נוצרו כאן כמה בעיות שאינם באשמת המדינה.
כשנקבעה הפנסיה היא היתה עבור מחיה צפויה עד לגיל 70-72, כלומר לפרישה לכ 7 שנים ואילו כיום חיים בממוצע 82 ואילו גיל הפרישה הועלה ל 67, כלומר אותו סכום כסף כעת אמור להספיק ל 15 שנים (פי 2 ) או ל 17 שנים (אם לא היו מעלים ל67). אצל הנשים המצב "גרוע" יותר, הן חיות יותר ופורשות 5 שנים לפני הגברים.
בכלל צופים שהדור הבא יחיה עד גיל 100, כלומר אותו סכום כסף אמור יהיה להספיק ל 33 שנים!!! (בהנחה שאין שינוי).
דבר נוסף, סביבת הריביות ירדה בעשור האחרון, כלומר הצפי לתשואה ממוצעת עתידית של כ 3.7% ריאלית (כפי שדורש המפקח לחשב ) לא בטוח שהיא כבר ריאלית.


לגבי הדוגמא הפרטית, אני לא יודע איך הגעת למצב של הפסד נומינלי של 3% מההפקדות, את זה אתה באמת צריך לנתח.

כי רק בשנה מתוך ה 10, היתה תשואה נומינלית שלילית (שנת 200, היו עוד שנים עם תשואות אפסיות, אך השאר חיוביות.

בנוסף תוכל לראות למטה שהתשואות הממוצעות ל 10 שנים (כפי שחישבת) הן לביטוחים והן לקרנות הפנסיה היו כ 100% (המניתיות הגיעו גם ל 300%).

תשואות קרנות פנסיה:
http://pensyanet.mof.gov.il/Pensya/P...dafMakdim.aspx
לפני שתלחץ על משהו תראה תשואות שנתיות לאחור עד 2006.
לחץ "חיפוש פשוט" בסעיף 1 בחר סוג הקרן (חדשות לדוגמא) ואז לחץ על חץ שמאלה, בסעיף 2 את התקופה לחישוב (ממאי 2002 עד אפריל 2012 לדוגמא) ולחץ "הצג דוח".
יופיעו לך כל הקרנות והתשואה שלהן ועוד כל מיני פרמטרים ובסוף ממוצע כללי.

תשואות ביטוח:
http://bituachnet.mof.gov.il/bituach...chTsuotUI.aspx
אותו דבר כמו למעלה. בחרתי פוליסות שהונפקו ב 92 עד 2003, תקופה ממאי 2002 עד אפריל 2012.

לגבי דברך
"ד"א, מצבי היה הרבה יותר טוב אם המדינה הייתה מאפשרת לנהל את הפנסיה שלי בעצמי, או לפחות לחסוך באפיק של אג"ח מדינה צמוד מדד רגיל, בדמי ניהול מינימליים."
גם בקרנות הפנסיה וגם בביטוחים, ישנם מסלולי אג"ח בלבד (כמו שאמרת שאתה מעדיף), אך איני יודע מה דמי הניהול.

לגבי הפתרון הריאלי, כנראה כולם לרעתנו: או לעלות את גיל הפרישה, או לעלות את ההפרשות לפנסיה, או לקבוע מודל (צ'יליאני) שעד לגיל 50 כל הכסף במניות ומאז מעבירים לאג"ח, אבל מה שהיה נכון היסטורית לגבי המניות לא מבטיח לגבי העתיד, או כפי שהציעו שהמדינה תבטיח/תממן תשואות .

נקווה שיהיה טוב. זה מה שנשאר לנו.