ארה"בכללי
• הצמיחה ברבעון הראשון הייתה נמוכה מהצפי (2.2% לעומת 2.5%) אבל בעיקר בגלל סעיף ההוצאות הממשלתיות על ביטחון שתרם לצמיחה תרומה שלילית של 0.4%. סעיף זה מושפע מאירועים חד פעמיים ולכן לא מאותת על המגמה הכללית. לעומת זאת, סעיף הצריכה הפרטית עלה ב-2.9%, בעיקר בזכות קפיצה במכירות רכבים שהעלו את סעיף צריכת מוצרים בני קיימא ב-15.3%. סעיף נוסף שתרם לצמיחה היה סעיף ההשקעות בבנייה למגורים אשר עלה ב-19.1%, בעיקר בזכות מזג האוויר החמים יחסית במהלך החורף. סך הכל, הצמיחה ברבעון הראשון היתה לכל הדעות חזקה אך אנו מאמינים כי קצב הצמיחה ברבעונים הבאים יהיה נמוך יותר. שתי סיבות העיקריות להערכה זו הן מזג האוויר הטוב בחורף שמטה קצת כלפי מעלה את הנתונים מנוכי העונתיות והעובדה שהצרכן הפרטי לא יכול להמשיך ולצרוך בקצב זה עוד זמן רב (ראה הרחבה בהמשך).
• הזמנות מוצרים בני קיימא ירדו בחודש מרץ ב-4.2%, לעומת צפי לירידה של 1.7% "בלבד". עיקר הירידה בהזמנות נבעה מהעובדה שחברת התעופה בואינג הזמינה במהלך מרץ רק 53 מטוסים (לעומת 237 בפברואר) ,מה שגרם לירידה של 47.6% בהזמנות כלי טייס אזרחיים. עם זאת, גם בניכוי כלי תעופה וביטחון ירדו ההזמנות ב-0.8%, מה שמלמד על האטה בייצור העתידי וצפוי להשפיע על נתוני הרבעון השני.

שוק הדיור
• מדד מחירי הבתים של קייס שילר ממשיך להציג ירידת מחירים, אם כי בקצב הולך ופוחת. בהסתכלות שנתית ירד המדד ב-3.5%, זאת לעומת 3.9% בחודש שעבר.
• מכירות הבתים חדשים ירדו במרץ לרמה של 328 אלף יח' (מנוכה עונתיות, קצב שנתי) לעומת 353 אלף בפברואר. למרות הירידה, הנתון של חודש מרץ אינו בהכרח רע וזאת כיוון שהנתון של פברואר עודכן כלפי מעלה ב-40 אלף יח'. מספר החודשים הנדרשים לניקוי המלאי הקיים בהתחשב בביקושים, עלה קצת מ-5.2 ל-5.3 חודשים אך עדיין מדובר על מלאי נמוך באופן יחסי שעשוי לייצר לחץ להאצת הבנייה בחודשים הקרובים.
• עם זאת מחירי הדירות צפויים להמשיך ולרדת גם בחודשים הקרובים וזאת בשל מלאי הבתים הקיימים העצום. בנוסף, ההסכמים שהושגו עם חברות המשכנתאות בעקבות פרשת העיקולים מסוף 2010 יביאו כנראה להאצה מחודשת בתהליכי העיקול של הבנקים, לגידול בהיצע הבתים וללחץ נוסף על המחירים.
• התמתנות במחירים ואולי אף תחילה של מגמת עליות תתכן לקראת אמצע 2013.הצרכן האמריקאי
• מדד בטחון הצרכנים ירד באפריל מ-69.5 נק' ל-69.2 נק'. למרות הירידה, סעיפי המדד השונים מציירים תמונה מעורבת בה השיפור בשוק העבודה נמשך אך השפעתו על הצרכן האמריקאי מוגבלת בזמן.
• בסקר שנערך מתבקשים המשתתפים לדרג באחת משלוש דרגות את אפשרויות התעסוקה במשק. הפער בין שיעור המשיבים שקשה להשיג עבודה (הדרגה הנמוכה ביותר) לאלו למשיבים שניתן להשיג עבודה בקלות (הדרגה הגבוהה ביותר) הצטמצם ל-29.1%, הפער הנמוך ביותר מאז סוף 2008. פער זה, שהוא אינדיקאטור מקדים מצוין לשיעור האבטלה (ראה גרף באדיבותם של ידידינו ב-CE) מלמד כי שוק העבודה עדיין ממשיך להשתפר.
• מצד שני, המצב מבחינת הצרכן לא מזהיר, שיעורי המשתתפים בסקר שאמרו כי הם מתכננים קנייה משמעותית (בתים, מכונית או מכשירי חשמל גדולים) בששת החודשים הקרובים ירדו מאוד בכל אחד מהסעיפים. הירידה בכוונות הרכישה של הצרכנים נובעת כמובן גם ממחירי הדלק הגבוהים והחששות מאירופה אבל גם מהעובדה שהשיפור בשוק העבודה לא בא לידי ביטוי בהכנסה (ההכנסה הפנויה הריאלית עלתה ברבעון הראשון רק ב-0.1%), כך שכל הצריכה בחודשים האחרונים באה על חשבון ירידה בשיעור החיסכון שירד ל-3.9%. תהליך כזה הוא כמובן לא יציב ולא צפוי להמשך עוד זמן רב, בטח אם נניח שהצרכן האמריקאי למד משהו מהמשבר ולא מתכוון לחזור לשיעורי חסכון אפסיים. מדיווחים שקיבלנו מהקניונים בניו ג'רזי, ההנחה הזו לא עומדת במבחן המציאות. מצד שני עם כמות המתנות לילדים שכבר דווחה לנו, צפו לקפיצה בסעיף הייצוא ברבעון השני.
• בניגוד למדד בטחון הצרכנים, מדד סנטימנט הצרכנים של אונ' מישיגן שפורסם מספר ימים אח"כ דווקא הראה עליה לרמה של
76.4 נק' (לעומת 76.2 נק' במרץ). כיוון שהנתון התפרסם לאחר הנתונים המאכזבים של תחילת השבוע, השווקים לא ייחסו לו חשיבות.
• בכל מקרה, בשני הסקרים המצוינים מעלה, הדגימה הסתיימה לפני אמצע החודש כך שחלק גדול מההשפעה של ההרעה באירופה לא בא לידי ביטוי וישפיע כנראה לשלילה על הסקרים של החודש הבא.

