חלומות של שלשום | עולמית יומית 07 בפברואר 2012
ירידות זה היום השני באירופה על רקע פרסומי דוחו"ת חלשים, בהובלת דו"ח מאכזב של UBS (ראו הרחבה) והמשך השיחות עם הנושים הפרטיים של יוון (ראו הרחבה). מדד הפחד, ה-VIX, עומד על 17.7 נק', אבל לא משכנע את המשקיעים לחזור בהמוניהם לשוק. רווחים בחלום הם חלום ולא רווחים כמו שמס הכנסה הוא מס ולא הכנסה
אמיר כהנוביץ | כלכלן ראשי | כלל פיננסים ניהול נכסים ומחקר



"לעולם אל תלך בעקבות החלומות שלך..."
המשקיע הסדרתי, בעלי קבוצת כדורסל ומחבר הספר "איך להצליח בספורט העסקי", מארק קיובן, ענה בבלוג על שאלות גולשים לגבי נושאים הקשורים בספרו. להלן אחת מעניינת:
שאלה - יש כ"כ הרבה אנשים עם עבודות משעממות שרוצים לשנות קריירה ולהיכנס לעסקי הספורט. האם היית ממליץ להם לנסות לממש את חלומם, או שהיית אומר שמגיל מסוים (נניח 30) צריך להתמקד בחיים ולשכוח מהם? תשובתו - לעולם אל תלך בעקבות החלומות שלך. אלא עקוב אחרי המאמץ. ללכת עם החלומות זה קל. השאלה צריכה להיות אם משהו חשוב לך מספיק כדי שיהיה לך גם הכוח לבצע את המאמץ הכרוך בהצלחה בו.
חלומות של אשתקד הם:

פחד המשקיעים ירד! – איזה משקיעים? כבר כמעט לא נשארו כאלה
גם ההתחלה השנה שהייתה הטובה ביותר בשוק המניות האמריקאי מזה 25 שנה וגם לא היחס הנמוך בין רווחי המניות ב-2011 לבין מחיריהן (מכפיל הרווח) שעומד על 14.1, הנמוך ביותר מאז 1989 לא הצליחו להחזיר את אמון המשקיעים לשוק המניות. אלה הוציאו במהלך חמשת השנים האחרונות מקרנות הנאמנות המנייתיות יותר מ-469 מיליארד דולר והורידו כך את נפח המסחר בניו יורק לערכו הנמוך ביותר מאז 1999. מדד הפחד אומנם ירד אתמול ל-17.7 נק', ערך המעיד על הרגעות, אבל הרגעות של מי? הרי אמרנו שחלק גדול מהמשקיעים עזבו. מספיק שהמפוחדים עזבו וכבר רמת הפחד ירדה.

לא עזרה גם העובדה שה-S&P500 הכפיל את עצמו מאז מרץ 2009, הם עדיין בחוץ. היציאה משוק ההון באה לידי ביטוי גם בירידה חדה במספר העובדים בענף. עפ"י רישומי רשות התקינה הפיננסית בארה"ב מספר אנשי המקצוע בתחום ירד בשנה שעברה ל-629,518, מספר העובדים הנמוך ביותר לפחות מאז 2002 (מה שמקשה על שוק העבודה האמריקאי כולו).
הפסימיות שבאוויר היא כמו אגרה על שוק ניירות הערך. אגרת פאסימיות? כן, ובמקרים רבים היא גם יקרה יותר למשקיעים ממיסים ומדמי ניהול יחד.

אם אתה רוצה שחלומותיך יתגשמו אל תישן יותר מידי - אלמוני

פיליפ אורלנדו, האסטרטג השקעות המפקח על ניהול של יותר מ-370 מיליארד דולר, אמר ב- 3 בפברואר בראיון לבלומברג כי "החששות מוצדקים, אך מבחינת שווי השוק, הוא מחטיא את המטרה, כמו שהוא עושה בדרך כלל. אנחנו דופקים על השולחן ומפצירים במשקיעים להשקיע במניות".

