הדרך להתחיל היא להפסיק לדבר | עולמית יומית 03 בינואר 2012. כלל פיננסים.
בלי לפתוח פה, טפו טפו, בינתיים השנה הזאת התחילה ברגל ימין - So far so good. שוקי המניות עולים הבוקר ברקע לנתוני תעשייה חזקים מרחבי העולם (ראו הרחבה). האג"ח הממשלתיות בכל העולם יורדות (תשואה עולה), גם הבטוחות (אמריקאיות) וגם המסוכנות (איטליה וספרד). העשר בארה"ב עומד על 1.94% ובאיטליה על 6.89%. מה רע?
אמיר כהנוביץ | כלכלן ראשי | כלל פיננסים ניהול נכסים ומחקר
2012? מספיק שתגידו לי מה יקרה מחר" – משקיע
בתחילת כל שנה נותנים תחזיות שאח"כ מתנפצות ע"י אירועים בלתי צפויים ("ברבורים שחורים"), אבל 2012 מיוחדת. בה מלכתחילה התחזיות הן לחוסר וודאות חריגה - לחוסר הוודאות הזאת קוראים במילה אחת: "אירופה". תחזיות האנליסטים לגבי הביצועים של מדד ה-S&P500 ב-2012 עומדים על 7.2%. התחזית הפסימית ביותר מזה שבע שנים. רבים צופים ש-2012, כמו 2011, תהיה השנה של אירופה, לטוב ולרע, רק שאם שנת 2011 הייתה שנת ההכחשה שלה, שנת 2012 תהיה שנת הקבלה וההכרה.
יש שתי טעויות שאדם יכול לעשות לאורך הדרך... לא ללכת את כולה או כלל לא להתחיל אותה– בודהה
למה השווקים עולים היום?
כל מי שקרא הבוקר סקירת מסחר, באיזה שהוא אתר כלכלי, יודע להגיד שהעליות הבוקר במזרח הגיעו על רקע נתוני מדדי מנהלי רכש טובים מרחבי העולם, בין השאר מסין, בריטניה ואוסטרליה ובהמתנה למדד מנהלי הרכש שיפורסם מאוחר יותר בארה"ב שצפוי גם הוא להיות חיובי ולעלות מרמה של 52.7 ל-53.4. בסין למשל מדד הייצור PMI התאושש מרמה של 49 נק' בנובמבר ל-50.3 נקודות בדצמבר. האם העלייה הזאת באמת משמעותית ולמה היא התרחשה?
אז קודם כל העלייה הזאת משמעותית משתי סיבות, הראשונה, תוצאה מעל 50 ממאותתת על התרחבות התעשייה (50 הוא קו פרשת המים). השנייה היא שחודש דצמבר חזק הוא טוב כפליים. שכן בדרך כלל חודש דצמבר הוא חודש חלש בסין (ראו גרף). אומנם המדד מנוכה עונתיות, אך בפועל עדיין ניתן לזהות בו הטיה עונתית.
[attachment=1:15l45ovs]cfb1.jpg[/attachment:15l45ovs]
מי שמסתכל חודש אחד קודם (לנובמבר) יכול לזהות שהוא בד"כ חודש חזק, אבל השנה היה חלש, האם יש קשר? הסבר אחד מתייחס למשבר ולביקושים מאירופה. לקראת סוף השנה המצב באירופה החל להתייצב ואפשר חזרה לעלייה בדצמבר. הסבר אחר מתייחס לפסטיבל האביב בסין שמגיע השנה מוקדם יותר, מה שיתכן גרם לסינים להחל ברכישות שלהם הרבה יותר מוקדם. אני הייתי מייחס את רוב השיפור לאירופה, אחרת למה גם בבריטניה ובמדינות האחרות דצמבר היה פתאום כל כך חיובי, גם שם הקדימו איזה חג?
אפשר לסמוך על סין שלא תתמוטט לנו פתאום?
חתן פרס נובל לכלכלה, פול קרוגמן, בטורו בניו-יורק טיימס כתב כי עד עכשיו הוא לא הביע את דעתו על המצב בסין, בין היתר משום שקשה לדעת מה באמת קורה שם. אלא שעכשיו הוא כותב, "אי אפשר שלא להיות מודאג, הסיפור של סין פשוט נשמע יותר מדי כמו ההתפוצצויות שכבר חווינו במקומות אחרים". העניין הוא שהדאגה לסין היא ממש לא דבר חדש, סטנלי פישר אמר לפני מספר ימים ש"בסין תמיד יש בעיה... אבל אני לא בטוח שגם הפעם באמת הגענו לשם". ובאמת, סין תמיד מדאיגה ובינתיים היא ממשיכה בשלה. הנושא העיקרי שמעסיק את המשקיעים בנוגע לסין הוא לא מה קורה עם הנדל"ן או מה קורה עם החשמל או המזון אלא האשראי. אם ברז האשראי בסין פתוח אז גם הנדל"ן הסיני, גם האורז, גם החשמל ומה שלא תרצו לא יהיה בעיה. שיעור האינפלציה בסין חזר לשליטה, סביב ה-4%, מרמה של 9%. מה שמאותת כי ב-2012 ברז האשראי צפוי להיות פתוח. כלומר, תתכן שנה נוספת שסין תצלח בקלות.
