מאקרו, אגרות חוב וריביות
> אמון הצרכנים של מישיגן רושם רצף חיובי של 7 חודשים
> לאור הפעילות הכלכלית המתגברת, ה-Fed צריך להימצא בחודשים הקרובים בעמדת המתנה
>רווחי הון קלים בקרב איגרות החוב החזקות
>האינדיקטורים הכלכלים שיפורסמו השבוע ובראשם ההזמנות לייצור במפעלים (גרמניה וארה"ב) ודוח התעסוקה לשוק האמריקאי (יום ו') יקבעו את מגמות המסחר
מניות
> ונצואלה, אין דומה לה. עלייה של 71%, מראשית השנה
> פתיחת שנה מוצלחת לאפיק. מתוך 93 מדדי מניות מרכזיים ב-Bloomberg, 80 מדדים רשמו עלייה בערכם, ברבע הראשון של 2012
> הסביבה המאקרו כלכלית והעונתיות בשוק מצביעים על כך שיש לשמור על החשיפה לשוק המניות. בעיקר, לארה"ב ולשווקים המתעוררים




אמון הצרכנים של מישיגן בעלייה רצופה של 7 חודשים
כידוע, הצרכן האמריקאי הוא החלק החשוב בכלכלה האמריקאית וזאת מפאת גודלו כחלק מהמשק (ואגב, גם כחלק מהכלכלה העולמית). הצרכן האמריקאי מהווה קרוב ל-11 טריליון דולר מכלכלה שגודלה הוא מעט גבוה מ-15 טריליון דולר ולכן כל האינדיקטור לגביו הוא משמעותי ביותר.

השבוע, פורסם עדכון נוסף לנתוני הצמיחה לכלכלה האמריקאית, אשר צמחה ברבע האחרון של 2011 ב-3%. ההוצאה הפרטית התרחבה ברבע הנדון ב-2.1%, לעומת היקף ההוצאה ברבע השלישי (במחירים קבועים ובמונחים שנתיים). בשנת 2011 צמח המשק האמריקאי בשיעור של 1.7%, בעקבות חולשה בעיקר במחצית הראשונה. ברבע הראשון צמח המשק ב-0.4% וככל שהזמן חלף, קצב הצמיחה הלך והתגבר, עד לכדי 3% ברבע האחרון. בהחלט מעודד.
עם זאת, עד כאן, הנתונים התייחסו לשנת 2011. לשמחתנו, גם הנתונים המגיעים לשנה הנוכחית, בכל האמור לצרכן האמריקאי, ממשיכים להיות חיוביים. בראשם עומדים כאמור נתוני האבטלה.
מעבר להם, ולא פחות חשוב, ניצב מדד אמון הצרכנים של מישיגן. חשיבות האינדיקטור היא בכך שהוא משקף את תחושותיו של הצרכן.
השבוע פורסם הנתון הסופי למדד בחודש מארס וממנו עלה כי מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן רשם בין החודשים ספטמבר 2011 ועד מארס 2012, 7 חודשים רצופים של עליה בערכו. רצף כה ארוך נרשם לאחרונה רק בשנת 1997.