עונת הדו"חות- הגרועות של 2011 הן הכוכבות של 2012
7 מבין 20 המניות עם הביצועים הגרועים ביותר במדד ה-S&P500 ב-2011 השיגו מתחילת השנה את תשואה הגבוהה ביותר למשקיעים. בניהן חברת ביטוח המשכנתאות וביטוח החיים Genworth, שזינקה מתחילת השנה ב-40%, אך היא עדיין לא החזירה את ההפסדים של 2011 שעמדו על 50%. ברקע לעליות, התקדמות עונת פרסומי הדו"חות לרבעון הרביעי. עד כה פרסמו את דו"חותיהן כחצי מהחברות הנסחרות במדד ה-S&P500 ו-67% מהן הפתיעו לחיוב על תחזיות האנליסטים עם שיעור רווח ממוצע של 2.9%. הסקטור החלש ביותר הוא סקטור הפיננסים, אשר בו רק 57% מהחברות הפתיעו לטובה עם הפתעה ממוצעת שלילית של 4.8%. כשבדו"חות לרבעון השלישי (2011) הוא היה הסקטור השני הטוב ביותר. היום כאמור בולט הדו"ח המאכזב של UBS.

מי שמאוהב בחלומות שלו שלא ינסה להגשים אותם – עמוס עוז

בנקים שלא רוצים את כספי הסיוע מה-ECB – יא סנובים!
תוכנית ההלוואות החדשה של ה-ECB לבנקים באירופה (תוכנית LTRO), שנועדה להבטיח את נזילותם, הצליחה עד כה למתן את החשש ממשבר נזילות נוסח ליהמן ברדרס (ראו בנספח הגרפי גרף נזילות הבנקים בארה"ב ואירופה). התוכנית נועדה לספק לבנקים הלוואות לתרחיש שבו לא יצליחו לגייס הון מהשוק, וכך להבטיח את עמידתם בדרישות הלימות ההון ובהמשך זרימת האשראי לכלכלה. אלא שכעת מתברר שמספר בנקים מובילים באירופה ויתרו בנימוס על העזרה הזאת. בניהם דויטשה בנק וברקליס. לדבריהם הם יציבים מספיק ואינם זקוקים לעזרה. להערכתנו הבנקים מניחים שאם יוותרו על הסיוע ייצרו לעצמם תדמית יציבה ובכך ישיגו את אמון המשקיעים שיאפשר להם להמשיך ללוות כסף ישירות מהשוק בתשואות נמוכות ומאידך לא יאלצו לעמוד בדרישות פיקוח נוספות שעשויות להיות מוטלות על הלווים ובנוסף לא יפגעו במוניטין שלהם כגוף חזק ויציב. למעשה, כבר בחודש דצמבר, עת הושקעה תוכנית ההלוואות LTRO כתבנו: "לקבץ נדבות ולהתחנן לעזרה מהבנק המרכזי זו כבר לא בושה, אלא נורמה. לא משהו שעושים מאחורי הקלעים, כמו במשבר הסאב-פריים, אלא ממש באור יום". אז מסתבר שעדיין קיימת בושה, בושה מהולה בפחד, פחד מהמשקיעים... אבל המשקיעים בעצמם מפוחדים! כן, וזה הכי מפחיד, הם יכולים לנשוך בפתאומיות. ההתפתחויות האלה מרגיעות את המשקיעים לגבי הגוש ובמיוחד לגבי איטליה:

שוק האג"ח מתגמל את איטליה
תשואות האג"ח של איטליה בירידה. התשואה ל-10 שנים ירדה מרמה של 7.52% בחודש נובמבר ל-5.6% כיום. קיימות שלוש סיבות המסבירות את הירידה. הראשונה, הרפורמות שמעביר ראש הממשלה מונטי. השנייה, פעולות הבנק המרכזי באירופה, בניהן פעולות שקיצצו את זנבות התרחישים השליליים, בניהם תוכנית LTRO (ראו הרחבה) והפחתות הריבית. והשלישית, הנחת היסודות לאיחוד פיסקלי הכולל אפשרויות להרחבת הערבות ההדדית בין מדינות האיחוד.

