בשבוע וחצי שחלפו מאז הונפקה פייסבוק בבורסת נאסד"ק הספיקה מניית החברה לצנוח ב-16%, וכך נמחקו להם 13 מיליארד דולרים משווי השוק שלה. ירידה זו תפסה משקיעים רבים לא מוכנים, שכן הם חשבו שההצלחה המסחררת של פייסבוק...

בשמונה שנות פעילותה ברשת האינטרנט תתורגם לביצועי המניה. עם המספרים המפלצתיים מ"בית החרושת" של פייסבוק קשה להתווכח ובוודאי שלא להישאר אדישים. נכון לערב הנפקתה בבורסת נאסד"ק, החברה התהדרה ב-901 מיליון חברים פעילים, שקיימים ביניהם 125 מיליארד קשרים. 500 מיליון בני אדם מבקרים באתר פייסבוק באמצעות המכשירים הסלולריים שלהם. כל יום מועלות כ-300 מיליון תמונות ו-3.2 מיליארד פוסטים ו"לייקים" חדשים נשמרים מדי יום ביומו בחוות השרתים של החברה. את ההצלחה הזו הצליחה פייסבוק ללא שום ספק לתרגם למזומנים. מהתוצאות הכספיות של החברה לשנת 2011 עולה כי הכנסות זינקו ל-1.06 מיליארד דולר והרווח הנקי עמד על 205 מיליון דולרים.
אז אומנם פייסבוק הוכיחה שהיא יודעת לייצר מספרים מרשימים, אולם ישנו כלל לא כתוב שגורס שלכל מערכת משומנת עלולה להיות נקודת תורפה שמתחוורת אל מול הביצועים המרשימים. אם כך, מה היא נקודת התורפה המשוערת של פייסבוק? המסקנה שאליה הגיעה מחלקת המחקר של אינפיניטי היא, שהסיכון הגדול טמון במצבת כוח האדם המצומצמת של החברה, המסתכמת בכ-3,539 עובדים בלבד, נכון לסוף חודש מארס. נציין כי מצבת כוח האדם המתוארת היא לאחר גל גיוסים מאסיבי של 1,098 עובדים, אותו ביצעה החברה בשנה שלפני ההנפקה.
לשם השוואה, גוגל הגדולה שהספיקה לזנק בכ-460% מאז הנפקתה בסוף 2004 (מה שמשקף למנייתה שווי שוק של כ-194 מיליארד דולר) נשענת על כ- 33 אלף עובדים. פי 10 יותר עובדים, מה שמקטין את התלות בכל עובד.
ההבנה כי מדובר בגורם סיכון עבור החברה ועוד יותר עבור המשקיעים מתחדדת לאור הפרסומים מהימים האחרונים בכלי תקשורת אמריקאיים הטוענים כי עובדי החברה שהפכו למיליונרים וחלקם אף למיליארדרים, בן-לילה בעקבות ההנפקה, מתנפלים על סוכנויות רכבי היוקרה ועל סוכנויות הנדל"ן במטרה לקנות לעצמם וילות חדשות ומפוארות. עניין זה צריך להילקח בחשבון על ידי כל אדם השוקל להשקיע במניות החברה מהסיבה הפשוטה: כוח האדם של פייסבוק הוא אחד הנכסים העיקריים והמהותיים שלה, כך שאם בימים אלו, מה שמעניין את עובדי החברה הוא באיזה צבע לקנות את רכב הספורט החדש וכיצד לאבזר את הוילה החדשה, אולי יותר מאשר מקום העבודה. זו בהחלט נקודה למחשבה.
שורה תחתונה: נשאלת השאלה האם המוטיבציה של עובדי פייסבוק להמשיך לעבוד באותו מרץ ורעב נשמרה? האם הם היו מעדיפים לפרוש וליהנות מהכסף? או אולי פייסבוק היא כבר מכונה משומנת שפועלת מכוח האנרציה? נכון ש"לכל אדם יש מחליף" אבל חברה כמו פייסבוק לא צריכה זעזועים מהסוג הזה. התשובה שלנו היא שכדאי לחכות לדוחות הכספיים הבאים ולראות האם התוצאות הכספיות של החברה השתפרו. גישה זו קיבלה גיבוי גם מוורן באפט (המשקיע האגדי מאומהה) שאמר שהוא לא ממהר להשקיע בפייסבוק בטענה שהוא לא נוהג להשקיע בהנפקות ראשוניות, כיוון שמודל עסקי, זה משהו שנבחן לאורך שנים.
הטיפ רלוונטי למועד כתיבתו. הניתוח במסמך זה נעשה בהתבסס על מידע אשר פורסם ו/או היה נגיש לכלל הציבור באתר http://www.google.com/finance אשר החברה מניחה שהינו מידע מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנותו