סקירת שוק ההון בעולם: כשנותנים לך 489 מיליארד אירו (בריבית של 1%) לא תיקח? מיטב.

מאקרו, אגרות חוב וריביות

> דירוג החוב האירופי עדיין רחוק מלהתייצב
> ה-ECB מתחיל לפעול, באמצעות הרחבה משמעותית של מלאי ההלוואות לבנקים המסחריים
> המשק האמריקאי צמח ב-1.8% ברבע השלישי. הצרכן מציג התפתחויות נאות ברבע הרביעי
> אנו מעדיפים בתקופה זו איגרות חוב קונצרניות (בעיקר אמריקאיות) של חברות בדירוגים איכותיים




דירוג החוב האירופי עדיין רחוק מלהתייצב
אם לא די בצרפת, אזי השבוע, עלתה לכותרות הממלכה המאוחדת, בריטניה, לאחר שבסוכנות הדירוג Moody’s טענו כי רמת החוב של המדינה תלויה בכך שהממשלה תיצמד לתוכנית הפיסקלית שלה. למרות הצמיחה המפתיעה לטובה של המשק הבריטי ברבע השלישי (2.4%), עדיין נתוני הבסיס שלו אינם טובים.
רמת החוב של המשק, בסוף 2010 עמדה על כ-80% וזו המשיכה לעלות בשנת 2011. יתר על כן, היקף הסחר עם השוק האירופי הוא גבוה מאוד (לראיה, 11% מהיצוא פונה לגרמניה ; 8.5% להולנד ; 8% לצרפת כ-5% לבלגיה). לכן, הכלכלה הבריטית חשופה, למחזור העסקים של כלכלה האירופית במידה רבה, גם אם אין לה מחויבות בדומה לזו של מדינות האירו. לא אופטימי במיוחד...

על הדרך, הונגריה ספגה השבוע מכה נוספת כאשר היא מאבדת את דירוג ההשקעה של איגרות החוב שלה, על ידי סוכנות הדירוג S&P. בחודש האחרון סוכנות הדירוג הפחיתה להונגריה את רמת החוב פעמיים, וכעת היא נמצאת ברמה של '+BB', עם אופק שלילי לרמת הדירוג. התשואה לפדיון על איגרת החוב של הונגריה ל-10 שנים רשמה בשבוע שחלף עלייה של 30 נ"ב לכדי 9.165%.

ביחס למדינות אחרות, ב-IMF טוענים כי פורטוגל לא תזדקק לסיוע נוסף, שני, אם היא תעמוד ביעדים שהציבה לעצמה. הממשלה הפורטוגזית מתכננת גירעון של 4.5% מהתוצר בשנת 2012 וצמצום נוסף עד לכדי 3% מהתוצר בשנת 2013. אגב, בשנת 2013, מתכנן האוצר הפורטוגזי לחזור לגייס הון בשוק. ה-IMF אישרו לפורטוגל מנה נוספת של 2.9 מיליארד אירו, לאחר שזו עמדה בתוכנית הפיסקלית שהציבה לעצמה (כחלק מהסיוע הראשון).

במקביל, דווח השבוע כי ב-IMF מנסים לשכנע את מחזיקי החוב של יוון לתספורת עמוקה יותר. כמובן שאלו מתנגדים לכך. בקרן המטבע הבינלאומית מקדמים החלפת חוב יווני ישן בחדש, המכיל תספורת. לפי הדיווחים, התספורת עלולה להגיע עד לכדי 65%, במקום ה-50% שהוסכם עליהם. מתברר שמתחת לפני השטח עוד מתרחשים דברים. כפי הנראה, יוון עוד לא נמצאת במקום יציב.

די ברור, על רקע ההתפתחויות בכלכלה האירופית והצפי לחודשים הקרובים (האטה כלכלית), אם בוחנים את רמת החוב של האיחוד המוניטרי האירופי ואף של השוק האירופי, נראה כי בעוד 6 חודשים הוא יהיה נמוך מאשר היום. דהיינו, ניתן בהחלט לצפות לחדשות רעות מכיוון זה.
בהתאם השאלה המרכזית היא: האם השוק מתמחר חדשות אלו? להערכתנו, בהחלט במידה רבה (לדוגמא, ראו את פער התשואה בין צרפת לגרמניה). עם זאת, עדיין חדשות אלו לא יתקבלו במחיאות כפיים, אלא בצורה שלילית.

בסיכום שבועי, נרשמה עלייה של 11 נ"ב בתשואה לפדיון באג"ח של ממשלת גרמניה ל-10 שנים לכדי 1.953%. כאשר איגרת החוב המקבילה של איטליה רושמת הפסד משמעותי יותר, כאשר התשואה עלתה ב-37 נ"ב לכדי 6.88%.


ה-ECB מנסה להתמודד עם הצרה השנייה של המשבר – הבנקים המסחריים
זכור לכולנו שנגיד הבנק המרכזי האירופי הקודם, טרישה, נהג בהצלחה רבה בגישה של "תשתדל שלא לעשות כלום, ולעתים רחוקות תעלה את הריבית". גישה זו דרדרה בצורה משמעותית את הכלכלה האירופית ולא פחות חשוב את האמון בתוך מערכת הבנקאות המסחרית. אם נוסיף לכך את הדרישה להעלות את יחס הלימות ההון בבנקים (באזל, לדורותיו) אזי הבנקים המסחריים הפכו להיות המוקצים של 2011.