"50% שיוון תצא מגוש היורו" תטילו מטבע! איזה? יורו או דרכמה?
ממשלת יוון תמשיך היום להשיג הסכמה פנימית לגבי הקיצוצים הנדרשים ממנה ובמשא ומתן עם הנושים הפרטיים לגבי משקל הפסדיהם כדי להבטיח את עמידה בתנאים לקבלת חבילת החילוץ שהובטחה לה באוקטובר 2011 (בסכום של 130 מיליארד יורו). אלא שזה לא הולך להיות קל. איגודי העובדים ביוון פתחו היום בשביתה כללית במחאה על תוכניות הצנע ומצד שני מנהיגי אירופה הגבירו אתמול את הלחץ והזהירו כי "זמנה של יוון אוזל". ברקע מרחפת בקרב המשקיעים השאלה האם אחרי כל כך הרבה זמן של דיונים הספיקו השווקים הפיננסיים להיערך לאפשרות של חדלות פירעון, או שמא הם מקווים לטוב, כמו שקרה באירוע ליהמן ברדרס.

בנק ההשקעות סיטי-גרופ נותן סבירות של 50% ליציאה של יוון מגוש האירו. אלא שיוון צריכה להציץ לפני כן בגרף שמראה מה קרה למטבעות של מדינות שעברו משברי חובות דומים (ראו תרשים). בממוצע המטבעות שלהן איבדו בתוך 3 חודשים 39% מערכם. יוון עלולה אף לחוות פיחות משמעותי יותר מכיוון שהיסודות הכלכליים שלה בתקופה שקדמה למשבר היו במקרים רבים חלשים יותר. למשל, לבנק המרכזי של יוון אין רקורד מהשנים האחרונות ובכלל אמינות זה לא הצד החזק שלהם.
[attachment=0:1iyxp594]cfb1.jpg[/attachment:1iyxp594]
ובכל זאת, להערכתנו הסבירות שיוון תצא מגוש האירו קטנה מ-50%.
החולמים הגדולים הם אלה שמתעלים מעל חלומותיהם – וולט דיסני

בסוף אולי תהיה זאת גרמניה שחייבת ליוון
עשרים ושמונה חברי פרלמנט יווניים הגישו בסוף השבוע בקשה לדיון על "הלוואת כיבוש" שכביכול אולצה יוון להלוות לתת לגרמניה בתקופת כיבושה בזמן מלחמת העולם השנייה, ובנוסף דורשים לדון בסוגיית הפיצויים לנפגעי זוועות הנאצים והאוצרות שנבזזו משטחה. חברי הפרלמנט הדגישו כי גרמניה צריכה להחזיר את ההלוואה שעומדת במונחים של היום על כ-54 מיליארד יורו וזה עוד לפני ריבית. הם הדגישו כי יוון הייתה קורבן שאין כמוהו לאכזריות הנאצים ושיוון היא המדינה היחידה שלה גרמניה לא שילמה מאז פיצויים. זה נראה כמו סיוט שמתעורר לחיים, במקום שהיורו יסגור את הפצעים הוא כעת פותח אותם.

במקרו היום- אשראי צרכני
לאחר שבפרסום הקודם, לחודש נובמבר, הפתיע נתון האשראי הצרכני בעליה חדה מאד, היום צפוי הפרסום לחודש דצמבר להצביע על חזרה לערכים הרגילים לתקופה, בעליה של 7 מיליארד דולר. נתון האשראי הצרכני מאותת למשקיעים על מוכנות הצרכן האמריקאי להגדיל צריכה, על איתנות שוק האשראי ועל מוכנותו של הצרכן להגדיל מינוף ולתמוך כך בהנעת הכלכלה.

היה לי חלום מוזר בלילה, שאני אוכל מרשמלו עצום. שהתעוררתי בבוקר לא הייתה כרית – טומי קופר (בדרן)