מאקרו:
> נתוני החשבונות הלאומיים לרבע הרביעי של שנת 2011 עודכנו כלפי מעלה, ל-3.4%.
> הגורמים העיקריים היו נתוני צריכה, יצוא ויבוא טובים יותר מאשר בפרסום הקודם.
> לגבי הרבע הראשון של שנת 2012, אנו צופים כי הצמיחה בתוצר המקומי תהיה נמוכה מ-3.4%, וזאת מכיוון שנרשמה החלשות נוספת בנתוני המדד המשולב.
> תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הבאים (החל במדד אפריל) עומדת על 2.8%. אנו צופים כי מדד המחירים לצרכן בשנת 2012 יעמוד על 2.9%.
> להערכתנו, הריבית לחודש מאי (הכרזה ביום ב' הקרוב) תיוותר ללא שינוי.

אגרות חוב:
> מגמה מעורבת בשוק האג"ח המקומי.
> המרווח בין האיגרת האמריקאית ל-10 שנים לאיגרת המקומית המקבילה המשיך להתרחב השבוע.


עדכון נתוני החשבונות הלאומיים
השבוע פורסם עדכון של נתוני החשבונות הלאומיים לשנת 2011. מטבע הדברים, עיקר העדכון התרכז ברבע הרביעי. משלל
השינויים בין הפרסום הקודם (מחודש פברואר), לדיווח הנוכחי, המתייחסים לרבע הרביעי, נזכיר את:



נתון הצמיחה בתוצר המקומי הגולמי ברבע הרביעי של 2011, עודכן כלפי מעלה מרמה של 3.2%, ל-3.4%. נציין כי, ברבע השלישי של השנה, עודכן הנתון כלפי מטה לרמה של 3.4% מ-3.8%. גם בנתוני התוצר המקומי העסקי עודכנו נתוני הצמיחה כלפי מעלה ברבע הרביעי של שנת 2011, וכלפי מטה ברבע השלישי של אותה השנה.

(1) בתוך רכיבי התוצר, הצריכה הפרטית רשמה ברבע הרביעי שינוי מזערי לרעה (0.1%-). עם זאת, הוא היה טוב משמעותית מנתון שפורסם בחודש פברואר לפיו דעכה הצריכה הפרטית ב-4.0%.


(2) גם נתוני היצוא והיבוא עודכנו כלפי מעלה, משמעותית. התכווצות היצוא הסתכמה ב-1.8%, לעומת צמצום של 17.3% בעדכון הקודם. נזכיר, כי בעוד שהתרחבות ביצוא תורמת לתוצר המקומי הגולמי, התרחבות ביבוא גורעת ממנו.


israel224_2.JPG
אמנם, לא נרשם שינוי משמעותי בצמיחת התוצר המקומי הגולמי, אך העדכון האחרון שופך אור חיובי יותר לגבי מרכיבי התוצר. נתוני צריכה ויבוא טובים יותר (המעידים על חוזקו של הצרכן המקומי), והידיעה כי היצוא לא מחק כחמישית מערכו, במונחים שנתיים, הינם
בהחלט מעודדים.

יתרה מכך, העדכון כלפי מעלה של הצמיחה ברבע האחרון של השנה, יתמוך בנתון צמיחה גבוה יותר לשנת 2012, כתוצאה מ"אפקט קצה" (צמיחה גבוהה ברבע אחרון תומכת בשיעורי צמיחה גבוהים יותר בשנה העוקבת, מסיבות סטטיסטיות). כלומר, פרסום זה הוא בהחלט חיובי, גם אם השינוי בצמיחה הכוללת הוא צנוע למדי.

לגבי הרבע הראשון של שנת 2012, אנו צופים כי שיעור הצמיחה של התוצר המקומי הגולמי יהיה אף נמוך מ-3.4%. זאת, מכיוון שנרשמה החלשות נוספת בנתוני המדד המשולב. עם זאת, אנו צופים כי בהמשך השנה נראה שיפור בנתוני המדד המשולב, וכתוצאה, גם בנתוני הצמיחה.


סיכום מדד מארס 2012
מדד המחירים לצרכן, לחודש מארס 2012, עלה ב-0.4%, בהשוואה לחודש פברואר. מתחילת השנה עלה המדד הכללי ב-0.4% לאחר
שבחודשים ינואר – פברואר, 2012, נרשמו מדדים אפסיים. בשנים עשר החודשים האחרונים (מארס 2011 - מארס 2012), עלה המדד הכללי ב-1.9%. נתון פחות מעודד נוסף, הינו כי לפי נתוני המגמה בחודשים דצמבר 2011 – מארס 2012, קצב הגידול השנתי של מדד המחירים לצרכן הגיע לרמה של 3.2% - מעל היעד הממשלתי.

israel224_1.JPG
במדד הנוכחי בלטה העובדה כי במספר סעיפים נרשמה התייקרויות מעבר לעונתיות הרגילה, או הוזלה צנועה, לעומת חודשים זהים בעבר. התפתחות זו מצביעה להערכתנו, על לחץ מחירים מצד הביקוש.

