אג"ח דומה למקום חניה, מקום חניה לכסף שלך. כמו שאתה מעדיף לפעמים להיכנס לחניון כדי להיות בראש שקט בנוגע לרכב, לדעת שהוא יחכה לך שם בדיוק באותו מקום, בלי קנס, כך אותו דבר עם רוכשי אג"ח. הם התייאשו לחפש חניה טובה ופשוט נכנסו לחניון, גם כשזה עולה להם יותר. הם לפחות יודעים שיקבלו את כספם בחזרה. הפוליטיקה, שבטח תשפיע גם היא, פחות מעניינת אותם, הם רק רוצים מקום חנייה, קודם לרכב אח"כ לכסף...וויל רוג'רס: "הדאגה של הציבור מנושאים פוליטיים אינה משתווה אפילו לעשירית מהדאגה שלו למקום חניה"ובכל זאת, הפוליטיקה בישראל גועשת, שתי המפלגות הגדולות, הליכוד וקדימה חוברות לממשלת אחדות, הרי בטוח שיש לזה השפעה על השוק, לא ככה?שתי השאלות הגדולות ששוק ההון שואל את עצמו:


  1. וודאות- השוק רוצה וודאות. וודאות לגבי העתיד מעודדת תוכניות, הקמת עסקים, לקיחת הלוואות ועוד... ניתן להניח שדחיית הבחירות כשלעצמה מוסיפה לוודאות השלטונית, בנוסף, עצם העובדה שממשלת אחדות היא ממשלה יציבה יותר מגדילה גם היא את הוודאות. מצד שני, קיים חשש שלהסכמים הקואליציונים החדשים יהיו עלויות תקציביות או אפילו מכות חדשות לשוק, מה שמתקשר לדאגה השנייה.
  2. חופש כלכלי – השוק אוהב חופש כלכלי, הוא רוצה שישחררו את היזמים, את המשקיעים, את העובדים, את הכלכלה, שהיא פשוט תהיה חופשית. בנושא הזה אי אפשר לדעת למה לצפות, מצד אחד ביבי נודע כמגן החופש ומצד שני בתקופתו ספגו המשקיעים כמה מכות קשות של רגולציה מחמירה והעלאת מיסוי (כגון מס חברות).

מכיוון שלגבי החופש הכלכלי יתקשה השוק לקבל החלטה, הוא יסתפק כנראה בשינוי שהוא כן יודע, הוודאות הכלכלית- שכאמור עלתה. מכאן שסביר יותר להערכתנו שהשוק יקבל את ההתפתחות בחיוב (מה שמחזיק בישראל כנראה את השוק לעומת הנפילות באירופה). ואפרופו פוליטיקה, הפוליטיקה באירופה עדיין לא סיפקה לנו תשובות, מה שמדאיג הבוקר את המשקיעים:
צמצום תוכניות הצנע באירופה - להוסיף חטא על פשע
אם תעשו הצבעה בקרב בני המשפחה מי בעד לקיחת הלוואה וטיסה לדיסנילנד, כנראה שהילדים כולם יהיו בעד וההורים יהיו הרבה יותר אחראים. האם גם במדינה הציבור הוא כמו ילדים? האם הציבור באמת יודע מה יכולת ההחזר של המדינה, האם הוא יודע למה ישמשו ההלאוות שהמדינה תיקח בשמו, האם הוא יודע כמה ריבית הוא צריך לשלם עליהן ולכמה הריבית תעלה לגלגול שאר החובות בהמשך? כלומר, הציבור מצפה שהמנהיגים שלו ואנשי המקצוע ישמרו על הקופה הציבורית ומצד שני מצפה מהם (כמו הילדים) לקחת אותו לדיסנילנד. אז לעיתים הם בוחרים דיסנילנד ולפעמים נשארים בבית. נראה שעכשיו הם צריכים לשבת לחסוך קצת, אבל הם בחרו (בצרפת) את פרנוסאה הולנד שמדאיג מאד את המשקיעים כשהוא רוצה לקחת את כולם לדיסנילנד:
סיכום מסע הבחירות של פרנסואה הולנד


