הותרת הריבית על כנה היתה בסה"כ בהתאם להערכות הקונצנזוס אבל הטון החיובי בו נכתבה הודעת הריבית מפתיע משהו. מעבר לכך שבנק ישראל עידכן את תחזיות הצמיחה במשק כלפי
מעלה (ראה טבלה מטה), מפרט הבנק בהודעה כי:
• "פחת החשש לירידה נוספת בקצב גידולו של התוצר"
• "סקר המגמות בעסקים של הלמ"ס מצביע גם הוא על בלימת ההאטה, עם פוטנציאל להאצה מסוימת של הצמיחה בחודשים הקרובים"
• "ההתפתחויות בכלכלה העולמית ובשוקי ההון העולמיים החודש הפחיתו את הסיכונים להידרדרות משמעותית בפעילות הכלכלית באירופה ובארה"ב בזמן הקרוב"
במילים אחרות, בנק ישראל מעריך כי ההאטה במשק לא צפויה להחריף, מה שמקל על הוועדה המוניטארית לעצור את תוואי הפחתות הריבית לחודשים הקרובים. אנו מעריכים כי דווקא צפויה הרעה בפעילות הכלכלית במשק וכי תרשם עלייה בשיעור האבטלה כבר בחודשים הקרובים. בשל כך אנו מעריכים כי הסבירות למעבר של בנק ישראל למגמת העלאות ריבית עדיין נמוכה מאוד וכי הריבית בעוד 12 חודשים תוותר ברמה של 2.5%.

עוד מההודעה
• בניכוי העונתיות מדד פברואר עלה ב-0.3%, גבוה מהתוואי העקבי עם יעד האינפלציה. ציינו במייל בשבוע שעבר כי המדדים בדצמבר-פברואר עלולים להטעות, המדד אמנם נותר ללא שינוי שלושה חודשים ברציפות אולם אלו חודשים המאופיינים בד"כ במדדים שליליים. בניכוי העונתיות עלה המדד בשלושת חודשים אלו בקצב שנתי של 2.8%, בהחלט לא אינפלציה נמוכה.
• ציפיות האינפלציה המשיכו לעלות, הן אלו הנגזרות מהשוק (מ-2.6% ל-2.9%) והן אלו של החזאים (מ-2.3% ל-2.5%). בנק ישראל מציג גם את ציפיות האינפלציה לפי החוזים העתידיים על
האינפלציה הנסחרים בבנקים (בעיסקאות OTC) ואלו מלמדים על עלייה בציפיות מ-2% בחודש שעבר ל-2.5% החודש.
• בנק ישראל מציין כי הגורם העיקרי לעלייה בציפיות הוא עליית מחירי הנפט בעולם ומזכיר כי מדובר באינפלצייה מצד ההיצע. אזכור זה של בנק ישראל אינו מקרי, הוא נועד להעניק לבנק דרגת חופש נוספת במדיניות המוניטארית ולהסביר מדוע הבנק אינו צפוי להגיב לעלייה בציפיות באמצעות העלאת ריבית בקרוב. כיון שבנק ישראל אינו יכול להשפיע על מחירי הנפט, ניסיון לקרר את האינפלציה בעזרת הריבית משמעותו פגיעה בביקושים שגם כך במגמת האטה. כיון שאינפלציה שמקורה בצד ההיצע היא גם בדרך כלל בעלת אופי זמני, בנק ישראל יעדיף כנראה "לספוג" את העלייה בציפיות
האינפלציוניות ולא לפגוע במשק ע"י העלאת ריבית.
• תחזית הריבית של האנליסטים עלתה חזרה מ-2.4% ל-2.6%., בדומה לריבית הצפויה ע"פ שוק המק"מ. הריבית הצפויה ע"פ שוק התלבור הינה 2.7%.
• תחזיות חטיבת המחקר של בנק ישראל: אינפלציה: 2.6% (עלייה לעומת תחזית של 2.1% בחודש שעבר); ריבית ממוצעת ברביע הראשון של 2013: 2.5%.
• הסיכונים העיקריים לתחזית הם החרפת המצב הגיאו-פוליטי ועליית מחירי האנרגיה והחרפה של משבר החוב באירופה.
• הגורמים העיקריים להחלטה ע"פ ההודעה: (הערות שלנו בסוגריים)
• הציפיות האינפלציוניות עדיין בטווח של יעד האינפלציה אך הן גם ממשיכות לעלות, בעיקר בגלל מחירי האנרגיה. (בגלל ההאטה במשק ובגלל שעוד לא שמענו את המילה האחרונה מאירופה, כל עוד הציפיות נותרות בתוך יעד האינפלציה בנק ישראל לא יעלה את הריבית)
• ייתכן שיפור מסוים בקצב הצמיחה. חטיבת המחקר של הבנק העלתה את תחזיות הצמיחה לשנת 2012 ל-3.1% (לעומת 2.8% בתחזית הקודמת. הצמיחה החזויה לשנת 2013 עומדת על 3.5%. (ראשית התחזית ל-2012 נראית לנו מעט גבוהה מדי. שנית, הרכב הצמיחה הצפוי ב-2012 הוא כזה שעשוי להיות מלווה בהרעה משמעותית בשוק העבודה ועלייה בשיעור האבטלה. מכאן שעל אף הטון האופטימי יותר של בנק ישראל אין להקיש מעדכון התחזיות על גידול משמעותי בהסתברות להעלאת ריבית קרובה)
• המשק האמריקאי ממשיך לצמוח בעוד גוש האירו נכנס למיתון ברבעון הרביעי של 2011. ההודעה מציינת כי: "ההתפתחויות בכלכלה העולמית ובשוקי ההון העולמיים החודש הפחיתו את הסיכונים
להידרדרות משמעותית בפעילות הכלכלית באירופה ובארה"ב בזמן הקרוב" או במילים אחרות, חששות בנק ישראל מהידרדרות המשבר באירופה לכדי משבר פיננסי עולמי פחתו לבינתיים (עם
דגש על הבינתיים)
• בנקים מרכזיים מובילים בעולם לא צפויים להעלות ריבית השנה. הפד לא צפוי להעלות ריבית עד סוף 2014. (להערכתנו, ה-ECB צפוי אף להפחית את הריבית.
עובדה זו תקשה מאוד על בנק ישראל להפוך את כיוון המדיניות המוניטארית אם וכאשר ירצה לעשות זאת).

תחזיות בנק ישראל
psagot.jpg


* ממוצע של רבעון אחרון

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו - פסגות בית השקעות