לדוגמא, מחירי קבוצת ריהוט וציוד לבית התייקרו ב-0.4%. מתוכם, גם מחירי הציוד חשמלי רשמו התייקרות בשיעור של 0.4%. שיעור שינוי זה, היה הגבוה ביותר בחודשי מארס מאז 2005. כלי המיטה התייקרו בשיעור של 1.4%. גם הוא היה הגבוה ביותר בחודשי מארס, מאז 2007. מחירי ההבראה והנופש אשר התייקרו בחודשי מארס, בעשור האחרון, ב-1.8%, בממוצע, רשמו השנה עלייה של 3.4%. כאמור, להערכתנו, התפתחויות אלו במדד מצביעות על כך, שישנם לחצים לעליית מחירים במשק, מצד הביקוש, גם אם בצורה צנועה.

במבט קדימה, מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל צפוי להיות מושפע מהגורמים הבאים:
(1) כניסת פריטי לבוש לקיץ ויציאה של פריטי החורף.
(2) כניסת פירות הקיץ.
(3) התייקרות בשיעור של 8.9% במחירי החשמל לצריכה ביתית.
(4) התייקרות עונתית של הנסיעות לחו"ל וההבראה והנופש בארה"ב.
(5) התייקרות במחירי הנסיעה במוניות (השפעת ההתייקרות באמצע מארס).

israel224_3.JPG
תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הבאים (החל במדד אפריל) עומדת על 2.8%. אנו צופים כי מדד המחירים לצרכן בשנת 2012 יעמוד על 2.9%. כמו כן, אנו צופים כי הריבית לחודש מאי, אשר תפורסם ביום ב' הקרוב (23/4) תיוותר ללא שינוי.

שוק האג"ח
השבוע, נרשמה מגמה מעורבת בשוק איגרות החוב, בבורסה המקומית. רווחי ההון הנאים ביותר נרשמו באיגרות הקונצרניות, הצמודות בפרט. איגרות החוב הממשלתיות נטו להפסדי הון.

בקרב איגרות החוב הממשלתיות, האיגרות השקליות הארוכות רשמו הפסדי הון השבוע, וזאת בניגוד לאיגרת האמריקאית ל-10 שנים, בה נרשם רווח הון וירידת תשואה. כך, בסיכום השבועי גדל המרווח בין האיגרת הממשלתית השקלית ל-10 שנים (ממשלתי שקלי 122) לאיגרת האמריקאית המקבילה ב-12 נ"ב, לרמה של 268 נ"ב. העלייה במרווח מעוררת תמיהה לאור העובדה כי קיים מתאם חיובי בין התשואה לפדיון של האיגרות המקומיות הארוכות, לאלו האמריקאיות הארוכות (גרף משמאל). בנוסף, לא פורסמה חדשה שלילית מקומית שתביא להתחזקות החשש מפני יכולת החזר החוב של ישראל. לראייה, פרמיית ה-CDS של ישראל נותרה
ללא שינוי בסיכום השבוע, ברמה של 190 נ"ב.
israel224_4.JPG

המלצות השקעה
להערכתנו, שוק האג"ח צפוי להתאפיין בתקופה הקרובה בהיעדר מגמה ברורה, תוך הכרה בכך שהריבית במשק תיוותר ללא שינוי, אי
לכך:
(1) להערכתנו, יש להתמקד במח"מ בינוני, כ-4 שנים.
(2) ישנה להערכתנו עדיפות לאיגרות חוב קונצרניות ברמות דירוג של '+A' וגם 'A', במח"מ של 4-3 שנים. איגרות אלו משלבות לדעתנו בצורה הטובה ביותר בין תשואה לסיכון.
(3) איגרות החוב הממשלתיות מתאימות רק לרגישים מאוד לסיכון. לאלו, אנו ממליצים להתרכז במח"מ קצר עד בינוני.
(4) אנו מעדיפים איגרות החוב קונצרניות במח"מ 4-3 (סעיף 2) על ממשלתיות ארוכות.
(5) איגרות החוב הממשלתיות בריבית משתנה עדיין מעניינות, על רקע שני הגורמים הבאים: (1) מחיר אטרקטיבי – ה-817 נסחרת
במרווח של כ-29 נ"ב מהמק"מ הארוך ו-(2) אנו מעריכים כי הריבית תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים ובשלב הבא אף תעלה.
(6) למרות העלייה הניכרת בציפיות האינפלציה לטווחים הקצרים, האפיק הצמוד עדיין עשוי להיות מעניין, לאור הגורמים
הבאים: (א) המדדים הקרובים צפויים להיות גבוהים למדי (ב) הואיל ולדעתנו רוב הסיכון האינפלציוני הוא כלפי מעלה וזאת על רקע השפעת מחירי הסחורות בכלל והאנרגיה בפרט על מחירי המוצרים לצרכן.


בנוסף, נפנה את תשומת לבכם לטבלה שבעמוד 11, הבודקת כדאיות השקעה בין שתי איגרות חוב בעלי אותו מנפיק ומח"מ, אך עם הצמדה שונה, על פי האינפלציה הגלומה במרווח בין התשואות לפדיון של האיגרות.

לדוגמא, מהטבלה עולה, כי למחזיקים איגרת חוב שקלית - אידיבי אחזקות 5, כדאי להחליף לאיגרת הצמודה של אידיבי אחזקות שמספרה 3. גם באיגרות של כלל תעשיות נוצרה הזדמנות החלפה בין איגרת 15 השקלית לאיגרת 13 הצמודה.