השוק הגיב אתמול בחיוב למכרז הלוואות שערך הבנק המרכזי האירופאי לבנקים באירופה. במה מדובר?
הבנק המרכזי באירופה, הודיע בעת פרסום החלטת הריבית האחרונה, על מספר תכניות שמטרתן הגדלת הנזילות של המערכת הבנקאית באירופה. תכניות אלו כללו את הפחתת יחס הנזילות מ- 2% ל- 1%, הפחתת ריבית ברבע נקודת האחוז לרמה של 1%, הקלה בדרישת הביטחונות מהבנקים, ופתיחת קו אשראי לבנקים באירופה ל-3 שנים. המכרז שבוצע אתמול מתייחס לאותו קו אשראי, והוא הראשון מבין שני מכרזים, השני צפוי להתקיים בפברואר 2012.
במכרז זה, הבנק נותן הלוואה ל- 3 שנים (עם אפשרות לסגירה במהלך התקופה), בריבית שתהיה ריבית הבנק המרכזי הממוצעת לאורך כל תקופת ההלוואה (כרגע 1%). במקביל, הבנק מוכן לקבל כבטחונות, גם אגרות חוב של המדינות החלשות, כלומר של מדינות ה- PIIGS.
השוק הגיב בימים שקדמו להנפקה בחיוב, וראינו ירידת תשואות על אגרות החוב של איטליה וספרד, מתוך צפי, שהבנקים האירופאים ירכשו את אגרות החוב של המדינות, ויעניקו אותן כבטחונות לבנק המרכזי. זה יאפשר להם בנוסף לנזילות שהם מקבלים, גם לקבע את ההפרש בין התשואות, שהינו גבוה.
בנוסף, הבנק המרכזי האירופאי פרסם כי היקף ההשתתפות במכרז היה גבוה, וכי במכרז הראשון שנערך אתמול ניתנו הלוואות בגובה מצטבר של 489 מיליארד אירו ל- 523 בנקים. הסכום היה גבוה משמעותית משנצפה קודם לכן.
במילים אחרות, השוק היה אופטימי לגבי השפעת המהלך על התשואות של אגרות החוב של מדינות אירופה (היותר בעייתיות), ואופטימי גם בשל השיפור הצפוי בנזילות של מערכת הבנקאות האירופאית, לפחות לחודשים הקרובים.
האם המהלך של הבנק המרכזי מהווה תחליף לרכישת אגרות החוב על ידי הבנק באופן ישיר, ולמעשה מהווה את הפתרון שהשוק ציפה לו?
למהלך של הבנק המרכזי יש יתרונות, אך הוא לא מושלם:
היתרון הבולט שלו הינו באספקת הנזילות למערכת הבנקאית באירופה בריבית נמוכה ולמנוע מחנק אשראי במשקים. יתרון נוסף נובע מכך, שנרשמה ירידת תשואות על אגרות החוב של ספרד, איטליה ואחרות, וזה עשוי לאפשר למדינות לגייס הון למחזור חובותיהן, בתשואות נוחות יותר (זה כמובן תלוי בכך שהתשואות יישארו נמוכות).
עוד יתרון מצוי בכך שהשוק ער לכך שהבנק המרכזי פועל ובאופן יצירתי למניעת מחנק אשראי במשק. כלומר שיש מבוגר אחראי באירופה שגם חושב וגם מבצע (בשונה מהמנהיגים, שבעיקר חושבים, אך בכל הקשור לביצוע, הציון שלהם אינו מספק כלל, והיינו עדינים איתם).
יחד עם זאת, חשוב לציין, כי המהלך של הבנק המרכזי, לא צפוי לפתור את בעיית החובות של מדינות אירופה, כפי שחושבים:
• מדובר בשני מכרזים, שהשפעתם על התשואות עשויה להתברר כהשפעה קצרת טווח, ועל כן, לא בהכרח יאפשר הדבר לממשלות איטליה וספרד לגייס הון בתשואות נוחות יותר, ופה טמון החיסרון של התוכנית כנגד רכישת אג"ח מתמשכת על ידי הבנק המרכזי (שעד כה מסרב בתוקף לעשות זאת)
• לא ברור כלל שהבנקים באירופה יבקשו לרכוש אג"ח של מדינות ה- PIIGS (אולי רק הקטנים שבהם), שכן לבנקים הגדולים יש כבר כיום חשיפה גדולה לאגרות החוב של מדינות ה- PIIGS, והם בחודשים האחרונים ניסו להקטין חשיפה לאגרות אלו, ולא להגדיל חשיפה להן, ולכן סביר כי חלקם לפחות יבקשו לתת את האג"ח הקיים במלאי כבטחונות ל- ECB, ולא להצטייד באג"ח חדש.
• יש להניח, כי גם בנקים באירלנד, פורטוגל ויוון, ביקשו לקחת הלוואות מהבנק המרכזי באירופה, והם לא צפויים לרכוש אגרות חוב של איטליה וספרד כנגד כי אם לתת את האג"חים של המדינות שלהם כביטחונות. וגם אם הם ירכשו את אגרות החוב של המדינות שלהן בשוק ולא השתמשו במלאי קיים, לא יעזור הדבר לממשלות שלהן לגייס הון בתשואות נוחות יותר, שכן התשואות על אגרות החוב של מדינות אלו גבוהות מכדי שיוכלו לגייס בשוק, והן כידוע מקבלות עזרה מקרנות הסיוע וה- IMF.
• גם אם בסופו של דבר בכל סכום ההלוואה (וכאמור הדבר בלתי אפשרי) ירכשו אגרות חוב של איטליה וספרד, עדיין מדובר בסכום נמוך מזה שהשוק ציפה שהבנק המרכזי יעשה בו שימוש לרכישת אגרות חוב ממשלתיות (כלומר זה טוב אך לא מספיק, כמו כל תכנית פעולה באירופה מהחודשים האחרונים), ולכן התשואות על אגרות החוב של איטליה, גם ל- 10 שנים, וגם לשנתיים שעדיין גבוהות, ימשיכו להקשות על החזר החוב של איטליה.
סביר להניח, כי כמו בכל מהלך שבוצע בחודשים האחרונים, כי גם מתוכנית זו נראה התפכחות בכל הקשור להשפעה על התשואות של איטליה וספרד. אנו מוסיפים להעריך, כי הבנק המרכזי האירופאי, יאלץ בסופו של דבר להגדיל את היקף רכישות האג"ח בשוק, על מנת לאפשר למדינות (כאשר כיום הדגש הינו על איטליה) למחזר חוב ולממן את פעילותן ברמות תשואה נוחות יותר.
איילת ניר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית- פסגות בית השקעות