הכלכלה האמריקאית מתכווצת בשיעור צנוע
ברבע השני של השנה, בחודשים אפריל-יוני, רשמה הכלכלה האמריקאית התכווצות של 1%, לעומת הרבע הראשון (במחירים קבועים ובמונחים שנתיים). ביחס להערכות השוק אשר ציפו לכדי התכווצות של 1.5%, נתונים אלו היו בהחלט חיוביים.
כאשר בוחנים את שימושי התוצר, הרכיבים אשר הביאו את התוצר להתכווץ בשיעור זה, ניתן לציין את הדברים הבאים:
(1) ההוצאה הממשלתית התרחבה ברבע הנסקר בשיעור של 5.6%. זאת, כתוצאה מתוכניות ההרחבה הפיסקליות של הנשיא אובאמה. הגידול בהוצאה הממשלתית תרם 1.1% לשינוי הכללי בתוצר. למעשה, אם לא היה מתרחש שינוי בהוצאה הממשלתית התוצר היה מתכווץ ביותר מ-2%
(2) התכווצות הן של היבוא והן של היצוא. הירידה בפעילות סחר החוץ, תרמה כ-1.4% להתרחבות התוצר.
(3) לעומת הרבע הקודם, ההוצאה הפרטית התכווצה ב-1.2% ובכך גרעה 0.9% מהשינוי בתוצר. מעבר לכך, הנתון ברבעון זה הצביע על הידרדרות של ההוצאה הפרטית, כאשר דווקא ברבע הקודם נרשמה עלייה של 0.6%. יתר על כן, עיקר הצמצום נרשם בהוצאה על מוצרים בני-קיימא (7.1%-), וזאת דווקא בעקבות הרבע הראשון שבו נרשמה התרחבות של 3.9%.
(4) ההשקעות במשק התכווצו ברבע הנדון בשיעור חד מאוד של 20.4%. עם זאת, קצב זה היה נמוך מהצניחה בשיעור של 50.5% שנרשמה ברבע הראשון. עם זאת, ההשקעות בבנייה למגורים הובילו את המגמה השלילית תוך התכווצות של 29.3%.
בדומה לשני הרבעים האחרונים, גם הפעם, תרומה נכבדה להידרדרות ההשקעות הייתה תוצאה של ירידה במלאים. זו לבדה גרעה 0.8% מהתוצר הכללי.

ב-12 החודשים האחרונים, התכווצה הכלכלה האמריקאית בשיעור של 3.9%.
דיווח זה, אשר נתמך במידה רבה מן הגידול המרשים בהוצאה הממשלתית מצביע, ככל הנראה, על כך שהמיתון במשק האמריקאי מגיע לקיצו. זאת, לאור העובדה כי ההוצאה הפרטית אשר התכווצה ברבעים השלישי והרביעי של 2008 בשיעורים הגדולים מ-3% מציגה סימנים של התייצבות. יחד עם זאת, העובדה כי ההוצאה הפרטית חלשה למדי ניתן להניח כי היציאה מהמיתון תהיה הדרגתית וארוכה.
תמיכה להערכה זו התקבלה מההנהגה הכלכלית של קרן המטבע הבינלאומית אשר פרסמה מסמך, ביום ו', לפיו ההתאוששות הכלכלית העולמית תהיה הדרגתית. על כן, ההנהגות הכלכליות צריכות להיות מוכנות להזריק הון נוסף ולהגדיל עוד את ההוצאה הממשלתית.
יחד עם זאת, ב-IMF לא מצפים להרחבות פיסקליות באופן מיידי. לדעתם יש צורך לבחון את השפעת המהלכים שכבר בוצעו בעבר ולהגיע למיצויים.

כתגובת להתכווצות התצרוכת, ה-Treasuries רושמים רווחי הון
איגרות החוב של ממשלת ארה"ב החלו את שבוע המסחר במגמה שלילית על רקע הנפקות העתק של חוב ממשלתי. כך, איגרת החוב מיועדת להגיע לפדיון בעוד 10 שנים, פתחה את השבוע בתשואה של 3.65% ונסחרה כבר ביום המסחר הראשון בתשואה לפדיון של 3.75%. איגרת החוב המיועדת להגיע לפדיון בעוד שנתיים פתחה את שבוע המסחר בתשואה לפדיון של 0.9934% וזו טיפסה כבר סיום המסחר הראשון לכדי 1.0681%.
במהלך השבוע חל שינוי בין התנהגות איגרת החוב לטווח של שנתיים לבין זו המיועדת להגיע לפדיון לטווח של 10 שנים. ייתכן כי העובדה שההנפקות התרכזו בטווחים קצרים ובינוניים השפיעה בעיקר על איגרות החוב לטווחים הקצרים. כך לדוגמא, איגרת החוב לשניים שפתחה את שבוע המסחר בתשואה לפדיון של 0.9934%, נסחרה ביום ד' בתשואה לפדיון של 1.2221%. כלומר, עלייה של כ-23 נ"ב. מנגד, באיגרת החוב ל-10 שנים נרשמה ירידת תשואה באופן רצוף למדי.
ביום המסחר האחרון, חזרו איגרות החוב לנוע יחדיו. כך, לאחר דיווח נתוני החשבונאות הלאומית לרבע השני, לפיהם חלה ירידה בהוצאה הפרטית, רשמו 2 איגרות החוב רווחי הון נאים.
כך, במהלך שבוע המסחר נרשמה ירידה של 30 נ"ב בפער התשואה לפדיון בין איגרת החוב המיועדת להגיע לפדיון בעוד 10 שנים, לעומת זו המיועדת להגיע לפדיון בעוד שנתיים. בסוף השבוע עמד הפער על 236 נ"ב.