  • בחינה מחדש של תוכניות הצנע באירופה
  • שילוב הבנק המרכזי באירופה במאמצי הצמיחה (אא, יש מתנות חינם?)
  • הנפקת אירו-בונד (יאפשרו אשראי זול למדינות החלשות תוך נטילת הסיכון על המדינות החזקות, רק שהחלשות לא יקחו איתן את החזקות)
  • פיקוח מחמיר על שוקי המניות ("מעולה", תפחיד עוד את המשקיעים)
  • העלאת המיסוי על הבנקים (עלול ליצור בטווח הקצר בעיות נזילות)
  • העלאת המיסוי על עסקים ומרוויחים הגדולים (לא מעודד הקמת עסקים)
  • יצירת מקומות עבודה (פופוליסטי)
  • פיקוח על אשראי צרכני (בוקר טוב, זאת הבעיה של עשור קודם, עכשיו שרק יקחו אשראי)
  • הנהגת מס על העברות כספים (צודק, תבריח גם כספים)
  • איזון תקציבי עד 2017 (אם כבר זורק שנה שבא הוא בכלל לא יהיה נשיא אז למה לא 2016?)

"הסוציאליזם באירופה כבר לא"
יו"ר הבנק המרכזי באירופה, דראגי, חוזר על דעתו כי לתוכנית לחילוץ אירופה יש שני מרכיבים, ואנחנו מצטטים אותו שוב, כי אנחנו מאד מאמינים בתוכנית:

  1. "הצנע טוב"
  2. רפורמות מבניות.

