מאקרו, אגרות חוב וריביות
> סוכנות הדירוג S&P מפחיתה את החוב ל-9 מדינות אירופיות ולקבוצה נוספת משנה את אופק הדירוג לשלילי
> התוצאה, לפי S&P, דירוג החוב של צרפת זהה לזה של ארה"ב
> גם כעת, דירוג החוב האירופי עוד לא הגיע לשפל. הפחתות נוספות, בהמשך השנה
> השווקים הפיננסים יהיו בעמדת המתנה להנפקות חוב של צרפת וספרד בשבוע הקרוב
מאקרו, אגרות חוב וריביות
s&p מוציאה אוויר חם מצרפת
לאחר מספר שבועות שבהם נראה כי המצב בגוש האירו, בכל האמור לשווקים הפיננסיים משתפר, ועלויות המימון, לפחות לטווח קצר, הולכות ופוחתות הגיעה בסוף השבוע האחרון סוכנות הדירוג Standard & Poor’s וקיצצה את דירוג החוב של 9 מדינות אירופיות.
אולי המהלך המרכזי ביותר היה הפחתת דירוג החוב של צרפת ואוסטריה מ-'AAA', לכדי '+AA'. יחד עם זאת, בסוכנות הדירוג S&P לא חושבים שזהו סוף הדרך ולכן אופק הדירוג של שתי מדינות אלו נותר שלילי!!
אם לא די בצרות שלהן, אזי ספרד ואיטליה, שילמו בהפחתת דירוג נוספת. דירוג החוב של ספרד ירד בשתי רמות מ-'-AA', לכדי 'A', עם אופק שלילי. דירוגה של איטליה פחת בשלוש רמות מ-'A' ל-'BBB'. גם כאן החוב נמצא באופק שלילי.
פורטוגל נכנסה לקבוצת ה-High Yield כאשר דירוג החוב שלה קוצץ מ-'-BBB', ל-'BB'. גם כאן, אופק הדירוג נותר על שלילי.
נוסף על כך, מספר מדינות אירופיות כגון פינלנד, הולנד ולוקסמבורג, אמנם הצליחו לשמר את רמת ה-'AAA', אך אופק הדירוג שלהם נחתך.
בהצהרה שפרסמו כלכלני S&P הם נימקו את ההפחתה בכך שהמהלכים האחרונים שנעשו בקרב האיחוד בכלל והמדינות בפרט בחודשים האחרונים, הוא אינו מספיק בכדי להתמודד עם המשבר המערכתי הפוקד את הגוש. עדות אחת לכך שהדברים לא מסתדרים, הגיעה השבוע מיוון. מחזיקי החוב של יוון ניתקו מגע עם הממשלה על רקע חוסר הסכמה לגבי שיעור המחיקה.
בעקבות מהלכים אלו, אין ספק ששוק ההנפקות הממשלתי ימשוך תשומת לב בשבוע המסחר הקרוב. ואכן, מדינות מרכזיות צפויות לצאת לשווקים ולמכור חוב. כך, צרפת צפויה ביום ב' למכור 8.7 מיליארד אירו לאופק של עד שנה. ביום ד', גרמניה ופורטוגל תגייסנה הון בשווקים. יום הגיוס המרכזי של השבוע יהיה חמישי, בו צרפת וספרד ינפיקו חוב לטווחים ארוכים יותר.
הדיווח הגיע לאחר שהסתיים המסחר בשוקי ההון בעולם, כך שהשפעתו לא באה לידי ביטוי במחירי הנכסים בגוש. עם זאת, כבר לקראת ההודעה, ביום ו', האג"ח של ממשלת ארה"ב רשמה התחזקות והדולר התחזק, לרמה של 1.268 דולרים לאירו הרמה בה היה לאחרונה בספטמבר 2010. מעבר לכך, היחלשות האירו כבר נמשכת 6 שבועות רצופים, הרצף הארוך ביותר מאז 2010.
שר האוצר של צרפת אמר שהמהלך אינו קטסטרופה, כעת דירוג החוב של צרפת זהה לזה של ארה"ב. אנו ממש מאמינים לו...
