עיקרי הדברים:
> בשנה האחרונה הציגה הכלכלה האמריקאית התפתחויות חיוביות, כאשר מנגד כלכלה האירו שקעה יותר ויותר בבוץ.
> התוצאה הייתה, התחזקות של ה-USD כנגד ה-EUR לרמה של 1.26 דולרים לאירו בימים האחרונים, רמה בה הוא נסחר לאחרונה ביולי 2010.
> להערכתנו, על רקע ההבדלים בביצוע הכלכלי, הקשיים הפוליטיים, חוסר האחידות והעובדה כי האירו נסחר, להערכתנו, ברמה גבוהה כנגד הדולר, ימשיך הדולר האמריקאי להתחזק כנגד האירו.
> ה-EURUSD צפוי להיסחר בטווח של 1.2-1.1 דולרים לאירו בעוד שנה.



הדולר האמריקאי מתחזק כנגד האירו לכדי 1.25 (ליתר דיוק - 1.2496 ב-25.5)
ב-2 למאי 2011 נסחר ה-EURUSD בשער של 1.483 דולרים לאירו – החולשה בכלכלה האמריקאית, במחצית הראשונה של 2011 והתחושה כי לבנק המרכזי האמריקאי אין יותר תחמושת במחסנית בכדי לעודד את הכלכלה האמריקאית.
global1280512.JPG
מאז, ועד לימים האחרונים בהם נסחר ה-EURUSD בטווח של 1.26-1.25 דולרים לאירו (סביבה שבה נסחר הצמד לאחרונה בחודש יולי 2010) נראה כי התהפכה הקערה. הכלכלה האמריקאית החלה להציג התפתחויות כלכליות נאות. שיעורי הצמיחה הרבעוניים היו סבירים למדי ; שיעור האבטלה נמצא בירידה. מדדי אמון הצרכנים נמצאים בעלייה ; הצרכן המגביר את ההוצאה והאשראי במשק חזר להתרחב בצורה נאה.

מנגד, אירופה שוקעת בבוץ.
שמיטת החובות ביוון (הגם שהיא נקראת בניה מחדש של החובות) ממש לא הצליחה להרגיע את המשקיעים. אם לא די בכך, אזי גם מידת האמון בכל האמור ליכולתה של ספרד לעמוד בהחזר החובות שלה הלכה והידרדרה. דירוג החוב של המדינות החברות בגוש האירו פחת בשנה האחרונה, מצבו של הסקטור הפיננסי החריף, תוך הפחתת דירוג ובמקביל לצמצום מוחשי בהיקף הפיקדונות בבנקים.

ואם כל זה לא מספיק אזי הכלכלה האירופית נמצאת בימים אלו במיתון קשה למדי, כאשר הכלכלה מתכווצת ואין מנהיגות פוליטית אשר מוציאה את העגלה מחוץ לבוץ. בדרך כלל, היינו מצפים כי בחירות יפתרו קיבעון פוליטי. לצערנו,
באירופה הבחירות יוצרות צרות גדולות יותר ועלייה באי ודאות, מאשר היה לפניהן. להמחשה, ראו יוון, ספרד ואף צרפת. אולי זה יישמע לא טוב, אך הדמוקרטיה נופלת לבורות הנמצאים בשביל שבו שהדיקטטורה לא הייתה צועדת מלכתחילה.

אי אפשר לומר כי הכלכלה האמריקאית הפכה בשנה האחרונה לשטופת שמש. יחד עם זאת, הואיל ובחיים הכול יחסי, אזי לעומת ההתפתחויות באירופה המצב הכלכלי בה הוא בכי רע.

די אם נתבונן באינדיקטור כלכלי בודד – שיעור האבטלה. בעוד שבארה"ב הוא נמצא במגמת ירידה בשנתיים האחרונות, באירופה הוא מטפס כלפי מעלה והגיע חזרה לרמות השיא של אמצע שנות ה-90, לכדי 10.9%.

הדולר האמריקאי צפוי להמשיך ולהתחזק
כבר תקופה ארוכה אנו טוענים כי ה-USD צריך להתחזק כנגד ה-EUR ורמות של 1.4-1.3 דולרים לאירו הן לא ריאליות. בדיעבד, אכן כך קרה.

להערכתנו, גם הרמה הנוכחית של ה-EURUSD היא לא סוף הדרך. זאת, על רקע הגורמים הבאים:
(1) הצרות האירופיות כלל לא נפסקות. נהפוך הוא. האירופים לא פותרים את הבעיות הפנימיות ואינם מצמצמים את הגירעונות הפיסקליים. משמעות הדבר היא שבעוד, נניח 12 חודשים מהיום, דירוג החוב של המדינות האירופיות וגם של הפיננסים תהיינה נמוכות מאשר היום. קרי, הסיכון לחדלות פירעון תהיה גבוהה יותר.
(2) חוסר האחדות הפוליטית צפויה להישאר על כנה בשנה הקרובה. יתר על כן, אם ניקח בחשבון את הצפי לפעילות הכלכלית, נראה כי שיעור האבטלה ובהתאם הלחץ החברתי יגבר. יהיה קשה מאוד לפוליטיקאים לתפקד.
(3) הנפקת האיגרת הפן-אירופית. הנפקת איגרת שכזו לשם רכישה מנגד של איגרות חוב של מדינות אירופיות עשויה בהחלט לייצר ביקוש ותמיכה למחיריהן של איגרות החוב של המדינות הנמצאות במוקד התבערה, אך מנגד עלולה לפתוח חזית שהמשקיעים יהיו שמחים לחבוט באופן תדיר, עם כל פרסום של חוסר הסכמה אירופאית.
(4) ה-ECB ימשיך במהלכי ההרחבה הכמותית, ובהיקפים גבוהים מאשר ה-FED. השוק לא מקבל בצורה חיובית מהלכי הרחבה כמותית. התוצאה היא היחלשות של המטבע (ראו תרשים בראש העמוד) .
(5) מחזור העסקים של שני המטבעות הוא עדיין לטובת ה-USD. מתברר כי בין ה-USD לבין ה-EUR (או קודמו, המרק הגרמני) ישנם מחזורי עסקים הנמשכים על פני שנים. לאורך 40 השנים האחרונות התרחשו שני גלים שבהם נחלש ה-EUR כנגד ה-USD הראשון נמשך 5 שנים והתרחש בראשית שנות ה-80'. השני היה במחצית השנייה של שנות ה-90' והתפרס על פני 6 שנים. מחזור הפיחות הנוכחי בערכו של ה-EUR נמשך רק 4 השנים ואנו צופים כי הוא יימשך לפחות עוד שנתיים.
(6) לפי תיאורית כוח הקנייה (PPP) שוויו ההוגן של ה-EURUSD נמצא ברמה של 1.2 דולרים לאירו. כלומר, גם מכיוון זה יש בהחלט מקום להתחזקות נוספת של ה-USD.
global2280512.JPG

לסיכום, לאור הסביבה המאקרו כלכלית הקשה באירופה, חוסר הבהירות הפוליטית והמטבע המקומי ה"חזק", כאשר מנגד, הכלכלה האמריקאית מציגה התפתחויות סבירות למדי, אנו מעריכים כי התחזקות הדולר כנגד האירו צפויה להימשך באופק של השנתיים הקרובות.
להערכתנו, ה-EURUSD צפוי להיסחר בטווח של 1.2-1.1 דולרים לאירו בעוד שנה.