ארה"ב - סקירה כלכלית
נתונים כלליים
אוכלוסייה : כ-313 מיליון
תמ"ג: כ- 15.1 טריליון דולר (רבעון 3, 2011)
תמ"ג לנפש: כ-48,200$
צמיחה שנתית – תמ"ג : 1.8% (Q3, 2011) 2.5-2.9% (תחזית לשנת 2012)
שיעור אינפלציה : 3.4% (נוב 2011), 1.4-2% (תחזית לשנת 2012)
ריבית הפד : 0-0.25%
שיעור אבטלה : 8.5% (דצמ 2011)
מטבע: דולר ארה"ב, 1 דולר ארה"ב + 0.786 אירו
דרוג אשראי : AA+ - S&P ; Aaa - Moody's
נקודות מפתח
-צמיחה איטית אך יציבה ושיפור בנתוני מאקרו
-קיטון מתמשך באבטלה
-המשך מדיניות מוניטרית מרחיבה
-הורדת דירוג האשראי המושלם ע”י S&P
-שנת בחירות
שיפור בנתוני הצמיחה והמאקרו החל מהרבעון השלישי של 2011
בשלב זה, נראית המדיניות הכלכלית האמריקנית כעדיפה על פני זו של מדינות אירופה. בעוד מדינות אירופה מתקשות להניע מחדש את הצמיחה, ארה”ב צמחה ברבעון השלישי ב 1.8%על פי ההערכה השלישית והקובעת.
אומנם הנתון עודכן פעמיים כלפי מטה, כאשר הציפיות המוקדמות חזו צמיחה של 2.5% ברבעון ובהערכה השנייה, 2% אך למרות זאת הנתון המעודכן הוא חיובי לאור הסביבה הכלכלית הקשה, הכוללת אבטלה גבוהה והאטה באירופה. ב- 27 בינואר צפויה להתפרסם ההערכה הראשונה לצמיחה ברבעון הרביעי ולשנת 2011 כולה. הבנק הפדרלי צופה כי הצמיחה בשנה שהסתיימה, תסתכם ב1.6%-1.7% ,אך הצמיחה השנתית ארוכת הטווח צפויה להיות טובה יותר ולעמוד על 2.4% עד 2.7% .
החל מהרבעון השני של 2009 , צמח המשק האמריקאי במשך 9 רבעונים רצופים. נראה כי הסיכון לחזרה למיתון נוסף ירד, תרחיש עליו דובר רבות לפני כשנה. הכלכלה חזרה לפסי צמיחה מתונה וצפויה להמשיך במגמה זו בשנים הקרובות. במשברים קודמים, הסקטור שהוביל את התאוששות הכלכלה מהמיתון היה הנדל”ן, שבשלב זה אינו יכול לתמוך באופן מספק בכלכלה.
רבים בממשל מחפשים דרכים לעידוד הצמיחה של סקטור זה ולהגדלת מספר המועסקים בענף. גידול בביקוש לבתים יוביל לספיגת היצע רב של בתים ריקים ולאחר מכן לעליית מחירים. ישנן תוכניות שונות, כגון: עידוד מהגרים לרכוש בתים או להשקיע בארה”ב בתמורה לזכות לעבוד בארה”ב ואולי גם לקבל אזרחות.
בזכות התוצר לנפש הגבוה, המערכת הדמוקרטית, ההשכלה הגבוהה ו’החלום האמריקאי’–אנשים רבים ברחבי העולם מעוניינים להגר לארה”ב. למעשה, בכל 46 שניות, נוסף מהגר )נטו( למפקד האוכלוסין. את בעיית עודף היצע המגורים ניתן לפתור ע”י מתן אפשרות הגירה לאוכלוסייה חזקה ובעלת אמצעים, הרוצה להגשים את החלום האמריקני, וזאת בתמורה לרכישת נכס ותשלום מס במדינה. צעדים אלו יכולים להניע מחדש את שוק הנדל”ן ולהגדיל את הכנסות הממשל ממסים.
