למרות שהנושא הוא הדרת הנשים, אני חושב שכפי שדוד ציין הנושא האמיתי הוא מידתיות זכויות האזרח.

1. אני מסכים עם דמי כיס, לא ניתן להתחשב כל הזמן בכל המגזרים.
תמיד יהיה מישהו שיגיד , אבל לי זה לא מתאים/מספק.

2. לכן לדעתי, המידתיות או רמת המוסר נגזרת לפי הרוב וכאשר הרוב הוא מובהק יש קונצנזוס סביב הנושא, ואז המידתיות הזאת הופכת לנורמה/נורמלי.

3. זה שדבר הוא נורמלי, זה עדיין לא אומר שהוא נכון או לא נכון, אבל הוא מקובל על הרוב.

יש מדינות/שבטים באפריקה ששם זה נורמלי להסתובב עירומים.
יש קהילות שבהם אם רואים לך את הברך או המרפק, אז זה חשוף.
יש את קהילת ההאמיש ששם זה נורמלי לחיות בלי חשמל.

בכדי לשנות את הנורמה, בעצם עליך לגרום לשינוי בדעת הרוב.
ובכדי לגרום לשינוי, עליך להראות את הבעיתיות בנורמה ואת ההגיון מאחורי הפיתרון.
אם נלך על נושאים דתיים, יש מצוות שאין בהם הגיון או ההגיון החבוי בו הוא קטן או הוא לא מתאים לנורמות של זמננו ולכן יהיה קושי לרוב לקבל אותו. יש גם מצוות שיש הגיון יפה בהם, אבל לפעמים הציבור הדתי לא מציג זאת כמו שצריך או שבעבור קיום המצווה הוא הורס את מה שעומד מאחוריה.

4. דבר נוסף בנושא, מטרת העיתונות היא למכור עיתונים וזאת היא עושה על ידי ליבוי יצרים של הרוב ולפעמים הופכת נושא קטן לפיל גדול. ברור שיש בעיה של הדרת נשים, אבל אני בטוח שזה לא רוב החרדים אלא מיעוט קטן, אבל התקשורת יצרה הסתה נגד כל החרדים.

5. לצערי, בהסתכלות קדימה אני פסימי, מכיוון שבעתיד יהיו פה 3 קהילות שוות בגודלן (חילונים, חרדים וערבים), כשכרגע יש פערים גדולים ברמות הנורמה שלהם ואז ההתנגשויות יכולות להיות כבר מאוד אלימות/מלחמתיות ואז גם לא יחסרו קיצוניים בכדי ללבות את היצרים.

נקווה שבכל זאת הכל יסתדר ובורא עולם ייתן לכולנו את השקט והסבלנות להסתדר יחדיו בלי לפגוע באחר.