אחת מן הדאגות העיקריות של משקיעים רבים המגיעים לגיל פרישה, מלבד כסף כמובן, היא הבריאות.
בפועל שתי דאגות אלו קשורות אחת לשנייה, שהרי שמירה על מצב בריאותי תקין ב"גיל הזהב" דורשת כסף והרבה. על פי נתוני Medicaid (ארגון ממשלתי פדרלי שנועד לסייע לבעלי הכנסה נמוכה לזכות בשירותי בריאות), עולה כי בני 75 מוציאים פי 2 על בריאות ושירותי בריאות בהשוואה לממוצע באוכלוסיה. כמו כן, ההוצאה על בריאות ב-40 השנים האחרונות עלתה באופן לא פרופורציונלי בהשוואה לשכר הממוצע או לצמיחה של המשק.
הגידול בהוצאות הבריאותיות נרשם במקביל לעלייה בתוחלת החיים של האמריקאים. על פי מחקרים שהתבצעו בארה"ב עולה כי עד שנת 2020, מספר האמריקאים בני 65+ צפוי לגדול ב-36%, זאת בעוד שכלל האוכלוסייה צפויה לגדול ב-9% בלבד. בנוסף, ההוצאה הלאומית על בריאות בארה"ב צפויה לגדול ב-4.3% ב-2012. המשמעות: בשנים הבאות יותר אמריקאים יצרכו יותר תרופות, יידרשו יותר מרכזים רפואיים כדי לקבל בהם את הטיפולים ויותר בתי אבות כדי להתגורר בהם. המסקנה המתבקשת היא, שכל עוד תוחלת החיים מתארכת ואיכות החיים נשמרת עד גיל מבוגר יותר, ההשקעה בנדל"ן המיועד לספק צרכים של בני הגיל המבוגר עשויה להתגלות כהשקעה בתחום יציב יחסית בתוך סקטור הנדל"ן. סביב תחום זה התפתחה תעשייה משגשגת של יזמי נדל"ן אשר זיהו את פוטנציאל ההשקעה בציוד רפואי, בבניית בתי חולים חדשים, מרפאות רופאים ומרכזי דיור מוגן לגמלאים.
אחת הדרכים הנוחות להיחשף לתחום זה הינה באמצעות השקעה בקרנות ריט (REIT) שתוכננו להשיג רווחים מתחזית מאקרו כלכלית זו. בעשר השנים האחרונות קרנות ריט שהתמקדו בהשקעה בתחום הנדל"ן הרפואי והדיור המוגן למבוגרים רשמו תשואה עודפת בהשוואה לכלל תעשיית קרנות הריט, אשר כוללת השקעה בנדל"ן למגורים, מלונות, מבני משרדים, נדל"ן מסחרי וכו'. עוד עולה כי תשואת הדיבידנד הממוצעת של קרנות הריט הפועלות בתחום הנדל"ן הרפואי הסתכמה ב-5%, זאת בהשוואה לקרנות ריט המשקיעות בענף המלונות שחילקו דיבידנד שנתי ממוצע בסך של 3.3%.
ישנן מספר דוגמאות בולטות לקרנות ריט מובילות בענף זה, כך למשל: Health care REIT(סימול: HCN) נסחרת בארה"ב לפי שווי שוק של 10 מיליארד דולר. מניית החברה עלתה ב-10 השנים האחרונות בכ-100%. לקרן ישנה מדיניות חלוקת דיבידנד רבעוני. פורטפוליו הנכסים שלה כולל: דיור מוגן, בתי חולים וציוד רפואי שרובו נחכר לתקופה של 15 שנים עם אופציה להאריך בעוד 15 שנים. דוגמא נוספת היא קרן ריט בשם Ventas (סימול: VTR) הנסחרת לפי שווי שוק של 16.12 מיליארד דולר בבורסה בניו יורק. בעשור האחרון מניית הקרן עשתה תשואה אדירה שהסתכמה ב-353%. לקרן יש 1,378 נכסים הכוללים מרכזים רפואיים, בתי חולים, מרכזי דיור מוגן ועוד הפרוסים כמעט בכל רחבי ארה"ב (ב-46 מדינות). עוד שחקנית מובילה בתחום היא HCP (סימול: HCP) שנסחרת גם כן בבורסה של ניו יורק לפי שווי שוק של 16 מיליארד דולר. החברה פועלת בחמישה סגמנטים עיקריים: בתי חולים, דיור מוגן, השקעה בחברות מדעי החיים, מרכזים רפואיים ושירותי סעד. מניית הקרן הספיקה לעלות מאז אפריל 2009 בכ-97%.
בשורה התחתונה: לא ניתן להתעלם מהעובדה שתעשיית הבריאות הינה התעשייה הגדולה ביותר בארה"ב, בהתבסס על נתוני התמ"ג. התחזיות מצביעות שתעשיית זו צפויה לייצג כ-17.6% מהתמ"ג של ארה"ב ב-2012. האם יש לה עוד לאן לצמוח? אם מתבססים על הערכות כי מערכת הבריאות הלאומית צפויה לצמוח בקצב שנתי ממוצע של 5.8% בין 2010 ל-2020, אז התשובה היא, כן. כמו כן נציין כי, בתעשיית קרנות הריט שמתמחות בנכסי נדל"ן המיועדים לרפואה, צופים פוטנציאל צמיחה של 1 טריליון דולר לאורך השנים הבאות . * הטיפ רלוונטי למועד כתיבתו.