ושאבתם אשראי בששון | עולמית יומית 10 בינואר 2012
נתונים חלשים מאסיה היו בול מה שהמשקיעים רצו הבוקר כדי להשתכנע לגמרי כי הממשל הסיני יהיה מוכן לפתוח עוד את ברז האשראי כדי לתמוך בכלכלה השנייה בגודלה בעולם
אמיר כהנוביץ | כלכלן ראשי | כלל פיננסים ניהול נכסים ומחקר
למעשה, כבר לפני שבוע הערכנו כי האינדיקטורים הכלכליים מסין כבר מאותתים שבשנת 2012 ברז האשראי שם יהיה פתוח. בנוסף נתוני האשראי הצרכני מארה"ב אמש, שזינקו מ-6 מיליארד בחודש אוקטובר ל-20.4 מיליארד בדצמבר) הצביעו גם הם שמשהו פה מתחיל להשתחרר.
אבל איך יכול להיות שברז האשראי יותר חשוב למשקיעים מאשר נתון יבוא חלש מסין או מפתיחת עונת דו"חות חלשה בארה"ב (ראו הרחבה)? אני תמיד נזכר בארל ווילסון, בעל טור בניו-יורק פוסט שנפטר ב-1989 ואמר "האדם המודרני נוסע ברכב בתשלומים, על כביש מאוג"ח, בדלק על חשבון כרטיס האשראי". עכשיו ברור?
עוד ברקע לעליות היום, פגישתם אתמול של ראשי אירופה, נשיא צרפת וקנצלרית גרמניה, במטרה לגבש כללים להידוק המשמעת התקציבית בגוש היורו. כמו כן, יושבת ראש קרן המטבע העולמית, לאגרד, תיפגש היום ביוון להסדרה של חבילת הסיוע השנייה שהובטחה לה (ראו הרחבה).
תשואות האג"ח של רוב מדינות ה-PIIGS יורדות הבוקר, לעומת עליית תשואות ברוב המדינות הבטוחות. בארה"ב האג"ח ל-10 שנים נסחרת הבוקר ב-1.97% ובאיטליה ב-7.10%. מדד הפחד, ה-VIX, התייצב אמש על 21 נק', מאותת שהמשקיעים רגועים, אך עדיין זהירים.
יוון מאיימת לצאת מגוש האירו בתוך שלושה חודשים
עד חודש מרץ עשוי להיות שקט מאירופה, כולם העבירו את האולטימאטומים שלהם. בפגישה אתמול של מרקל וסרקוזי הסכימו אלה כי יש לסיים מוקדם ככל האפשר את בעיית התספורת של הנושים הפרטיים של יוון, שלא כ"כ משתפים פעולה. מרקל אף הזהירה כי אם לא תהיה התקדמות במשא ומתן איתם לא ניתן יהיה להעביר ליוון את השלב הבא בחילוץ. אלא שיוון התעצבנה:
הגרדיאן הבריטי דיווח כי לממשלה היוונית החדשה נמאס מדרישות ונמאס לה מהאסטרטגיה של הליכה על הסף. ליוון נזכיר כבר הובטחו שתי חבילות סיוע, הראשונה במאי 2010 והשנייה באוקטובר 2011., לאחר שהתברר שהראשונה לא הספיקה. אבל הדרישות ממנה כדי לקבל את הכסף עדיין במשא ומתן מתמשך. בסוף השבוע דווח כי הטרויקה יכולים לדרוש מיוון לנקוט בצעדי צנע נוספים תמורת חלק נוסף מההלוואה, אלא שהיוונים חוששים שקיצוצים נוספים יביאו למכה קשה מאד למדינה. ממשלת יוון החליטה להפוך מפסיבית לאקטיבית והזהירה כי אם החילוץ לא יוסכם בתוך שלושת החודשים הבאים היא תאלץ לפרוש מהמטבע האחיד (היורו).
"כל מדינות אירופה שוות ובמיוחד גרמניה"
שיעור האבטלה בגוש האירו עומד כיום על 10.3%, כמעט ללא שינוי ביחס ללפני שנה, 10.1%. היציבות הזאת מסתירה ומסבירה את אחת הבעיות הקשות של הגוש, המדינות שם לא נמצאות באותו שלב כלכלי. ביום שלישי בשבוע שעבר דיווחה גרמניה על ירידת שיעור האבטלה לשפל של 20 שנה, 5.5% לעומת 6.8% לפני שנה, ובאותו זמן נתוני האבטלה בספרד עלו זה החודש החמישי ברציפות ל-22.8%, לעומת 20.5% לפני שנה. ודוגמאות נוספות: הולנד ב -4.8% (לעומת 4.4%) ואוסטריה ב -4.1% (לעומת 4.2%), ביוון, 18.3% (לעומת 13.9%), אירלנד ב 14.3% (לעומת 14.2%), פורטוגל 12.9% (לעומת 12.3%), איטליה ב 8.5% (לעומת 8.4%) ובצרפת 9.8% (לעומת 9.7%).
