הי Yoadw,
חברות אחזקות המתבססות על דיבידנדים מחברות מוחזקות הן בהגדרה - בסיכון גבוה. אכן, לאפריקה יש כרגע את המזומן לשנתיים הבאות (אולי אף שלוש) ששם אותה בקצה התחתון. אך מה הלאה? הלאה הן יאלצו לקבל דיבידנדים וברוך השם האגח ארוךךךךךךך. להזכירך -אפריקה לפני ההסדר היתה בסיכון נמוך, סקיילקס היתה בסיכון נמוך, אידיבי אחזקות היתה בסיכון נמוך, גאון אחזקות היתה בסיכון נמוך, אלביט הדמייה היתה בסיכון נמוך (נמשיך?). מה שמשותף לכל אלו שהן חברות אחזקה. ביום סגריר, שווי אחזקותיהם של חברות אחזקה צונח, החברות הבנות לא מסוגלות לחלק דיבידנד והמנוף מתרסק. או אז כולם שואלים - איך לא ראינו? מי השקיע? (רובם כמובן צבועים - כולם יודעים לצעוק בדיעבד).
אם זכור לך הדיון מול freedom בנושא סאני. גם שם צרניאק ניתח והגיע לסיכון נמוך וגם שם טענתי "אבל מה אם". אז - מה אם המצב באירופה מתדרדר משמעותית וגורר גם את רוסייה - אפימול לא תופס ומתחיל לאבד קהל, אפי נכסים ואפי פיתוח לא משלמות דיבידנד. שוק הנדלן בארץ (עקב המצב בעולם) מתרסק[BstockB='611012'] ואפריקה מגורים [/BstockB] מסיבה הפסדים כבדים לדנייה סיבוס (שגם היא עקב כך לא יכולה לשלם דיבידנד). בנוסף, גידמק מנצח בתביעה מול לבייב ומרוקן אותו ועקב כך לבייב לא מצליח להזרים את הכסף שהוסכם עליו בפשרה. הנה לך - אפריקה בקריסה.
היום זה נשמע לא סביר. אבל במצב עולמי כה נזיל, הכל אפשרי (כן, כולם צפו את קריסת סקיילקס ו-IDB לפני שנתיים). מי שחושב שחברת אחזקות ממונפת יכולה להיות מוגדרת כ"סיכון נמוך" שיבושם לו. תשים לב שבמקרה המתואר זה גם הביטחונות שלאפריקה כו מאבדים הרבה מערכם (אפי פיתוח, אפריקה נכסים).
שקלתי אם להכניס לרשימה את אלעזרא אגח א (אם אני זוכר נכון, ביטחונות של כ-170% על החוב הסחיר). אך, כמובאפריקה אגח כו, הביטחונות הן מניות (של אלבר) ואלעזרא היא חברת אחזקות ממונפת, לכן החלטתי לבסוף שלא (למרות שבין השניים, אני בוחר באלעזרא א כל יום בשבוע - הוא נותן 22%+מדד ולכן גם אם הסיכון מעט יותר גבוה, במשוואת סיכון-סיכוי הוא אוכל את אפריקה כו לארוחת בוקר). למעשה אני התחלתי לאחרונה לקנות את אלעזרא אגח א (באזור 90 אג).
לבסוף, בנוגע להערתך באשר לסיכון החברות. חלק מן החברות המוצגות הן אכן בסיכון גבוה יותר מאפריקה. אך:
1. אנו דנים באגחים מסוימים, לא בחברה. אני אישית שופט אגח ראש וראשון לפי הביטחונות שלו.
2. ביטחון של אגח נגזר גם משוויו הסחיר (תקרא ב-thread של אלמוגים מה אמרתי עליו ב-62 אג ומה אמרתי עליו ב-87 אג).
לפאנגאיה אגח ג יש ביטחונות במזומן המכסים את כל שווי האגח הסחיר (ויש גם ביטחונות נוספים שאינם במזומן - ביחד מכסים 120% מפארי) - זהו האגח הכי "באנקר" שאני מכיר. מבחינת בעלי פאנגאיה אגח ג, החברה יכולה לעלות בעשן והם יקבלו את מלוא התמורה. העניין מזכיר לי את הסיפור על ב. יאיר אגח 5 בזמן המשבר של 2008. לאגח זה היה משועבד מבנה בירושליים שבנייתו הסתיימה (מצודת משהו). שווי הפארי של האגח היה 75M ש"ח, הבניין שוערך ב-125M ש"ח והיתה הצעה לרכישתו ב-110M ש"ח. למרות כל זאת, האגח נסחר ב-70 אג (פארי כ-110 אג, שמשמעו שווי סחיר של החוב כ-45M ש"ח). לי לא היה כל הסבר לעניין (מישהו איבד את הברקסים?) וגם היום אין לי הסבר לפאנגאיה אגח ג - לדעתי, מישהו נרדם בשמירה (תשואה כמעט ודאית של 11%+מדד עם ביטוח כנגד הפסד - נשמע כמו winner אמיתי).
לגבי נתנאל אגח ג, אני פחות מתרשם ממנו (אינני מחזיק - גם הוא לא משהו ביחס לשוק) אך ביחס לאפריקה אגח כו - הוא פחות מסוכן, בגלל הביטחונות. משועבדת לו אדמה המשוערכת כ-55M ש"ח בחולון, כאשר השווי הסחיר של החוב כיום הוא 38M ש"ח. ישנן בעיות עם השיעבוד (במיוחד עם כניסה להתחלת בנייה פעילה - אז ההלוואה הופכת להיות הלוואת מזנין) אך עדיין, לטעמי, מבחינת סיכון הוא עדיף עלאפריקה אגח כו.
לסיכום אומר - תקשיב לכולם, תשפוט בעצמך. העובדה שמישהו אומר או עושה משהו (גורו או לא), אינה הופכת אותו לצודק.
בברכה,