סעיפי התעסוקה במדד בטחון הצרכנים ושיעור האבטלה
1445.jpg
מקור: Capital Economics
תאריך: 25.4.2012

הודעת הפד
אין הרבה מה ללמוד מההודעה, הפד ימשיך לשבת על הגדר ולחכות להתפתחויות במשק, לטובה או לרעה. לא ניתן היה למצוא בהודעה אף רמז על צעד חדש שהפד מתכנן כך שאנו ממשיכים להעריך כי עם סיום תוכנית הרכישות הנוכחית ביוני, הפד לא
יודיע על תוכנית חדשה. באופן טבעי, ולאחר רבעון ראשון מצוין, הפד נאלץ לעדכן את תחזית הצמיחה ל-2012 כלפי מעלה (ראה טבלה) כאשר תחזית האבטלה עודכנה כלפי מטה בעיקר בגלל שהתחזית הקודמת כבר התממשה בפועל. תחזיות הצמיחה ל-2013 ו-2014 דווקא הונמכו.

*תחזיות הפד

skirapsagot.jpg
הורדת הדירוג של ספרד
חברת הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי של ספרד לרמה של BBB+. ממשלה שלא עמדה ביעד הגירעון שלה בצורה כל כך קיצונית (8.5% במקום 6%) ולא צפויה לעמוד בו גם השנה (5.3%), שלא תתפלא שמציבים אותה בשורה אחת עם מדינות כמו דרום אפריקה, תאילנד וקזחסטאן. מהודעת S&P עולה כי חברת הדירוג מצפה למיתון בספרד ב-2012 וב-2013 וכי תתכן הורדת דירוג נוספת אם החוב הממשלתי נטו, אשר עומד נכון לסוף 2011 על 57%, יגיע ל-80% עד סוף 2014 (ע"פ תחזיות ה-IMF צפוי להגיע ל-75% בסוף 2014). איום נוסף שמכניסה S&P הוא שתתכן הורדת דירוג נוספת גם אם לא תהיה תמיכה פוליטית לרפורמות הצנע ועידוד הצמיחה שמנסה ראש ממשלת ספרד (בעידוד האיחוד האירופי) להעביר.
הורדת הדירוג בפני עצמה לא משמעותית ואינה משנה בשום דבר את מאזן הכוחות באירופה. המדינות הבעייתיות חייבות להמשיך
ולבצע צעדי צנע קשים תוך כדי יישום רפורמות לעידוד הצמיחה העתידית. זה כנראה יכאב מאוד מבחינה פוליטית, אבל ללא עמידה בתוואי זה אין לאירופה סיכוי להבריא. בנוסף, חייבת הטרויקה (ה-ECB, ה-IMF והאיחוד האירופי) להראות נכונות להתערב בשווקים על מנת ללחוץ לירידת תשואות ולהקל על ביצוע הצעדים המוזכרים מעלה.

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מחלקת מאקרו - פסגות בית השקעות