש היורו בלי הסכמות, משיכת זמן והעדר ערבות הדדית. "בתרחיש הגרוע של מסלול זה המדינות החזקות עוזבות", מציין כהנוביץ'.

התרחיש השני הוא פירוק הגוש, לפיו מדינות הפריפריה יוצאות, עוברות משברי חובות, שינויי מטבע ואסון כלכלי שעלול להצית, בתרחיש הגרוע, רצף התמוטטויות ובריחת כספים ממדינות אחרות בגוש מחשש שייפגעו או יעזבו גם הן. התרחיש השלישי הוא קונסלידציה של הגוש, שבו, תהיה הסכמה של חלק מהמדינות לוותר על הריבונות התקציבית שלהן, מעבר של רפורמות ותוכניות צנע, קבלת סיוע תקציבי והלוואות גישור.

כהנוביץ' מציין כי אירופה פועלת כעת לפי התרחיש הראשון, "שרק גורם למדינות להתחפר יותר וגורמת לאי ודאות שמעכבת את הכלכלה". אולם, הוא מדגיש כי רוב הכלכלנים, כדוגמת קנט רוגוף מאונ' הרווארד, מאמינים שבסופו של דבר אירופה תפנה לתרחיש שלוש, כלומר לקונסולידציה פיסקאלית ולא לפירוק. "ההתפתחויות האחרונות מסוף השבוע באירופה מחזקות את הערכות אלה, אלא שהזמן שיידרש עד לקבלת ההחלטות משאיר אותה בינתיים, כאמור, בתרחיש הראשון".

מיטב: "הבעיה המרכזית - מערכת הבנקאות הכושלת"

בבית ההשקעות מיטב התמקדו בסקירתם בבנקים האירופים, תוך שהם מדגישים כי הלחץ הפוליטי על גרמניה לתמוך בהדפסת כסף וביישום צעדים לפיחות היורו גובר. מהלכים אלה עשויים להקל על המדינות מוכות החובות ביבשת ולסייע להתאוששות הבנקים ביבשת.

"המערבולת בשווקים מביאה לפתחה של מנהיגת גרמניה, אנגלה מרקל, לחצים מכיוונים שונים (אפילו מאובאמה). הלחצים רובם ככולם מכוונים למטרה אחת והיא להוריד את הרגל מדוושת הבלמים הפיסקאלית ולהתחיל ללחוץ על דוושת הגז המוניטרית", כתב הכלכלן הראשי בבית השקעות רון אייכל.

אייכל מציין כי הבעיה המרכזית והבוערת באירופה היא "מערכת הבנקאות המסחרית הכושלת". מה שמעיד לדבריו על מצבה הקשה של המערכת הבנקאית היא ה"דימום" של הבנקים, כלומר היקף בריחת הכספים והפיקדונות מתוך המערכת הפיננסית. "לשם המחשה", הוא כותב, "עד לאחרונה, נרשמה צניחה של כשליש בהיקף הפיקדונות ביוון, מרמת השיא שהייתה בראשית 2010. בספרד גם כן יש דימום, אך הוא לא דומה לזה המתרחש ביוון".

אייכל הוסיף: "מתברר כי חוק הכלים השלובים עובד גם כאן והירידה בפיקדונות ביוון וספרד ממלאת את מאזניהם של הבנקים הגרמניים הנהנים מעלייה חדש במקורות לאורך השנים האחרונות. היקף הפיקדונות בבנקים הגרמניים היה לאחרונה גבוה בקירוב ל-30% מאשר היה בראשית 2007. קשה מאוד לדעת מה יקרה בימים או בשבועות הקרובים, שהרי ההחלטות נתונות בידיהם של פוליטיקאים, ובעיקר של מרקל. כפי הנראה אלו יפעלו, כמו תמיד, רק לאחר סערה משמעותית בשווקים".

יום נעים,