אחת ההשלכות הפחות מעודדות על גוש הוא חשש מהותי כי קרן החילוץ האירופאית, ה-EFSF, אשר מטרתה הייתה לספק נזילות למדינות כגון אירלנד פורטוגל ויוון, "תשלם" בהפחתת דירוג, הואיל ורמת הדירוג של המדינות המגבות אותה, ובראשה צרפת, נפגעה. כידוע צרפת, לבדה, מהווה 20.4% מהקרן וכעת הדירוג של חמישית מהקרן נפגע. אמנם, מאז אמצע נובמבר, דווקא מחיריהן של איגרות החוב שהונפקו באמצעות המנגנון דווקא רשמו עלייה - מאוד ייתכן והמצב יתהפך. S&P מעניקה לאיגרות החוב של ה-EFST דירוג של 'AAA', אך עם אופק דירוג שלילי.
להערכתנו, מהלך זה של S&P די מיישר קו עם התמונה בשווקים לפיה איגרות החוב של צרפת ואוסטריה נסחרות בתשואה לפדיון הגבוהה מזו של גרמניה, שמשמעותה שרמת הסיכון בהן גבוה ואינן זכאיות לרמת דירוג של 'AAA'.
[attachment=0:2581u20b]meitav.jpg[/attachment:2581u20b]
בהתאם לסביבה המאקרו כלכלית – הצמיחה הנמוכה והגירעונות שלא מתאזנים - ניתן בהחלט לצפות כי אנו נראה בחודשים הקרובים הפחתות נוספות של רמות החוב של המדינות האירופאיות. במיוחד, הדבר עלול להתרחש על רקע הדיווח השנתי של האיחוד האירופי אשר יסכם את הסביבה הפיסקלית (גירעון וחוב במונחי תוצר) במדינות האיחוד בשנת 2011.
הפחתת הדירוג לצרפת מסבכת את סרקוזי פעם נוספת, לאור העובדה כי ב-22 לאפריל יתקיימו בחירות לנשיאות המדינה כאשר הכלכלה וסקטור הבנקאות מגלים קשיים. לפי הערכת השוק, צפויה הכלכלה הצרפתית להתכווץ בשיעור של 0.1% ברבע הראשון של 2012 ולא לצמוח כלל בכל שנת 2012.
בעיתוי די אומלל, יום לפני הפחתת הדירוג המאסיבית התבטא דרגי בעניין שוק האשראי האירופי והביע סיפוק מכך שהמהלכים האחרונים שעושה ה-ECB מתחילים לשאת תוצאות. לדעתו, ההתפתחויות האחרונות עשויות למנוע את הצורך בהפחתת ריבית נוספת ואף רכישות של איגרות חוב ממשלתיות על ידי הבנק המרכזי. אין ספק כי החודש האחרון נרשמה ירידה משמעותית בעלויות המימון, במיוחד לטווח קצר, של חלק ניכר מהמדינות. עם זאת, ברור כי הבנק המרכזי מהווה רק תפאורה לצרה האמיתית, והיא החוב של המדינות. לבנק המרכזי אין כלים אמיתיים להתמודד עם הצמיחה, הגירעונות והחוב. לכן, עד שאמון המשקיעים בממשלות האירופיות לא ישתקם, אי אפשר יהיה לומר שחלף המשבר האירופאי.
הנפקות חוב באירופה ואינדיקטורים בארה"ב ירכזו עניין השבוע
מהצד השני של האוקיינוס, בארה"ב נרשמו בשבוע המסחר האחרון רווחי הון כאשר האיגרת ל-10 שנים רושמת עלייה של 0.8% במחירה ונסחרת בסופו בתשואה לפדיון של 1.864%, לעומת 1.959%, לפני שבוע, ירידה של 9 נ"ב.
האיגרת לטווח של 2 שנים רשמה עלייה קלה במחירה וירידה של 3 נ"ב בתשואה לפדיון לכדי 0.221%.
בקרב האפיק הקונצרני, האיגרות האיכותיות רשמו עלייה בפער התשואה מול הממשלתי והאיגרות החלשות רשמו רווחי הון (ראו תרשים פערי תשואה בעמוד האינדיקטורים).
שבוע המסחר הקרוב יושפע במידה מסוימת מהמהלך של S&P, אך במידה רבה יותר ייקבע הכיוון לאחר שתסתיימנה ההנפקות הצפויות בצרפת, ספרד ופורטוגל.
יתר על כן, גם לנתוני המאקרו תהיה חשיבות רבה בשבוע הקרוב. ביום רביעי יתפרסמו נתוני הייצור התעשייתי למשק האמריקאי בחודש דצמבר. הערכות השוק עומדות על התרחבות של 0.5% בחודש זה. הפתעה בפרסום צפויה, גם היא, להשפיע על מגמות המסחר.