מאקרו:
>ריבית בנק ישראל לחודש אפריל 2012, נותרה ללא שינוי ברמה של 2.50%.
> להערכתנו, ריבית בנק ישראל צריכה להיוותר ללא שינוי בחודשים הקרובים ותחזור לתוואי של עלייה עד סוף השנה.
> עדכון תחזיות צמיחה של בנק ישראל

אגרות חוב:

> נמשכת המגמה המעורבת בשוק האג"ח.
> מדדי התל-בונד עודכנו במהלך סגירת המסחר ביום המסחר האחרון של החודש.
> הממשלה צפויה להנפיק 5.5 מיליארד ש"ח במהלך חודש אפריל




ריבית בנק ישראל
בהתאם להערכתנו, ריבית בנק ישראל לחודש אפריל 2012, נותרה ללא שינוי ברמה של 2.50%.
indicators_01042012.JPG

הגורמים שתמכו בהותרת הריבית על כנה לפי בנק ישראל היו:
(1) לאחר שבחודש פברואר לא נרשם שינוי במדד, המחירים לצרכן ב-12 החודשים האחרונים עלו ב-1.7%. ציפיות האינפלציה הן מצד החזאים (בנק ישראל ומוסדות פרטיים) והן מצד שוק ההון (חוזים על המדד) נמצאות ביעד הממשלתי – למרות העלייה שחלה בהן.
(2) התייצבות קצב התרחבות הפעילות, ברמה שאפיינה את הרבע האחרון של 2011. במדדי ציפיות שונים, אף נרשם שיפור, וכעת יש הסכמה רחבה יותר לגבי הצמיחה.
(3) ההתפתחויות חיוביות בכלכלה העולמית ובשוקי ההון העולמיים החודש, הפחיתו את הסיכונים להידרדרות משמעותית בפעילות הכלכלית באירופה ובארה"ב בזמן הקרוב. זאת, על אף ההתכווצות הכלכלה באיחוד האירו בשיעור של 0.3% ברבע האחרון, ונתונים מעורבים במשקים המתעוררים המעידים על האטה בצמיחה..
מנגד, רמות הריבית הנמוכות במשקים מובילים (והציפייה כי הריבית תיוותר ברמה זו לתקופה ממושכת) הם גורמים אשר עדיין מעלים חשש בבנק ישראל לגבי גובה הריבית. יתרה מכך, הבנק המרכזי באיחוד האירו (ECB) הפעיל תוכנית הרחבה כמותית נוספת הכוללת הזרמת נזילות משמעותית לבנקים באיחוד, יחד עם ההתבטאות של יו"ר הבנק הפדרלי בארה"ב, בן ברננקי, אשר רמז כי תתכן הרחבה כמותית שלישית, יקשו על העלאה מחודשת של הריבית המקומית – על אף שהעלאה כזו נעשתה בעבר.
בבנק ישראל ציינו, כרגיל, כי ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי עקבית עם מדיניות ריבית שנועדה לבסס את האינפלציה בתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, ולתמיכה בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.
כאמור, האינדיקטורים המאקרו-כלכליים שנוספו החודש תמכו בטענה כי המשק יציב ואינו עומד בפני האטה חריפה. בנוסף לכך, ההתפתחויות בכלכלה העולמית תמכו בהותרת הריבית, והפכה את ההחלטה הנוכחית לפשוטה יותר מההחלטות האחרונות מולן עמד בנק ישראל.
interest_01042012.JPG

במבט קדימה, ברור כי גובה הריבית בהמשך השנה יקבע בהתאם להתפתחויות בעולם ובישראל. דהיינו, אם יחולו התפתחויות שליליות בתחום המאקרו העולמי או המקומי הריבית תופחת.
עם זאת, הנתונים האחרונים שהתפרסמו בעולם, בנוסף לשיעור האבטלה שנמצא בשפל היסטורי, מצביעים על כך שריבית בנק ישראל צריכה להיוותר ללא שינוי בחודשים הקרובים. יתר על כן, הואיל ואנו צופים כי הריבית תחזור לתוואי של עלייה עד סוף השנה, בהתאם להתגברות הפעילות הכלכלית לתוך שנת 2013.

