הריבית המוניטרית לחודש ינואר – ללא שינוי
בנק ישראל הודיע היום כי הריבית המוניטרית לחודש ינואר 2012 תישאר ללא שינוי ברמה של 2.75%, בהתאם לתחזית מחלקת המקרו של פסגות, ולסקר היועצים שנערך על ידי פסגות, ובשונה מהערכות השוק (סקר שנערך בקרב החזאים מצא כי יש רוב קטן להפחתת ריבית).
הסיבות להותרת הריבית אינן מפתיעות:
• אינפלציה: מדד חודש נובמבר אמנם הפתיע כלפי מטה, אך תחזיות האינפלציה, הן של החזאים, והן של בנק ישראל, נמצאות בקרבת מרכז יעד יציבות המחירים. במילים אחרות, לאינפלציה הצפויה יש משקל גבוה בהשוואה לאינפלציה שהיתה (גם אם האחרונה הפתיעה כלפי מטה).
• פעילות ריאלית: האינדיקטורים לרמת הפעילות הכלכלית במשק מצביעים על התמתנות קצב הצמיחה במשק בהשוואה לתחילת השנה או לאשתקד, עם זאת, התחזית המעודכנת של בנק ישראל לצמיחת המשק ב- 2012 עומדת על 2.8%, קצב צמיחה חיובי לנפש, לא רמה משברית.
• המשק העולמי: חל שיפור בשווקים הפיננסיים בעולם בעקבות צעדים שננקטו על ידי הבנק המרכזי האירופאי (גם בבנק ישראל לא נותנים קרדיט להחלטות של מנהיגי אירופה מהחודש האחרון). בארה"ב הנתונים מוסיפים להצביע על שיפור של רמת הפעילות הכלכלית, בעוד מדינות גוש האירו צפויות לגלוש למיתון.
• המגמות השליליות באירופה הובילו להפחתה נוספת בריבית שם, זה החודש השני ברציפות. בנוסף, הבנק המרכזי נקט בצעדים משמעותיים להגדלת הנזילות (עליהם הרחבנו לאחרונה). במשקים נוספים אחרים, ירדה הריבית בחודש האחרון. לעניין זה יש לומר, שמצב המשק הישראלי רחוק ממצב הכלכלה האירופאית, ואם הריבית שם יורדת בקצב איטי של 25 נ"ב לחודש, אין כל סיבה שקצב הפחתת הריבית במשק המקומי יהיה זהה.
על פניו, ניתן היה להפחית את הריבית בהתבסס על כל אחד מהפרמטרים שלהלן: לחצי האינפלציה במגמת ירידה, הפעילות הכלכלית מאטה, הריבית יורדת במקומות נוספים בעולם ועוד.
אלא שהמשפט החשוב ביותר מופיע בסוף ההודעה לעיתונות. בנק ישראל מציין כי: "בבנק ישראל מדגישים כי רמת הריבית הנוכחית עקבית עם תמיכה ברמת הפעילות המקומית, הייצוא ושמירה על יעד האינפלציה ומשאירה בידי בנק ישראל מרחב תגובה להתרחשויות בכלכלה העולמית והמקומית". משפט זה מגלם למעשה את תמצית התחזית שלנו לאי שינוי בריבית – על בנק ישראל לשמור תחמושת למועד בו תירשם החרפה במשבר באירופה, או בסביבת הפעילות הכלכלית המקומית.
אנו מוסיפים להעריך, כי ריבית בנק ישראל, מתוך מטרה לתמוך בצמיחה (דרך היצוא) ובתעסוקה, תוסיף לרדת בשנה הקרובה לרמה של 2.25%.
חטיבת המחקר בבנק ישראל משנה תחזיותיה לשנה הבאה
בשבועות האחרונים התבטא נגיד בנק ישראל ואמר לא פעם, כי הבנק צפוי לעדכן את תחזיותיו לשנה הבאה, על רקע הצטברותם של גורמים המצביעים על כי קצב הצמיחה בשנה הבאה יהיה מתון משנחזה קודם לכן.
היום, במקביל להודעה על הריבית המוניטרית, פרסם בנק ישראל את התחזיות המעודכנות.
להערכת חטיבת המחקר בבנק ישראל:
• שיעור האינפלציה הצפוי בארבעת הרביעים הקרובים הינו 2.1%, סמוך למרכז יעד האינפלציה. כידוע לכם (הבחינה תתקיים מאוחר יותר היום), תחזית מחלקת המקרו של פסגות מעט יותר גבוהה ועומדת על 2.4%, לא פער שיש לדון בו.
• ריבית בנק ישראל צפויה לעמוד בעוד שנה על 2.25% (מסכימים עם כל מילה וסיפרה).
• התוצר צפוי לצמוח ב- 2012 ב- 2.8% (התחזית שלנו1 2.5%-3.0%, לא נהיה קטנוניים).
בהודעה שפורסמה מציינים כלכלני חטיבת המחקר, כי ההאטה הצפויה בפעילות הכלכלית במשק, נובעת מהאטה בצמיחה של כל רכיבי הביקוש (אנחנו מסכימים), זאת בעיקר בשל ההרעה בתנאי הרקע העולמיים בכלל, ומשבר החוב בפרט.
בבנק ישראל צופים, כי שיעור האבטלה במשק יעלה, מרמה של 5.6% ברביע השלישי של 2011, לרמה של 6.4% ברביע האחרון של 2012, תוך עליה מתונה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה האזרחי. אנחנו מעט פחות אופטימיים בנוגע לשיעור ההשתתפות ועל כן צופים כי שיעור האבטלה בסוף 2012 יהיה גבוה יותר.
בהתייחס לסביבה האינפלציונית מציינים בבנק ישראל כי קיימים גורמים מנוגדים הפועלים על הסביבה האינפלציונית: מחד, רמה גבוהה של מחירי סחורות ופיחות נומינלי אפקטיבי של השקל במחצית השנייה של השנה, צפויים להשפיע על מחירי היבוא כלפי מעלה. תרומה חיובית נוספת תירשם למחירי השכירויות, אשר יעלו בקצב מתון בהשוואה לשנה האחרונה, אך בשיעור גבוה ממרכז תחום יעד האינפלציה. מנגד, העלייה המתונה בשכר הריאלי ביחס לפריון העבודה וההאטה בקצב צמיחת הביקושים, צפויים למתן את לחצי האינפלציה. אנחנו היינו מוסיפים לכאן, גם את ההשפעה של המחאה החברתית על היכולת להעלות מחירים במשק.
עדכון תחזית הריבית של הבנק כלפי מטה (לעומת יציבות בתחזית הקודמת) נובע מההרעה בסביבה הכלכלית העולמית, ובפרט מהפגיעה ביצוא, ובהשפעה של ההאטה העולמית על הביקושים המקומיים לצריכה פרטית ולהשקעות. בנוסף מושפעת התחזית, מעדכון כלפי מטה של תוואי הריביות הצפוי בעולם.
להלן תחזית בנק ישראל:
[attachment=0:2ol56kkv]psagot.jpg[/attachment:2ol56kkv]
איילת ניר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית - פסגות בית השקעות