צנע טוב כולל אומנם הוצאות ממשלה נמוכות יותר, אך גם מיסים נמוכים יותר (שהן כמו הופכי לצנע). כלומר, הצמיחה תגיע מהמגזר הפרטי ולא הציבורי הבלתי יעיל. הנושא השני, הרפורמות המבניות, באות להתמודד עם בעיית חוסר האיזור בין צפון לדרום אירופה. לדעתו על מנת ליצור גמישות בשוק העבודה האירופאי יש לפרק את מקומות העבודה "מצופי הזהב" של המבוגרים שכיום לא ניתן לפטר אותם, להוריד להם מהשכר או לפגוע להם בפנסיה, כתוצאה מכך את כל הזעזוע סופג הדור הצעיר.
בשבוע שעבר, קרא דראגי לייסד באירופה "ברית הצמיחה" שתכלול לא רק משמעת פיסקלית, אלא גם הקלות על פעילות יזמית". את הבעיות של חוסר האיזון באירופה ניסנו להסביר בפסקה הבא:
"פטריוט אמיתי הוא מי שמקבל דו"ח חניה ומתמלא שמחה על כך שמערכת אכיפת החוק עובדת" – ויליאם וואןלמה עדיף לייצר בגרמניה היקרה ולא ביוון הזולה?
במידה ואתם באים להקים מפעל באירופה, איפה תעדיפו להקים אותו? וודאי תעדיפו לכם מדינה שבה השכר נמוך, הנה, קחו את יוון! אם כך, איך זה שמפעלים מעדיפים דווקא לעבוד מגרמניה? (לגרמניה עודף יצוא על יבוא, לעומת גרעון ביוון). כל הסיבות שתמצאו למה יוון ענייה קשורות לסוציאליזם, שלכאורה בא בכלל להטיב עם היוונים. ביוון לא תצליחו לפטר עובדים, ביוון לעובדים יש כל כך הרבה תנאים עד שאתם תעבדו בשבילם. ביוון הסקטור הממשלתי כל כך גדול שתאלצו לעבור כל יום מסכת בירוקרטיה ותקנות רגולטוריות שיוציאו מכם את החשק לעבוד ויגבו מכם עליהם סכומי עתק. ביוון יקחו מכם מס חברות גבוה ולאחר שתקימו את העסק יעלו לכם אותו במפתיע למרות הבטחה למתווה הורדת מס. ביוון, ההסתדרות תעשה שביתות על דברים שלא קשורים אליכם ותשבש לכם את העבודה. ביוון, העובדים שלכם ייצאו למילואים, הממשלה תגבה מכם מיסים כדי לפתח את המדבר ולא את המרכז העסקי שלכם. המדינה תיקח חובות גדולים ותסכן את הבנקים שאתם נשענים עליהם למימון וידרשו מכם תשואות גבוהות יותר על האג"ח מתוך חשש שהיא תאלץ לעלות מיסים עוד כדי לממן את הגרעון שלה. במדינה כמו יוון אין ברירה אלא שיווצר מצב שבו השכר יהיה נמוך כדי לשמר את כל שאר התחלואים ...האמת, אולי התבלבתי בחלק מהדברים בין יוון למדינה אחרת שאני מכיר.
"מי שלא זוכר את עברו לא יזכור איפה החנה את רכבו" – ג.טראכמןשוק המק"מים מפלרטט עם המחשבה שהריבית בישראל יכולה לחזור לרדת
תשואות המק"מים ירדו בימים האחרונים לשפל של חודשיים ולמעשה מגלמים כעת אי העלאת ריבית עד לפחות פברואר 2013. הירידה בציפיות איננה שגרתית, שכן ריבית בנק ישראל נמצאת בצומת דרכים, בין צפי להעלאות ריבית, ובין המשך המגמה של הורדת הריבית. שינוי הציפיות של המשקיעים נובע להערכתנו מסימנים להתקררות האינפלציה, בעיקר דרך הירידה המתמשכת במחירי הסחורות כאשר מדד הסחורות (ה-CRB) במונחים שקליים נפל בחודשיים האחרונים בכ-8.3% ובמיוחד מירידתו של מחיר הנפט בשבוע האחרון בכ-9%. בנק ישראל אומנם לא ימהר להוריד את הריבית, אך המשך התקררות מחירי הסחורות בהחלט תעלה את האפשרות של הורדת ריבית בחזרה על השולחן.
קבלו אותו: הצרכן האמריקאי חוזר למשוך את כלכלת העולם
הלוואות לצרכן האמריקאי זינקו בחודש מרץ ב-21.4 מיליארד דולר, הזינוק הגדול ביותר מזה יותר מעשור, בעיקר על רקע הדרישה הגוברת למימון מכוניות וחינוך. עליית האשראי מהווה במקום מסוייןם גם אינדיקאטור לאמון הצרכנים בכלכלה, כשהם מוכנים יותר ליטול סיכון כדי להגביר את הסיכון. בגרף המצורף ניתן לראות את הגידול הבולט באשראי לסטודנטים, שמצד אחד מנצלים את ההלוואות הזולות, כנראה גם למימון של דברים אחרים ואולי אפילו למשפחתם, ומצד שני מקדימים לקיחת הלוואות בשל צפי לעליית הריבית על הלוואות סטוננדטים שם בחודש יולי.
table_08512.jpg
"משפחה היא יחידה סוציאלית שבה הילדים מחפשים מקום לשחק, האמא מקום בארון והאבא מקום חניה" – איוון הסאר (הומוריסט)
למה האחרונות תמיד בסוף?
שיעור החברות שהכו את תחזיות הרווחים בעונת הדו"חות לרבעון הראשון היה גבוה מהרגיל ועמד עד כה על 72%. עם זאת, ניתן לראות בגף המצורף איך החברות הממהרות לפרסם את דו"חותיהן הן בעיקר אלה שיש להן מה להתגאות בו. אם בתחילת עונת הדו"חות (ב-10 באפריל) 83.3% מהחברות הכו את התחזיות, ב-4 במאי, רק 61.1% הכו לטובה.
table1_08512.jpg
"היום קיבלתי מחמאה על הנהיגה שלי, מישהו השאיר לי פתק על השמשה וכתב - "Parking Fine" (אנונימי)