מלבד הצמיחה המתמשכת, ישנם נתוני מאקרו נוספים המעידים על התאוששות הכלכלה. ברבעון השלישי נמשכת המגמה של גידול גבוה יותר בייצוא לעומת זה בייבוא, מדד אמון הצרכנים ומדד מנהלי הרכש מצביעים על התרחבות עסקית ומוכנות
להגדלת הצריכה שהינה המנוע העיקרי של הכלכלה והצריכה הפרטית גדלה ב 1.7% ברבעון השלישי לעומת גידול של 0.7% ברבעון הקודם.
התפתחות הייצוא והייבוא
בענף הבנייה הכולל בנייה למגורים וגם בנייה לא למגורים, חל גידול במספר העובדים לראשונה משנת 2006 . בתת-ענף בנייה למגורים בלבד, חל גידול שנתי ראשון משנת 2005 . בחודש דצמבר נוצרו בענף 17 אלף משרות חדשות ו 46 אלף משרות בשנת 2011 . החל מנקודת השיא בשנת 2006 ,הקיטון בעובדים מסתכם ב 2.18 מיליון, כלומר כתוצאה מהמשבר, כ 28% איבדו את מקור פרנסתם בענף.
לאורך 40 השנים האחרונות, הגידול במספר העובדים התרחש בעקביות מספר שנים לאחר תום המשבר. ייתכן כי שנה זו תוביל לכך גם הפעם. שינוי זה במידה ויתקיים, יוביל את ארה”ב לצמיחה יציבה ולפתרון אחת הבעיות המרכזיות של הכלכלה, שהיה המקור למשבר.
אופטימיות בעסקים הקטנים ושיפור בענף הבנייה
חלק מהתאגידים הגדולים נכנסים לעמדת מגננה וחוששים להגדיל את מצבת העובדים שלהם לאור חוסר הוודאות בכלכלה העולמית. לכן, תלויה ארה”ב בעיקר בסקטור הנדל”ן המקומי ובעסקים הקטנים. בניגוד לתאגידים הגדולים הפרוסים בכל העולם, שני סקטורים אלו אינם חשופים באופן ישיר למשבר החובות באירופה או לחששות מהאטה בסין, אלא כמעט אך ורק למצב הכלכלה האמריקנית. ניתן לראות מגמת שיפור ניכרת במדד האופטימיות של העסקים הקטנים, למרות שהוא עדיין רחוק מרמתו טרם המשבר. האופטימיות במדד מתבטאת בנכונות לגייס עובדים חדשים וברצון להרחיב את פעילות העסקים.
המשך המדיניות המוניטרית במקביל להתעוררות אינפלציה
בפגישתו האחרונה באמצע דצמבר, הוחלט ב’פד’ להמשיך במדיניות המוניטרית ולהותיר את הריבית ברמה של 0% עד 0.25% ,לאור אי היציבות של הכלכלה העולמית והצפי לצמיחה מתונה בשנה הקרובה. חברי הפד מעריכים כי הריבית הנמוכה צפויה
להישאר עד אמצע השנה הבאה, כל עוד לא יכול שינוי מהותי בכלכלה האמריקנית או העולמית.
הפד ימשיך את התוכנית לרכישת אג”ח ארוכות במקביל למכירתן של אג”ח קצרות, על מנת לנסות ולהוריד את רמת הריבית לטווח הארוך, כדי להקל על העסקים ומשקי הבית. פעילותו של הפד בנוסף לרכישת אג”ח אמריקני ארוך טווח ע”י מדינות זרות, הובילו לכך שהריבית ל 10 שנים נמצאת ברמה הנמוכה מ .2% הריבית הנמוכה לטווח הקצר והארוך, תוך התמתנות צפויה של עליית המחירים, צפויה לתמוך במחירי הנכסים הראליים וגם במחירי ני”ע.
האינפלציה נותרה ללא שינוי בחודש נובמבר, ברמה שנתית של 3.4% .במהלך 12 החודשים האחרונים, שני הגורמים העיקריים לעליית המחירים הכללית היו מחירי האנרגיה ומחירי המזון, שעלו ב12.4% ו 4.6% בהתאמה. האינפלציה השנתית בניכוי
מחירי האנרגיה והמזון )אינפלציית הליבה( הסתכמה ברמה שנתית של 2.2% ,הגבוהה ביותר משנת 2008 .
