הנפקות מוצלחות בספרד ואיטליה
ממשלות ספרד ואיטליה גייסו הון בסוף השבוע שעבר במספר הנפקות שללא ספק הצליחו מעל ומעבר למצופה. בכלל, עקומי התשואות של ספרד ואיטליה ירדו באופן משמעותי מאז סוף נובמבר (ראה טבלה מטה), מה שמאפשר למדינות לגייס הון בעלויות נמוכות יותר. חשוב להזכיר כי עדיין, רמת התשואות של איטליה וספרד הן לא כאלו המאפשרות להקטין את נטל החוב לאורך זמן. בחודשים פברואר-מאי צריכות ספרד ואיטליה למחזר חוב בהיקף של 50 ו-141 מיליארד אירו, בהתאמה. על מנת שמיחזור החוב לא יפגע משמעותית ביכולתן של המדינות ליישם את תכניות הצנע עליהן הסכימו חייבות התשואות להמשיך ולרדת בשבועות הקרובים.
• ספרד הנפיקה 10 מיליארד אירו באג"ח המגיעות לפדיון ב-2015 ו-2016. היקף הגיוס היה פי שתיים מהמתוכנן ותשואות ההנפקה היו נמוכות מהצפי.
• איטליה הנפיקה 12 מיליארד אירו בשתי סדרות אג"ח קצרות (שנה וארבעה וחצי חודשים). התשואה לשנה ירדה מ-5.95% בהנפקה הקודמת לטווח זה ל-2.73% בלבד. בנוסף הנפיקה איטליה ביום שישי 4.8 מיליארד אירו נוספים באג"ח ל-2014 ו-2018.
[attachment=1:yta4ul7g]psagot1.jpg[/attachment:yta4ul7g]
ה-ECB מותיר את הריבית ברמה של 1% וטופח לעצמו על השכם
בהחלטת הריבית בשבוע שעבר בחר הבנק המרכזי האירופי להותיר את הריבית ברמה של 1%, זאת לאחר שתי הפחתות ריבית רצופות של 0.25% כל אחת. ההחלטה להותיר את הריבית על כנה התאימה לציפיות בשווקים. המשקיעים שחיפשו בהודעת הריבית רמז על שינוי מדיניות אפשרי של ה-ECB בנוגע להיקף רכישות האג"ח התאכזבו כאשר הנושא אף לא הוזכר בהודעה הרשמית. לעומת זאת, נגיד הבנק, מריו דרגי, טרח לציין כי פעולות ה-ECB האחרונות בשוק הקלו על תנאי האשראי ביבשת ותומכות בהמשך הטיפול במשבר. בהחלט ניתן לייחס ל-ECB ולתוכנית ההלוואות לשלוש שנים שלו את ההקלה שנרשמה בתנאי האשראי במערכת הבנקאית באיחוד. יש לזכור כי הבנקים באיחוד צריכים למחזר חוב בהיקף של כ-650 מיליארד אירו! במהלך 2012 וכי תנאי השוק אינם קלים. הר המזומנים שהעביר ה-ECB לבנקים יקל עליהם במיחזור (או החזר) החובות.
S&P מורידה דירוגים לתשע מדינות באיחוד
את הכותרות תפסה כמובן צרפת שאיבדה, לראשונה בהיסטוריה, את דירוג ה-AAA המושלם אך בנוסף לה הורידה S&P את הדירוג ל-8 מדינות נוספות.
ואלו שמות:
[attachment=0:yta4ul7g]psagot2.jpg[/attachment:yta4ul7g]
קשה לומר שהופתענו שכן הורדת הדירוג לצרפת עמדה באוויר כל כך הרבה זמן שניתן היה כבר להתייחס אליה כמוגמרת. משמעות הדבר היא שמרווח התשואות בין אג"ח צרפתית ל-10 שנים והמקבילה הגרמנית נפתח באופן משמעותי בחודשים האחרונים ועומד כיום על 133 נ"ב, לאחר שבשיאו עמד גם על 180 נ"ב. במילים אחרות, צרפת כבר הרבה זמן לא AAA, ו-S&P (שוב) רק התאימה עצמה לשווקים.
בכל זאת מספר נקודות על הורדות הדירוג ועל אירופה בכלל:
• שני משפטים חשובים נכתבו בהודעת S&P. הראשון אומר כי תוצאות וועידת הפסגה בתחילת דצמבר מאכזבות מבחינתה של סוכנות הדירוג ואינן מאפשרות מספיק תמיכה במדינות הבעייתיות. במשפט השני ואולי החשוב ביותר טוענת S&P כי לא ניתן לטפל בבעיות הגוש רק ע"י תכניות צנע פיסקאליות שכן הפגיעה של אלו בצמיחה תקשה על צמצום נטל החוב. למעשה סוכנות הדירוג אומרת פה שני דברים: 1) ה-ECB חייב להתערב על מנת להוריד את התשואות באופן מלאכותי ולהקל על צעדי הצנע. 2) התמקדותה של גרמניה באכיפת משמעת פיסקאלית בגוש אינה מתאימה לסיטואציה המשברית. ללא התייעלות של המשקים הבעייתיים צעדי הצנע לא יספיקו ויחמירו את המשבר עוד יותר.
• הורדת הדירוג לצרפת תגרור גם הורדת דירוג לקרן הסיוע. בדיוק כמו במקרה של צרפת גם להורדת דירוג זו לא תהיה משמעות. אג"ח הקרן נסחרות כבר מזמן בתשואות דומות לאלו של אג"ח צרפתי. אג"ח צרפתי נסחר בתשואות גבוהות מדי ל-AAA. => אג"ח הקרן אינן מדורגות AAA ע"י השווקים. מש"ל.
• הורדת הדירוג גם לוחצת את גרמניה לפעול מהר יותר להרגעת השווקים. כרגע נותרו בגוש האירו רק 4 מדינות עם דירוג AAA מושלם (גרמניה, הולנד, פינלנד ולוקסמבורג). לשתי האחרונות אין שום סיבה להוריד דירוג שכן מצבן הפיסקאלי פנטסטי. אם כך, המועמדות הבאות לאבד את ה-AAA הן הולנד וגרמניה. יחס החוב/תוצר של גרמניה גבוה מזה של הולנד (82.6% לעומת 65.5%) אך הגירעון הצפוי ל-2012 נמוך בהרבה (1.1% לעומת 2.8%). אם הבעיות בגוש האירו לא יטופלו באופן שיספק את חברות הדירוג סביר כי גם דירוגן של גרמניה והולנד לא יוותר מושלם עוד זמן רב.
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מחקר- פסגות בית השקעות