עדכון תחזיות הצמיחה של בנק ישראל
בבנק ישראל עידכנו השבוע, כלפי מעלה, את תחזיות הצמיחה לשנת 2012. כעת, צופים בבנק ישראל כי הצמיחה תעמוד על 3.1%, תוספת של 0.3%, בהשוואה לתחזית הקודמת (בשלהי שנת 2011). אינדיקטורים מאקרו-כלכליים חיוביים יחסית ביחס לפעילות בישראל אשר התפרסמו בתקופה האחרונה, לדוגמא, יבוא סחורות, סקרי ציפיות, ויצוא שירותים הם אלה שהביאו לעדכון התחזית.
גם תחזיות הריבית והאינפלציה, עודכנו כלפי מעלה.
interest_prediction_01042012.JPG

ריבית בנק ישראל, על פי חטיבת המחקר של הבנק צפויה להיות ברמה של 2.50% בסוף 2011, וב-2.75% בסוף 2012. כלומר, בבנק לא רואים שינוי בתווי הריבית עד המחצית השנייה של 2012.
לגבי האינפלציה, התחזית הינה 2.6% ב-2012, וב-2.2% ב-2013, כאשר הגורמים שיביאו לעלייה במדדי המחירים ינבעו בעיקר מגורמים חיצוניים (עליית מחירי הסחורות).
נציין כי בכך, למעשה, מיישר בנק ישראל את תחזית הצמיחה שלו עם תחזית מיטב העומדת על צמיחה של 3.2% בשנת 2012. לפי הערכתנו, הפעילות הכלכלית צפויה לשוב ולהתגבר במחצית השניה של 2012 וכך, בשנת 2013 צפוי המשק לצמוח בשיעור של 3.9%. התוצר העסקי יתרחב בשיעור של 4.2%. בהתאם לכך, גם ריבית בנק ישראל צפויה לעלות במהלך 2013, ולהגיע לרמה של 3.25% בסופה