הכיוונים הכלכליים השונים מקשים במיוחד על הבנק המרכזי בגוש לנקוט במדיניות מוניטארית אחידה. אם יפעל במדיניות מוניטארית מרחיבה הוא עלול לגרור לאינפלציה במדינות כמו גרמניה. נכון, שבסופו של דבר הבנק המרכזי (ECB) צריך למצוא את האיזון ולהתייחס לכל המדינות כשוות, אבל לגרמניה כשווה במיוחד.
צפו לעשור שונה - אין מספיק קונים למניות
לאחר שלושה משברים עולמיים בתוך עשור, נרתעים כיום רבים מלקיחת סיכון והחברות מתקשות להשיג משקיעים. מחקר חדש של חברת הייעוץ מקינזי מצא כי גם כאשר אי הוודאות תתפוגג עשויות החברות להמשיך להתקשות לאתר משקיעים. הסיבה העיקרית לכך היא ההשפעות של עליית המדינות המתפתחות בעולם. מקינזי מראים כי באותן מדינות מתפתחות, ובעיקר באסיה, המגמה המרכזית היא צבירת הון. מדינות אלה כבר כיום מחזיקות 21% מהנכסים הפיננסיים העולמיים וצפויות להחזיק 36% מהם ב-2020. אלא שתמהיל ההשקעה של משקי הבית והגופים הפיננסיים באסיה שונה משמעותית מזה של ארה"ב, בארה"ב מהוות המניות 42% מסך ההשקעה לעומת 15% בעולם המתפתח. המגמה הזאת צפויה להוביל ל"בור" בסך 12.3 טריליון דולר, של כסף שלא יושקע במניות בשנת 2020, ויגרום לעלייה בעלויות גיוס ההון של חברות, שצפויות לבסס את גיוס ההון שלהן יותר על חוב ופחות על הון- מניות. בנוסף, צפויה המגמה הזאת להוביל לעלייה בתנודתיות בתקופות מיתון כאשר המינוף הגבוה יעלה את שיעורי חדלות הפירעון. התשואות להשקעה באפיקים הסולידיים צפויה להיפגע מנהירת הכספים לאפיק. על רקע ירידה ממינוף של משקי בית במדינות מפותחות והזדקנות האוכלוסייה.
[attachment=1:krn1vl9h]cfb.jpg[/attachment:krn1vl9h]
"מניות יקרות זולות יותר ממניות זולות"
אחת הדרכים המקובלות להערכת מחירי המניות היא באמצעות מכפיל הרווח (P/E). נזכיר כי מכפיל הרווח הוא מחיר המניה לחלק לרווחים למניה בארבעת הרבעונים האחרונים. התפיסה המקובלת היא שכאשר הרווחים ההיסטוריים גבוהים ביחס למחיר המשמעות שהמניה זולה יחסית ולהיפך. אלא שעבודה של כלכלני סיטי שבדקה את התשואות של מדד ה-S&P500 מאז שנת 1940 מראה שהקשר בין מכפיל הרווח לתשואה שהתקבלה ב-12 החודשים הבאים אינו לינארי. מה זאת אומרת? זה אומר שבהיסטוריה היו תקופות של מכפילי רווח גבוהים שלאחריהן הגיעו בממוצע תשואות גבוהות יותר. למשל, שהשקעה במניות כאשר מכפיל הרווח נע בין 12-16 הייתה טובה יותר לאורך זמן מהשקעה כאשר מכפיל הרווח נע בין 8-12.
[attachment=0:krn1vl9h]cfb2.jpg[/attachment:krn1vl9h]
הדו"חות של אלקואה היו חלשים, לא מעניין
אתמול נפתחה עונת הדו"חות הכספיים לרבעון הרביעי בארה"ב, עם פרסום הדו"חות של יצרנית האלומיניום אלקואה. יש בשוק איזו אגדה אורבנית שנסתרה לא מעט פעמים על איזה שהוא קשר בין התוצאות של אלקואה להמשך עונת הדו"חות. אותם אוהבי אגדות מתפלאים למה השוק לא נופל בעקבות הדו"חות המאכזבים. נזכיר עוד כי לפני חמישה ימים בדיוק הסברנו כי הציפיות מעונת הדו"חות הקרובה תהיה נמוכה. אבל גם צפינו שכך יהיה קל יותר להפתיע לטובה, בינתיים (דו"ח אחד), זה לא תופס... חבל