public_trust_01042012.JPG
התפתחות זו, המגיע במשולב עם רצף חיובי של האינדיקטורים המובילים, מצביעה על כך כי המשק האמריקאי ימשיך לצמוח בחודשים הקרובים בצורה סבירה של כ-2.5%.
מתברר כי כבר אישים רשמיים ב-Fed חשים טוב יותר עם הסביבה הכלכלית ולראיה, בשבוע שעבר, הנשיא של שלוחת Richmond, ג'פרי לאקר, אמר כי אין שום צורך ברכישה נוספת של נכסים הואיל והכלכלה מתאוששת והאינפלציה קרובה מאוד ליעד ה-Fed.
צריך לקחת בחשבון כי רכישת נכסים היא חלק מכלי הנשק של הבנק המרכזי המיועדים לשעת חירום. התקופה הנוכחית, גם אם היא לא חסרת אי ודאות, לא ניתן לומר כי הכלכלה האמריקאית מידרדרת. נהפוך הוא, מרבית השווקים מתפקדים ואף בצורה ההולכת ומשתפרת. לכן, אין להערכתנו סיבה מהותית לפיה ה-Fed צריך להעמיק את החשיפה לשווקים ולהגדיל את המאזן באופן משמעותי.
לעומת ה-Fed, בבנק המרכזי האירופי יש צורך להתמיד עם השבת הביטחון למשקיעים, במיוחד כאשר אי הוודאות הפיסקלית במדינות ה-PIIGS היא עדיין גבוהה מאוד. לא בכדי, הסכימו שרי האוצר של האיחוד האירופי בשבוע האחרון להגדיל את מה שהם מגדירים כ"חומת האש" כנגד התרחשות משבר, בהיקף של 500 מיליארד אירו (כ-670 מיליארד דולר). על ידי כך, מגיעה היקפה של קרן החילוץ האירופית לכדי 800 מיליארד אירו.
בשוק האג"ח הממשלתי נרשמו השבוע רווחי הון בקרב איגרות החוב החזקות. כך לדוגמא, ה-UST ל-10 שנים נסחרו בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 2.209%, הנמוכה ב-2.3 נ"ב, מאשר הייתה לפני 5 ימים (רווח הון של 0.2%). איגרת החוב המקבילה של אנגליה נסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 2.199%, הנמוכה ב-7 נ"ב מאשר הייתה לפי 5 ימים. מהלך דומה נרשם באיגרת של גרמניה שנסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 1.791%.
כידוע, אנו לא מוצאים את ה-UST כמעניינות להשקעה (במיוחד כאשר התשואה לפדיון באיגרות ל-10 שנים הן נמוכות מהאינפלציה), אשר נהנות מהמשך רצון המשקיעים באחזקה של נכסים בטוחים, גם על חשבון תשואה עתידית.
בשבוע הקרוב יפורסמו שלל אינדיקטורים כלכליים הן באירופה והן בארה"ב (לדוגמא, דוח התעסוקה לחודש מארס ביום ו'). בראשם יפורסמו ההזמנות לייצור במפעלים (ארה"ב – יום ג', גרמניה – יום ד'). פרסומים אלו המהווים אינדיקטורים מובילים לפעילות הכלכלית, תהיה השפעה על מגמות המסחר.
ונצואלה, אין דומה לה
ברבע הראשון של 2012 נרשמה פתיחת שנה חיובית למדי לאפיק המנייתי. מרבית מדדי המניות המרכזיים בעולם רשמו ברבע הראשון של השנה עלייה בערכם, כאשר בראש ניצב שוק המניות של ונצואלה, אשר הוסיף לערכו כ-71% בקירוב. מדדי מניות נוספים אשר הציגו עלייה מרשימה במחירים היו: מצרים (38.6%), טורקיה (28.7%), קולומביה (28.7%) וויאטנם (26.7%).

למעשה, מתוך 93 מדדי מניות מרכזיים במערכת Bloomberg, 80 מדדים רשמו עלייה בערכם ברבע הראשון של השנה.
מבין המדדים אשר איבדו מערכן נציין את: קפריסין (14%-), ספרד (3.8%-), אוקראינה (2.9%-) וסלובקיה (2.7%-).
באופן כללי, וחרף אי הוודאות הרבה אשר נמשכה באירופה (אירוע חדלות הפירעון של יוון התרחש השנה), הרבע הראשון היה הטוב ביותר לשוק המניות האמריקאי מאז שנת 1998 (ראו תרשים משמאל). מדד ה-S&P 500 עלה ברבע הראשון של השנה ב-12.0%. מדד ה-NASDAQ טיפס ב-18.7%.
ב-10 לאפריל, צפויה להיפתח עונת הדוחות לרבע הראשון של שנת 2012. יצרנית האלומיניום - Alcoa – תפרסם את דוחותיה ביום זה. אם נתחשב בסביבה המאקרו כלכלית בארה"ב ובעונתיות הקיימת בשוק המניות האמריקאי, אזי המגמה החיובית צפויה להימשך בחודשים אפריל ומאי. לפיכך, אנו מעדיפים לשמור על רמת החשיפה לשוק המניות האמריקאי וגם לשווקים המתעוררים ללא שינוי.

sandp01042012.JPG
avg_sandp_01042012.JPG