חברות קבוצת אידיבי סבלו בשנה האחרונה מהרעה משמעותית בפעילותן. חברות הסלולר, המזון והנדל"ן כולן נפגעו משינויים רגולטורים ושינויים בהרגלי הצריכה. המחאה החברתית הובילה למודעות גבוהה בקרב הצרכנים למחיר ולמעבר לרשתות דיסקאונט. זה הורגש היטב בפעילות שופרסל וכעת גם פוגע בסלקום. לאלה התווסף המהלך התמוה של דנקנר, בהפיכתה של כור לחברה פיננסית המחזיקה אחוזים מהבנק קרדיט סוויס, שפגע קשות בחברה. בשבועות האחרונים תורגמה ההרעה בפעילות לקריסה במחירי האג"ח והמניות של חברות הקבוצה ולהורדת דירוג האשראי. אגרות החוב הגיעו לתשואות לפדיון של עד 70% שמגלמים הסתברות נמוכה מאוד ליכולתה של קבוצת אידיבי לשלם את חובותיה.
מזה זמן נמצא נוחי דנקנר בתהליך של מכירת חברות ונכסים במטרה לחזק את יכולתו לשרת את החוב ולצמצם את המינוף הגבוה של הקבוצה. בסוף השבוע נתבשרנו כי דנקנר סיכם על מכירת חברת כלל תעשיות לפי שווי של 2.5 מיליארד ₪, עסקה הצפויה להכניס לקופת אידיבי פיתוח סכום של כ- 1.5 מיליארד ₪. כספים אלה יחזקו את יכולתה של אידיבי לשרת את החוב בטווח הקצר והבינוני. גם בלי כספים אלה יש ביכולתה של אידיבי לשלם את חובותיה בשנה הקרובה וייתכן אף מעבר לכך. אולם לא ברור האם וכמה כסף יוכל דנקנר להעלות מהחברות הבנות למעלה והאם הרשות לני"ע או מחזיקי האג"ח יאפשרו לדנקנר לפרוע חובות בטווח הקצר על חשבון נושים בטווח הארוך כפי שקרה כבר בעבר מול אפריקה של איש העסקים לב לבייב. אגרת החוב אידיבי ג' למשל צפויה לשלם בעוד כשבועיים שליש מהקרן בהיקף של כ-135 מיליון ₪. האגרת נסחרת בתשואות של כ-60%, כלומר לכאורה הסתברות נמוכה לתשלום. את הסכום לתשלום האג"ח יש לדנקנר ובהנחה שהוא אכן ישלם אותה מי שירכוש אותה כעת יקבל כ-50% מהשקעתו חזרה. הסיכון הוא תקדים לבייב בו נושים של סדרת אג"ח אחת דרשו והצליחו להקפיא תשלום ריבית וקרן של אג"ח קצרה יותר בטענה של העדפת נושים.
ביקורת רבה נשמעה לאחרונה על הסתמכותה של אידיבי על אסטרטגיית מחזור חובות ועל כך שיש בקופתה, אליבא ד'דנקנר, די מזומנים לפירעון חובות רק של שנתיים קדימה. מחזור חובות הוא חלק בלתי נפרד מפעילות כלכלית של חברות ומדינות ואין בו עצמו פסול. מדינות, וביניהן ארה"ב וישראל, נוקטות במדיניות דומה של הנפקת חוב בין השאר במטרה לשרת חוב בטווח קצר וכך גם חברות מתבססות על יכולת פירעון חוב ע"י גיוס חוב חדש.
על רקע מכירת חברת כלל תעשיות והמשך אסטרטגיית מימוש הנכסים וכן בשל פורטפוליו איכותי, למרות הכל, של חברות בקבוצה אני סבור כי קיימת הזדמנות ברכישת אגרות חוב של חברות בקבוצה אולם התנודתיות בהן עדיין צפויה להיות גבוהה בטווח הקצר והבינוני. רכישת מדדי התל בונד מאפשרת חשיפה עקיפה לאגרות בקבוצה וניתן לצפות לצמצום מרווחי התשואה של המדדים, כלומר לעליית מחירים, מול האג"ח הממשלתי אחרי שלאחרונה נפתח הפער בכחצי אחוז. המשך אסטרטגיית המימוש בדגש על כלל ביטוח אותו יצטרך דנקנר למכור מתוקף המלצות וועד הריכוזיות ישפרו במידה ניכרת את איתנותה הפיננסית של אידיבי. מאידך ישנה משמעות רבה למגמת מניית קרדיט סוויס שנמצאת במגמה שלילית על רקע ההרעה במשבר החוב באירופה.

אורי גלאי, מנכ"ל סיגמא בית השקעות