"הדרך להתחיל היא להפסיק לדבר" – וולט דיסני
מישהו זוכר איך נגמר משבר הסאב פריים ב-2008?
שוק הנדל"ן בארה"ב לא התאושש ב-2008, גם לא ב-2009 ולא ב-2011. אז איך יצאנו ממשבר הסאב-פריים?
[attachment=0:15l45ovs]cfb2.jpg[/attachment:15l45ovs]
הסברים רבים יש לכך, אך העיקרי מיוחס ל-30 בנובמבר 2008. אז מכת הזרמת נזילות מתואמת של הבנק המרכזי (הפד) ניקתה את אירוע ליהמן מהשולחן ואפשרה לכלכלה האמריקאית להתחיל להתייצב. שוקי המניות כזכור הגיבו בזינוק חד! היום, באירופה, הבנק המרכזי החל לפעול בצורה דומה של הזרמת נזילות לבנקים, אומנם מהדלת האחורית, באמצעות תוכנית LTRO (הרחבנו בסקירה), אבל הזרמה. בנוסף, המשקיעים מצפים שגם הבנק המרכזי בארה"ב ייתן עוד מכת נזילות (QE3) לרפואה, מלבד תוכנית ה-SWAP הקטנה והכמעט לא משמעותית שכבר שיחרר לאוויר והזניקה את שוקי המניות ביותר מ-4% ביום. היום בשעה 21:00 שעון ישראל יפורסם פרוטוקול החלטת הריבית של הפד (הבנק המרכזי בארה"ב) ובו מקווים המשקיעים למצוא לכך רמזים. להערכתנו, הצלחה של פעולת הזרמת נזילות אפשרית רק בשוק עם בעיות נזילות, לכן אנו מעריכים שעשויה להיות לה השפעה באירופה, אך לא רואים טעם בתוכנית שכזו ע"י הפד בארה"ב.
הבחירות הקרובות בארה"ב – גורלי לשוק המניות
הבחירות השנה בארה"ב יהיו אולי הבחירות החשובות מאז ומעולם. לראשונה עומד בבחירות מאבק פילוסופי בין אנשים שמאמינים שהממשלה היא היוצרת עושר, לבין אנשים המאמינים ששווקים חופשיים יוצרים את העושר. ידוע כי המשקיעים רוצים חופש, אם הרפובליקנים ינצחו שוק המניות ב-2012 עשוי לעוף למעלה.
"הסוד לחיים עשירים הוא להשיג יותר התחלות מסיומות" – דיוויד ווינבאוום
ספרד ואיטליה משמעותיות יותר ממה שנהוג לחשוב
משבר 2008 העלה לסדר היום את הקשרים הפיננסיים בין מדינות. אותם קשרים התגברו בעקבות הגלובליזציה ויצרו תלות בין מדינות וסיכונים מערכתיים. במחקר חדש מנסה קרן המטבע לשים דגש על הצד שזכה לפחות תשומת לב עד כה - הקשרים הריאליים בין המדינות. עד כה היה נהוג למדוד את החשיפה של מדינות לסחר העולמי לפי המשקל של היצואיבוא מתוך התמ"ג או לפי החלק היחסי של המדינה מתוך סה"כ הסחר העולמי. המחקר החדש מתייחס לקשרי גומלין בין מדינות ומפרק אותם ליצירת דירוג של ההשפעה של מדינות על הסחר העולמי והסיכון המערכתי שהן מהוות. שיטת הניתוח החדשה מראה שהחמישייה הפותחת מבחינת היקפי הסחר הן לא בהכרח אותן מדינות בעלות ההשפעה המערכתית הגדולה: בקבוצה הראשונה, של הגדולות, נמצאות ארה"ב, סין, גרמניה, יפן וצרפת ובקבוצה של המשפיעות נמצאות הולנד, סין, בלגיה, איטליה וספרד. החלק המדאיג הוא שספרד ואיטליה, מדינות ה-PIIGS, נמצאות כאמור גם הן ברשימת המשפיעות ביותר. אגב, דירוג ישראל במערכת קשרי הסחר עומד על 45.
"השקעה היא כמו נעל, בהתחלה היא תמיד לוחצת"