שוק העבודה
נתוני שוק העבודה, שפורסמו לאחרונה, הפתיעו לטובה. הקיטון בשיעור האבטלה נמשך גם בחודש דצמבר 2011 , בו מספר המועסקים גדל ב 200,000 והאבטלה קטנה לשיעור של 8.5% . האבטלה האמיתית אומנם גבוהה יותר, אך עדיין מדובר במגמת שיפור.
המגזר הפרטי הוסיף 212,000 משרות בדצמבר ו 1.9 מיליון במהלך השנה האחרונה, בעוד מספר המשרות במגזר הציבורי לא השתנה מהותית בדצמבר, אך במהלך השנה האחרונה חל קיטון של 280,000 משרות. הגיוס במגזר הפרטי משלים את הצמצום במגזר הציבורי שמצטמצם וחוסך בעלויות שכר לממשל. בנוסף, הגידול )נטו( במספר האזרחים שנוספו למעגל העבודה תומך בגידול בצריכה הפרטית ובהכנסות ממיסים.
סיכום
ארה”ב היא המעצמה הכלכלית והפוליטית החזקה בעולם. המשבר הכלכלי העולמי החל במחוזותיה, אך נראה כיום שמרכזו מחוץ למדינה. למרות שישנה עדיין דרך ארוכה עד לחזרה לרמת אבטלה נמוכה מ, 6% השיפור באבטלה נמשך והמגמה חיובית.
הסקטורים שיקבעו את קצב הקיטון באבטלה והצמיחה במשק הינם הנדל”ן והעסקים הקטנים. לאחר שעודף ההיצע ייספג והתחלות הבנייה יתחדשו, שיעור האבטלה צפוי לקטון, כפי שהתרחש במשברים קודמים, גם בזכות עובדים חדשים שיצטרפו לענף הבנייה ולענף השירותים לענף זה.
למרות חובה העצום, שחצה את רף ה 100% מהתוצר, והורדת דירוג האשראי ע”י סוכנות S&P , ארה”ב עדיין יכולה לגייס אג”ח חדש בעלויות נמוכות מאוד ולכן רחוקה מסכנת חדלות פירעון. בנוסף, המדינה עדיין מחזיקה ב’מכונת הכסף’ שיכולה להדפיס דולרים נוספים. כמובן שבחירה בצעד זה תגרור אינפלציה, אך תימנע מארה”ב להגיע למצב של חדלות פירעון במקרה קיצוני בו העולם יתדרדר שוב למיתון כלכלי קשה.
יתרונות נוספים של ארה”ב הם: התבססותה של הכלכלה על הצריכה הפרטית והריבוי הטבעי החיובי. שלא כמו סין וגרמניה, ארה”ב אינה תלויה רבות באירופה. פחות מ 5% מהתוצר נובעים מייצוא למדינות האירופיות. לכן, הצריכה הפרטית היא הנתון החשוב ביותר בכלכלה האמריקנית והריבוי הטבעי תומך בגידול המתמשך בנתון זה, לעומת מדינות בהן האוכלוסייה קטנה.
השנה יערכו בחירות לנשיאות והרצון של הנשיא אובמה להראות שיפור כלכלי, יתמוך במאמצי הממשל להמשיך ולעודד את הכלכלה ואת סקטור הנדל”ן בפרט, שמסומן כמפתח לפתרון בעיית האבטלה. למרות שתיתכן האטה מסוימת בטווח הקצר עקב סיומה של תוכנית הרחבה פיסקאלית, הצמיחה לטווח ארוך צפויה לנוע בין 2.4% ל2.7% ולשמור על יציבות.
בנוסף, יציאתו של צבא ארה”ב מעיראק והיציאה המתוכננת מאפגניסטן, לצד הכרזתו של אובמה על כך שבעתיד ארה”ב לא תוכל להרשות לעצמה )מבחינה כלכלית( לקחת חלק נרחב במלחמות של אחרים, צפויים לשפר את תקציב המדינה ולהפחית את הגירעון.