מצב לא מעודד זה הביא לכדי ירידה, מחד בפיקדונות הציבור בבנקים באירופה באחוזים ניכרים ומאידך, בעלייה בעלויות המימון של הבנקים המסחריים בשוק החופשי, ואפילו בינם לבין עצמם, שהרי נרשמה עלייה במידת חוסר האמון בין הבנקים.

כאמור, טרישה בחר שלא לעשות כלום.
מריו דראגי, הנגיד החדש של ה-ECB, הוא כבר סיפור אחר לגמרי. למעשה, כמעט ההיפך המושלם. הוא פעלתן ומנסה לקדם ככל יכולתו (כאשר מרקל לא מאפשרת לו לעשות יותר מדי) בכדי להשיב לחיים את שוק האשראי הבין-בנקאי.

וכך, בכדי לעזור לבנקים המתקשים לקבל הון סיפק בשבוע שחלף ה-ECB סכום עתק של 489 מיליארד אירו (כ-645 מיליארד דולר) לטובת הלוואות לתקופה של 3 שנים, בריבית של 1%.

מצוקת המזומנים היא כה גדולה, ואולי הריבית היא כה נמוכה, עד שדווח כי 523 בנקים פנו לקבל אשראי. זו הייתה הצעה שאי אפשר לסרב לה. כסף ללא גבול וכמעט בחינם!! התוצאה מרשימה.

מעבר לכך, ה-ECB הלווה סך של 33 מיליארד דולר לתקופה של 14 ימים, לעומת 5.1 מיליארד דולר לפני שבוע ועוד סך של 29.7 מיליארד דולר לתקופה של 98 ימים.

התוצאה הייתה ירידה בפרמיות ה-CDS של הבנקים המסחריים בגוש האירו ולא פחות חשוב גם בריביות לטווח קצר שהמדינות הבעייתיות משלמות על חוב חדש שהן מנפיקות.

המשק האמריקאי צמח ב-1.8% ברבע השלישי
התוצר המקומי הגולמי במשק האמריקאי צמח בשיעור של 1.8% (במונחים שנתיים ובמחירים קבועים), לעומת הרבע הקודם. זאת, לעומת ההערכה הקודמת (לפני חודש) לרבע הנדון שעמדה על 2%.

הצמיחה ברבע הנדון הושפעה לחיוב מהשקעות בענפי המשק (לא כולל נדל"ן), הוצאה פרטית, יצוא ומהוצאות הממשלה הפדראלית. אלו קוזזו בחלקן על ידי תרומה שלילית של המלאים (זו הייתה ההשפעה המרכזית – גריעה של 1.35% מהצמיחה הכוללת) ומההוצאה של הממשלות המקומיות (State Government).

אמנם, הצמיחה עודכנה כלפי מטה, אך אולי חשוב מכל, הצריכה הפרטית עודכנה מעלה, ובצורה משמעותית. מעלייה של 0.7% לכדי 1.7%.

יתר על כן, האינדיקטורים למשק האמריקאי מצביעים על כך שההוצאה הצרכנית ממשיכה לעלות גם ברבע הרביעי. כך, המכירות הקמעוניות עלו באוקטובר ובנובמבר ב-0.6%, וב-0.2%, בהתאמה. ההזמנות של מוצרים בני-קיימא התרחבו בשני חודשים אלו ב-1.5% וב-0.3%, בהתאמה. גם שוק העבודה מציג התפתחויות סבירות כאשר מספר התביעות החדשות (Initial Jobless Claims) ירד בשבועות האחרונים לרמה של כ-370-360 אלף מכ-400 אלף לשבוע לפני מספר שבועות.

אם לא די בכך, אזי גם אמון הצרכנים נמצא חודשים האחרונים בעלייה.

הקונצנזוס לצמיחה ברבע הרביעי השנה עומד על 2.75% (לעומת הרבע השלישי) ועל 2.1% בכל שנת 2012. אלו הם לא קצבים מהירים מאוד, אך אין ספק כי לא מדובר כאן במיתון כלכלי.

במהלך השבוע רשמה ה-UST ל-10 שנים הפסדי הון וזו נסחרה בסופו בתשואה לפדיון של 2.024%, עלייה של 18 נ"ב במהלך השבוע. גם האיגרת לשנתיים נסחרה במהלך השבוע במגמת ירידות, תוך עלייה של 6 נ"ב בתשואה לפדיון לכדי 0.282% בסופו.

בתקופה זו אנו ממליצים להשקיע באיגרות חוב קונצרניות (להוציא בנקים) של חברות שלהן רמת דירוג חוב גבוהה (יכולת שירות חוב בצורה טובה) המתאפיינות בתזרים חזק. יש לשמור על מח"מ בינוני אשר יפגע במידה צנוע, במקרה של עליית תשואות בחלקים הרחוקים של עקום התשואה הקונצרני.

יתר על כן, אנו מעדיפים לרכז את ההשקעות בדולר האמריקאי (מרבית ההשקעה), הקנדי והאוסטרלי.