להערכתנו, פער זה (10-2) צפוי להצטמצם לאורך זמן, הן עקב הצפי לעלייה באינפלציה והן מהתקרבות למועד העלאת הריבית הראשון, אשר משפיע במידה משמעותית על התשואות בהן נסחרים הטווחים הקצרים.

אינדיקטורים כלכליים חיוביים ברחבי העולם
לא רק במשק האמריקאי נראים האינדיקטורים הכלכליים הרבה יותר טוב מאשר היו לפני חצי שנה. בשבועות האחרונים פורסמו ברחבי העולם אינדיקטורים שונים אשר מצביעים גם הם על כך שהרע ביותר, ככל הנראה, כבר עבר. כך לדוגמא:
(1) סין – מדד מנהלי הרכש לסקטור היצרני רשם השבוע 5 חודשים רצופים של עליות. כמו כן, נתוני הצמיחה לרבע השני היו חזקים יותר מאשר נרשם ברבע הראשון. כך, מצמיחה של 6.1% ב-12 החודשים האחרונים, עד הרבע הראשון, נרשמה צמיחה של 7.9% ב-12 החודשים שתמו ברבע השני.
(2) יפן – הייצור התעשייתי עלה במשך 4 חודשים ברציפות (עד מאי).
(3) גרמניה – עלייה של 4.4% בהזמנות לייצור בחודש מאי, תוך עלייה רצופה בשלושת החודשים האחרונים. כמו כן, גם הצפי לחודש יוני היא להמשך העלייה.

ברור שאינדיקטורים ספורים אלו לא מצביעים על כך שהמשבר העולמי כבר חלף ושהעולם צפוי לחזור לצמיחה בהתאם לפוטנציאל באופן מיידי. עם זאת, אלו מחזקים את התחושה כי ההתייצבות היא דבר מוחשי, חובקת משקים רבים ברחבי העולם וניתן לצפות לכדי חזרה לצמיחה לקראת סוף השנה. את זאת ניתן לסמוך על האינדיקטורים המובילים למדינות ה-OECD אשר רשמו 3 חודשים רצופים של עלייה.

מטבעות
הדולר האמריקאי נחלש
אופטימיות זהירה לגבי הכלכלה העולמית הביאה בשבוע המסחר האחרון לכדי כך שהדולר האמריקאי נחלש כנגד סל המטבעות של 6 שוטפות הסחר המרכזיות שלו, והגיע לרמת השפל כנגדם מראשית השנה, תוך פיחות של 3.6% בערכו של הדולר.
בדומה למשק האמריקאי, אשר הציג ברבע השני התכווצות משקית צנועה, לעומת המשבר של הרבע הראשון, גם ברחבי העולם מתקבלת תמונה דומה של התייצבות וזו מפחיתה, בשבועות האחרונים, את הצורך של המשקיעים להשקיע בדולר האמריקאי כמטבע לשעת צרה.

כך לדוגמא, דווח כי התוצר של הכלכלה השבדית נותר ללא שינוי ברבע השני. זאת, לאחר התכווצות של 0.9% ברבע הראשון ולעומת הצפי אשר עמד על התכווצות של 0.4%. חדשות טובות אלו הביאו את הקרונה השבדית להתחזק בשיעור של 2.8% כנגד הדולר האמריקאי בשבוע האחרון.
דיווח נתוני החשבונאות הלאומית למשק האמריקאי תמך במטבעות רבים כנגד הדולר האמריקאי. כך לדוגמא, הדולר האוסטרלי והדולר הניו-זילנדי נהנו מאירוע זה, והתחזקו במהלך השבוע בשיעורים של 1.6% ו-0.8%, בהתאמה. חשוב לציין כי גם דיווחים חיוביים מקומיים, משוק הנדל"ן האוסטרלי ועלייה באמון העסקי בניו-זילנד, תמכו גם הם במטבעות המקומיים.
התפתחות זו הביאה לידי כך שהדולר האוסטרלי חתם 6 חודשים רצופים של התחזקות כנגד הדולר האמריקאי. הדולר הניו-זילנדי רשם, בדומה לאירו, 3 חודשים רצופים של התחזקות כנגד הדולר האמריקאי
הסביבה הנוכחית לא תומכת במיוחד בדולר האמריקאי, אך נזכיר כי התאוששות של הכלכלה האמריקאית תביא, להערכתנו, להתחזקות של הדולר האמריקאי.