תגובה להפחתת ריבית פברואר 2012
בדומה להערכותינו, הודיע הערב בנק ישראל על הפחתת ריבית פברואר ברבע אחוז לרמה של 2.5%.
אמיר כהנוביץ | כלכלן ראשי | כלל פיננסים ניהול נכסים ומחקר

בהסברים של בנק ישראל עצמו ניתן לראות כי התנאים הכלכליים לא תמכו כולם בהפחתת הריבית, כגון שיפור הנתונים הכלכליים בארה"ב והעליות בשוקי ההון. בנק ישראל לא "שמר" תחמושת אבל גם לא הייתה לו סיבה לכך. העלאה מאוחרת של הריבית הייתה עשויה להיות מאוחרת מידי. הוא מעדיף לקחת סיכון אינפלציה מאשר סיכון משבר ביקושים.

תמצית ההסברים של בנק ישראל

ההאטה שהחלה במחצית השנייה של 2011 נמשכת. גם סקרי הצפיות השונים צופים המשך האטה.
האינפלציה בפועל בתוך תחום היעד. תחזיות האינפלציה ל-12 החודשים הבאים של החזאים ואלו הנמדדות משוק ההון נמצאות קרוב למרכז היעד.
גוש היורו צפוי להיכנס למיתון במהלך שנת 2012. נתוני הסחר העולמי מצביעים על התכווצות הורדת דרוג האשראי למדינות בולטות בגוש האירו.
רמות הריבית במשקים המובילים נמוכות.
מחירי הדירות, המשיכו לרדת באופן מתון.

גורמים נוספים:


שקל – מאז החלטת הריבית הקודמת (26 לדצמבר) נחלש השקל מול רוב המטבעות המובילים בעולם, אך התחזק מול המשמעותיים ביותר, הדולר, האירו והליש"ט הבריטי.
מדדי המחירים האחרונים - מדד דצמבר הנמוך ביחס לתחזיות החזאים, שהגיע אחרי מדד נובמבר הנמוך מאד (שלילי לעומת ציפיות לחיובי) ובמיוחד לאורך ירידה שלישית ברציפות בסעיף הדיור במדד. תמכה בהפחתת ריבית.
מדד מחירי הסחורות (CRB) במונחים שקליים עלה מאז החלטת הריבית הקודמת ב-1.4%.


תחזית לריבית מרץ

בנק ישראל לא "שמר" תחמושת אבל גם לא הייתה לו סיבה לכך. אומנם אין לבנק ישראל ארסנל גדול, אך בתרחיש הגרוע, אם המצב הכלכלי יורע, סביר שציפיות האינפלציה ירדו ואז תפתח בפניו תיבת תחמושת חדשה.


אנו מעריכים כי בנק ישראל יותיר את ריבית חודש מרץ על כנה ברמה של 2.5% ולאחר מכן יעדיף לשבת על הגדר ברמות הללו עד להתבהרות כיוון הכלכלה העולמית והישראלית בפרט.

רוב סיכוני הריבית כיום הם כלפי מטה, אף שבתקופה האחרונה בעקבות התייצבות הכלכלה העולמית, הסיכון הזה התמתן.