הדולר היציג טיפס ב-0.6%; סוחר מט"ח: "לקוחות מוכרים - בנק ישראל קונה"

יתרות מטבע החוץ בשיא: הסתכמו ב-52 מיליארד ד' ביולי

התערבות בנק ישראל במסחר במט"ח נמשכה גם היום אך במידה פחותה מאתמול. בעוד אתמול רכש בנק ישראל מאות מיליוני דולרים, היום הסתפק הבנק ברכישה נמוכה יותר של עשרות מיליוני דולרים, כך לפי סוחרי מט"ח בשוק.

המסחר בדולר היה תנודתי היום כשבשעות הבוקר זינק שער הדולר מול השער היציג ב-2% בהמשך לעלייה של 3.3% אתמול. בשעות הצהריים נחלשה העלייה והדולר טיפס בשיעור 0.6% בלבד מול השער היציג. בסופו של דבר נקבע שערו היציג של הדולר בעלייה של 0.6% ל-3.889 שקלים. מאז הודיע שלשום הנגיד על המשך הרכישות, התחזק הדולר בכ-3.9%. שערו היציג של היורו עלה ביום ב-0.9% לרמה של 5.611 שקל ליורו. בעולם נחלש הדולר ב-0.1% לרמה של 1.439 דולר ליורו.

לפי חדרי עסקות, מתחילת הבוקר רכש בנק ישראל עשרות מיליוני דולרים. סוחר מט"ח מאחד הבנקים הגדולים הסביר כי "בנק ישראל מבהיר שהוא לא הולך לבוא ליום-יומיים. הוא רוצה להביא את הדולר לרמה מסוימת. ההערכות הן שהוא ינסה להביא את השער לכיוון ה-4 שקלים ואפילו מעל לכך".

"אולי בנק ישראל מנסה להסביר לספקולנטים הזרים שהמסחר שלהם לא מוצא חן בעיניו. יש כבר פחות לחץ של מוכרים - השוק מתחיל להתייבש ממוכרים", אמר הסוחר.

סוחר בחדר מסחר נוסף העיד היום על הדינמיקה הפשוטה שמתחוללת במסחר במט"ח היום: "לקוחות מוכרים, בנק ישראל קונה".


הזינוק במסחר בדולר החל שלשום כשנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הפתיע את שוק המט"ח והודיע כי הבנק "יפעל במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין, אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות".

בנק ישראל ציין בהודעתו כי ימשיך לרכוש מדי יום 100 מיליון דולר - מהלך בו החל הבנק כבר לפני שנה, אז נסחר הדולר ברמה של 3.20 שקלים. גורמים בשוק המט"ח מסרו שהיקפי הרכישה של הבנק המרכזי הגיעו למאות מיליוני דולרים, וזאת מעבר ל-100 מיליון דולר שנרכשו טרם ההודעה.

יתרות מטבע החוץ בשיא

רכישות הדולרים שמבצע בנק ישראל ממשיכות להגדיל את יתרות מטבע החוץ שמחזיק בנק ישראל: מבנק ישראל נמסר כי יתרות מטבע החוץ הסתכמו בסוף חודש יולי 2009 ב-52.09 מיליארד דולר - עלייה של 2.1 מיליארד דולר לעומת סוף החודש הקודם.



העלייה ביתרות המט"ח נבעו בעיקר מגידול של 2.1 מיליארד דולר כתוצאה מרכישות מטבע חוץ על ידי בנק ישראל במהלך המסחר במסגרת התוכנית להגדלת יתרות מטבע חוץ. שערוך יתרות מטע החוץ תרם עוד 73 מיליון דולר והעברת כספים של הסקטור הציבורי מחו"ל תרמה עוד 14 מיליון דולר. היתרות קטנו בשיעור של 78 מיליון דולר בשל משיכת כספים שביצע הסקטור הפרטי.

"בהחלטת הריבית האחרונה, ראינו שיש סימנים לתפנית בצמיחת המשק. אמנם אין לנו עדיין נתונים שמעידים על סוף המיתון, אך נראה שאנו קרובים לשם", אמר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בוועדת הכספים הבוקר.

פישר התייחס לפעילות בנק ישראל בשוק המט"ח: "כולם מבינים שלטווח הארוך הבנק המרכזי לא יוכל לעמוד נגד השוק לנצח. לפעמים מה שעושה השוק זה לא מוצדק. במקרים כאלה הבנק המרכזי ירצה לפעול כדי שהשער יהיה מבוסס על מה שקורה במשק ולא על ספקולציה. בזמן זה, הציבור חושב על הצורך בתיסוף אך בהמשך יכול להיות גם מצב הפוך. יחד עם זאת התעשיינים צריכים לקחת בחשבון שבטווח הארוך הם צריכים להכניס למערכת השיקולים שלהם שער חליפין המתאים יותר לטווח זה".

פישר הסביר כי "הריבית שאנו משלמים על גיוס השקלים דומה לריבית שאנו מקבלים על המט"ח ולכן אנו לא מפסידים על כך". פישר סירב לקבוע יעדים ברורים לשער החליפין, והסביר כי ניסיון לעשות זאת נכשל במדינות רבות. עוד אמר פישר: "מאז שהתחלנו לרכוש דולרים, אני ישן יותר טוב בלילה".

פישר התייחס להשפעת המדיניות של בנק ישראל על שוק המשכנתאות ואמר כי "מטרת הורדת הריבית הייתה להשפיע על המשק. ריבית נמוכה מעודדת נטילת הלוואות, הגברת הצריכה והשקעות בבורסה. השפעות אלה מעודדות את יציאת המשק ממיתון דרך הגדלת הביקושים ודרך שיפור היכולת של פירמות לגייס הון".

פישר הסביר כי "אנשים לא מרוצים מכך שאין להם תשואה נאה לכספם בבנקים. אבל זה בדיוק גורם לאנשים למצוא אלטרנטיבות שיש בהן כדי לעודד את הצמיחה במשק".


http://www.themarker.com/tmc/article.jh ... 090805_912