איזו פתיחת שנה. נדמה ששום דבר לא מונע מהשוק לרוץ, לא הורדות הדירוג באירופה, לא המו"מ המתמשך ביוון וגם לא הסנקציות על אירן. בחודש האחרון חזינו בעליות שערים נאות כמעט בכל אפיק השקעה. ראינו את התיאבון לסיכון חוזר אט אט לשווקים וסדרה של הנפקות מוצלחות באירופה שבה אפילו יוון הצליחה לגייס.

גם השוק הקונצרני בישראל נהנה מפתיחת שנה חיובית. עליות שערים נרשמו באופן רוחבי בכל הדירוגים, המח"מים ובסיסי ההצמדה, מה שהביא לכך שמרווחי האג"ח הצטמצמו בחודש האחרון באופן משמעותי והותירו פרמיות סיכון נמוכות באפיק. בקרב האג"חים בדירוג גבוה (AA- ומעלה), שיכולות לשמש כתחליף לאג"ח ממשלתי, המרווחים כה נמוכים עד שאינם מפצים על הסיכון הגלום בהן. בקרב האג"חים בדירוגים הנמוכים יותר BBB+ – A+)) התשואות האבסולוטיות גבוהות יותר כמובן, אך במחירים הנוכחיים פוטנציאל ההפסד בהחלט גבוה. בשוק הקונצרני, ההזדמנויות עדיין נמצאות באג"חים השקליות בריבית משתנה, אע"פ שגם אלו הולכות ומתמעטות לאחר צמצום המרווחים של החודש האחרון. אג"חים אלו ספגו לאחרונה מספר הורדות ריבית ומספקות פיצוי נאה בתשואה בהשוואה למקבילות בריבית קבועה. הפוגה בהורדות הריבית בתקופה הקרובה בשילוב עם פרמיה נאה בריביות המשתנות הופכות את אלו לאטרקטיביות להשקעה.

התמעטות ההזדמנויות בשוק הקונצרני הופכת את האג"ח הממשלתיות לאטרקטיביות יותר. אמנם סביבת הריבית נמוכה אך כיוון שיחס הסיכוי סיכון באג"חים הקונצרנים הורע בתקופה האחרונה, נתפשר על ריביות נמוכות על מנת לצמצם את הסיכון בתיק האג"ח.

בד בבד עם צמצום האחזקה בקונצרני יש להערכתי לנצל את הורדת הריבית האחרונה ואת התלילות הנמוכה של העקומים ולקצר את מח"מ האפיק הממשלתי. החלק הארוך של העקום הממשלתי אינו מספק פיצוי הולם על הארכת המח"מ וסובל כעת ממספר איומים בדמות עליית תשואה באג"ח האמריקאי, פריצת מסגרת הגירעון שתוביל לגידול בהנפקות לטווח ארוך וכמובן סיכונים גיאופוליטיים שתמיד רלוונטיים באזורינו. בטווח הקצר הסיכון מגיע מכיוון הנפקות של אג"חים בדירוג גבוה במח"מ ארוך המשמשים כתחליף לממשלתיות. לאחרונה גייס בנק מזרחי כ-900 מ' ₪ במח"מ בינוני – ארוך ובימים אלו בנק לאומי יוצא בהנפקת 2 סדרות במח"מ בינוני וארוך.

ומילה לסיום , על האופטימיות השוררת בשווקים. בל נשכיח, שטרם ראינו פתרון אמיתי לאותן הבעיות שהפכו את שנת 2011 לשנה קשה בשווקים. מצד אחד הנתונים בארה"ב מראים שיפור נאה בחודשים האחרונים, אך עדיין מוקדם לקבוע האם מדובר בשיפור בר קיימא. מצד שני עוד לא ננקט כל מהלך משמעותי מצד ההנהגה האירופית, מהלך שיוציא את אירופה לדרך חדשה. עיקר המאמצים כרגע מדברים על איחוד פיסקאלי וסנקציות כנגד מדינות סוררות, אלו הם מהלכים ליום שאחרי המשבר ולא כאלו שיובילו לפתרונו.