שוק האג"ח
השבוע, נמשכה המגמה המעורבת בשוק איגרות החוב, בבורסה המקומית.
בקרב איגרות החוב הממשלתיות, גם השבוע, היו אלה איגרות הארוכות אשר רשמו את רווחי ההון הנאים ביותר.
לדוגמא, האיגרת השקלית ל-10 שנים, 'ממשלתי שקלי 122' הוסיפה 0.3% לערכה, בסיכום השבועי. זאת, במקביל לאיגרת האמריקאית אשר רשמה רווחי הון במהלך השבוע (לאחר נאום יו"ר הפד, בן ברננקי אשר רמז על אפשרות להרחבה כמותית שלישית), ולירידה בפרמיית ה-CDS ל-5 שנים של ממשלת ישראל.
גם האיגרות הצמודות הארוכות רשמו עליית מחיר נאה במהלך השבוע. כך, לדוגמא, הוסיפה האיגרת ל-10 שנים, (גליל 5903) 0.3% לערכה. זאת, לאחר שבשבוע הקודם הוסיפה איגרת זו 0.5% לערכה.
האיגרות הממשלתיות הקצרות שמרו על יציבות מחירים יחסית.
כך, ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון לשנתיים נותרו ללא שינוי בהשוואה לשבוע הקודם ברמה של 2.80%. גם הציפיות לעשר שנים לא רשמו שינוי בסיכום השבועי.
בדקנו התנהגות ציפיות האינפלציה לטווח של עשר שנים וטווח של שנתיים החל משנת 2000. כפי שניתן לראות בגרף, קיים מתאם חיובי בין שני עקומי הציפיות.
עם זאת, עד שלהי שנת 2007, ציפיות האינפלציה לעשר שנים היו גבוהות מהציפיות לשנתיים. החל משנת 2004 עד 2007 פער זה נסגר, והגיע לסביבה בה הציפיות האינפלציוניות בטווחים שונים נמצאות באותה הרמה, למעט חריגות.
כיום ציפיות האינפלציה לשנתיים ולעשר שנים נמצאים באותה הסביבה ולכן אנו מאמינים כי הציפיות נמצאות ברמה המתאימה.
באפיק הקונצרני, מדדי התל-בונד הצמודות רשמו רווחי הון בעוד שהתל-בונד השקלי רשם הפסד הון במהלך השבוע. עם זאת, בסוף שבוע המסחר, בעקבות עדכון מדדי התל-בונד , נרשמו שינויי מחיר מסיבות טכניות, כך שהפסדי הון נרשמו בכל מדדי איגרות החוב.
המלצות השקעה.
להערכתנו, שוק האג"ח צפוי להתאפיין בתקופה הקרובה בהיעדר מגמה ברורה, תוך הכרה בכך שהריבית במשק תיוותר ללא שינוי, אי לכך:
(1) להערכתנו, יש להתמקד במח"מ בינוני, כ-4 שנים.
(2) ישנה להערכתנו עדיפות לאיגרות חוב קונצרניות ברמות דירוג של '+A' וגם 'A', במח"מ של 4-3 שנים. איגרות אלו משלבות לדעתנו בצורה הטובה ביותר בין תשואה לסיכון.
(3) איגרות החוב הממשלתיות מתאימות רק לרגישים מאוד לסיכון. לאלו, אנו ממליצים להתרכז במח"מ קצר עד בינוני.
(4) אנו מעדיפים איגרות החוב קונצרניות במח"מ 4-3 (סעיף 2) על ממשלתיות ארוכות.
(5) איגרות החוב הממשלתיות בריבית משתנה עדיין מעניינות, על רקע שני הגורמים הבאים: (1) מחיר אטרקטיבי – ה-817 נסחרת במרווח של כ-26 נ"ב מהמק"מ הארוך ו-(2) להערכתנו כי הריבית לא תרד, ובשלב הבא אף תעלה.
(6) למרות העלייה הניכרת בציפיות האינפלציה לטווחים הקצרים, האפיק הצמוד עדיין עשוי להיות מעניין, הואיל ולדעתנו רוב הסיכון האינפלציוני הוא כלפי מעלה וזאת על רקע השפעת מחירי הסחורות בכלל והאנרגיה בפרט על מחירי המוצרים לצרכן.
הנפקות אג"ח
השבוע פורסמה תחזית גיוס החוב לחודש אפריל 2012.
בחודש אפריל צפוי משרד האוצר לגייס כ-5.5 מיליארד ש"ח באמצעות אגרות שקליות עם ריבית קבועה בהיקף של 2.8 מיליארד ש"ח, 1.7 מיליארד ש"ח יגויסו באגרות צמודות מדד, ו-1.0 מיליארד ש"ח בממשלתית קצרה. חשוב לציין כי היקף הגיוס זהה לחודש מארס, ונמוך ב-0.5 מיליארד ש"ח בחודש פברואר (סה"כ 6 מיליארד).
בחודש אפריל צפוי להגיע לפדיון סך של 5.5 מיליארד ש"ח (קרן, סחיר). כלומר, האוצר מגייס את הסכום אותו אמור לפדות בחודש זה.
מצורף לוח הנפקות החוב הממשלתי לחודש אפריל (מיליוני ש"ח):

agach_01042012.JPG
הפעילות בשוק הראשוני בחודש מארס
בחודש הנדון חמישה חברות בלבד הנפיקו חוב סחיר. זאת, בדומה לחודש פברואר, בהיקף מוערך של כ-2.6 מיליארד ש"ח. רמה זו נמוכה במעט מממוצע הגיוס החודשי שנרשם בשנת 2011. כמו כן, הייתה נמוכה מסך הגיוס שנרשם בחודש ינואר, בו היקף ההנפקות עמד על 5.5 מיליארד ש"ח.
נציין כי, ההנפקות העיקריות היו של חברות בעלות דירוג גבוה - חברת 'סלקום' (מדורגת AA על ידי מעלות) גייסה כמיליארד ש"ח, וחברת 'אלביט מערכות' (מדורגת Aa1 על ידי מידרוג) גייסה כ-0.8 מיליארד ש"ח.
שיעור הנפקות החוב הלא מדורג היה נמוך בחודש המדובר, ועמד על כ-7% בלבד, בהשוואה ל-16% בחודש פברואר האחרון, ולממוצע של 10% בשנת 2011.