התקשורת העולמית וגם הסקירות שלנו מתרכזות כבר כמה חודשים ביוון ובמשבר החוב ובאירופה. חדשות לבקרים אנו מקבלים ידיעות שלא ניתן להגדיר אותן "טובות" או "רעות", אלא בעיקר "מבלבלות".
השבוע התקיימה פסגה אירופית שבכל זמן אחר הייתה יכולה להיות מאד משמעותית, אך המסקנה היחידה שיצאה ממנה גם היא מבולבלת ולא מובנת – רוצים את יוון בגוש אבל מכינים את עצמנו ליום שאחרי. הודעה זו מראה כי באירופה כבר הפסיקו לחדש בכל הקשור למשבר החובות. חוסר החדשנות מעיד כי עכשיו, אולי יותר מבעבר - משבר החובות באירופה תקוע.

העובדה שהפתרון אינו נראה באופק, מציבה את בנק ישראל בעמדה בעייתית לקראת החלטת הריבית הקרובה היום. בבנק ישראל לא הסתירו בהודעות הריבית האחרונות כי הם עוקבים וחוששים ממשבר החובות באירופה ולכן שוקלים הורדות ריבית נוספות. הבעיה – מדד המחירים לצרכן עלה בחודש האחרון בשיעור חד מאד של 0.9%, שאמנם מושפע מעונתיות, אך גם בשיאו של משבר הסאב פריים לא הורידו בבנק ישראל את הריבית לאחר חודשים של עליה במדד המחירים לצרכן. הפעם האחרונה שריבית בנק ישראל ירדה בחודש יוני היתה בשנת 2007, על מנת לעמוד ביעד האינפלציה. מדד המחירים לצרכן ירד בשלהי שנת 2008 ובתחילת שנת 2009 באופן קבוע והחל לעלות רק בחודש מרץ. בתגובה לכך, פסקו הורדות הריבית ברמה של 0.5% ומאותו רגע והלאה החל תהליך של אינפלציה שחייב את בנק ישראל להעלות את הריבית בתהליך הדרגתי שארך כשנה וחצי, עת החל משבר החובות באירופה להתפתח.
להערכתנו, בבנק ישראל משוועים לירידה או לפחות לחודש ללא שינוי, כדי להוריד את הריבית ולצמצם את החשיפות להסתבכות באירופה. רק מצב כזה יאותת לנו על אפשרות של הורדת ריבית ולכן על משקיעי המט"ח להיות ערים מאוד למדד המחירים לצרכן. הרחש סביב הורדת ריבית נוספת שלח השבוע את השקל למהלך מפתיע של היחלשות בכ- 0.76% לעומת הדולר. ההתחזקות העולמית של מדד הדולר אינדקס, הבודק את ביצועי הדולר לעומת 6 מטבעות מובילים בעולם התחזק בכ- 1.38%, מה שמעיד על חוזק מסוים של השקל, שביסודו עומדת העובדה כי מעטים מאמינים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה.
במידה ובבנק יחליטו להפתיע, ובתמיכה של המשך התחזקות הדולר בעולם, נראה את שער הדולר שקל פורץ את ההתנגדות של 3.85 ואף חוזר לשערים שראינו לאחרונה רק ב- 2009 של 3.95. תרחיש זה הוא כמובן האופציה הפחות ריאלית, אך אופציה שייתכן ובבנק ישראל ישמחו לקבל. נזכיר, כי בבנק ישראל עדיין מחזיקים ביתרות מט"ח בשווי של 76 מיליארד דולר וישמחו לשחרר מעט מהן בשערים טובים בהרבה ממה שנרכשו.
לסיכום, משבר החובות באירופה ימשיך להשפיע גם בשבועות הקרובים, אך למשקיע הפרטי צריכה להיות מתודולוגיית עבודה ברורה מאוד: להתעלם מהרעשים. לא כל הודעה באירופה היא איתות לסוף העולם הממשמש ובא, ולא כל צפירת הרגעה מצד מנהיג זה או אחר מגיעה בעקבות אמירה מבוססת או ידיעה שעומדת במבחן המציאות. לאחר תקופה ארוכה של דשדוש, השוק החל להראות מגמה די ברורה של ירידה והתחזקות של הדולר. עד שלא נראה איתות לשינוי מגמה נמשיך וננסה לנוע איתה ולהישאר עם יד על הדופק לרעש הגדול והחשוב שיקבע את כיוונו האמיתי של השוק.