תעשיית קרנות הנאמנות: בור ללא תחתית, אך גם ללא פרופורציות. מיטב.
המשקיעים חצו השבוע את רף הפדיונות של כ-20 מיליארד שקל בקרנות אג"ח חברות וכללי מאז החל גל הפדיונות במרץ 2011, למרות שהירידות באפיק ובקרנות אלו היו מתונות באופן יחסי.
מהקרנות המסורתיות נפדו בשבוע החולף עוד כ-180 מיליון שקל, ובנטרול הקרנות השקליות מדובר על פדיון של מעל 350 מיליון שקל.
בחלק השקלי, הקרנות הכספיות ציינו את הפדיון השבועי הגבוה ביותר ב-9 החודשים האחרונים, לצד המשך הסטת הכספים לקרנות השקליות, בהובלת קרנות המק"מ.
סיכום שבועי 11-15.12.11 - נכסי תעשיית קרנות הנאמנות
• מהקרנות המסורתיות נפדו השבוע, כאמור, כ-180 מיליון שקל, אך בנטרול הגיוס לקרנות השקליות, מדובר על פדיונות גבוהים יותר של מעל 350 מיליון שקל.
• מקרנות אג"ח חברות וכללי נפדו השבוע כ-310 מיליון שקל – עלייה קלה בקצב הפדיונות מהשבוע הראשון של החודש.
• קרנות הנאמנות המנייתיות (ישראל, חו"ל וגמישות) פדו השבוע עוד כ-55 מיליון שקל, בדגש על קרנות מניות בישראל.
• קרנות אג"ח מדינה וצמוד מדד גייסו ציינו שבוע שני ברציפות של גיוסים, לאחר גיוס שבועי קל של כ-15 מיליון שקל.
• הקרנות הכספיות פדו בשבוע החולף כ-480 מיליון שקל, כך שמתחילת החודש הפדיונות מסתכמים בכ-0.8 מיליארד שקל.
• הקרנות השקליות קולטות חלק לא מבוטל מהפדיונות בקרנות הכספיות, לאחר שבוע נוסף של גיוסים שהסתכם בכ-190 מיליון שקל.
• הקרנות המסורתיות מנהלות נכון להיום סך נכסים של כ-109.0 מיליארד שקל.
ציבור המשקיעים עדיין סקפטי לגבי כל הקשור להשקעות עתירי סיכון, מניות ו/או אג"ח קונצרני, כפי שהדבר מתבטא בהמשך זליגת הכספים החוצה מקרנות אג"ח חברות וכללי ומהקרנות המנייתיות, כאשר מנגד תהליך ההתבצרות בקרנות המק"מ השקליות נמשך בקצב גבוה. בסיכום שבועי רשמו קרנות הנאמנות המסורתיות פדיון של כ-200 מיליון שקל, ובנטרול הגיוס לקרנות השקליות הרי שהפדיונות אף חוצים את ה-350 מיליון שקל. כך, עפ"י הערכות ואומדנים שבוצעו ע"י כלכלני מיטב.
מדדי המניות סיימו את השבוע החולף במגמה מעורבת עם נטייה לעליות שערים: מדד ת"א 100 רשם עלייה של כ-1.5%, מדד ת"א 25 טיפס בכ-2.1% ואילו מדד יתר-50 נסק בכ-4.5%. מן הצד השני ירידות בשיעור של עד 1% נרשמו במדד ת"א 75, מדד נדל"ן 15 ומדד הבלוטק. בסיכום שבועי רשמו הקרנות המנייתיות (ישראל, חו"ל וגמישות) פדיון שבועי נוסף של כ-55 מיליון שקל. נתח השוק של הקרנות המנייתיות נחתך מראשית חודש מרץ משיעור של כ-9.0% אז לשיעור של כ-6.4% בלבד כיום, וזאת על רקע פדיונות גבוהים שחצו השבוע את רף ה-3.0 מיליארד שקל וירידת ערך נכסי הקרנות בכ-2.4 מיליארד שקל נוספים.
באפיק הקונצרני נרשם בשבוע החולף מימוש קל, שמחקו חלק מהעליות הנאות בראשית החודש: מדד תל-בונד 20 ירד בכ-0.7% , בעוד מדד אג"ח קונצרני כללי ומדד תל-בונד 40 רשומים כ"א ירידה קלה יותר, בשיעור של כ-0.5%. הירידות בחלק הקונצרני בליווי התפוגגות האופוריה הרגעית מפגישת מנהיגי האיחוד האירופי בסוף השבוע הקודם, הובילו לעלייה קלה בקצב הפדיונות בשבוע החולף, לאחר יציאת כספים של כ-310 מיליון שקל. מתחילת החודש הפדיונות בקרנות אלו מסתכמים כבר בכ-650 מיליון שקל, כאשר מתחילת גל הפדיונות בחודש מרץ משכו מהן המשקיעים כ-20.0 מיליארד שקלים!
יחד עם זאת, כדאי לציין באותה הנשימה, כי מדד תל-בונד 20 ירד בתקופה המקבילה, מרץ ועד היום, בשיעור מתון באופן יחסי של כ-1.2%, מדד אג"ח קונצרני כללי התממש בכ-4.0% ואילו מדד אג"ח כללי אף טיפס מעלה בשיעור של כ-1.1%. במקביל, קרנות אג"ח חברות וכללי עם חשיפה למניות רשמו ירידה ממוצעת של כ-6.5% בתקופה זו, לא קלה אמנם אך לא חדה דיה, לאור המשברים בתקופה זו, וגם בהשוואה לירידה ממוצעת של כ-17% (!) בקרנות אלו בתקופה המקבילה בשנת 2008. כך שעל פניו נראה כי פדיונות הענק היו מעבר למידה פרופורציונאלית, אלא אם כן ציבור המשקיעים מעריך וחושש מהחרפת המשבר, שיקבל ביטוי גם בירידות חדות יותר באיגרות החוב הקונצרניות ולא רק בשוקי המניות המדכדכים. באם לא יתרחש תרחיש חריף זה, הרי שניתן להניח כי חלק ניכר מהמשקיעים יהיה מחוץ לתמונת העליות במידה והאפיק הקונצרני ירים ראש מחדש.
האפיק הממשלתי רשם בשבוע החולף מגמה מעורבת עם נטייה לעליות שערים קלות: מדד אג"ח ממשלתי כללי סיים את השבוע בעלייה של כ-0.15%, הגלילים סיכמו את השבוע ללא שינוי, בעוד השחרים טיפסו בכ-0.25% בממוצע. לאחר שציינו שבוע ראשון של גיוסים, לאחר הפסקה של יותר משנה, רשמו השבוע קרנות אג"ח מדינה וצמוד מדד גיוס קל נוסף של כ-15 מיליון שקל – גיוס שבועי שני ברציפות.
קרנות הנאמנות הכספיות סיימו שבוע עגום נוסף עם פדיונות של כ-480 מיליון שקל – הפדיון השבועי הגבוה ביותר בכל שנת 2011. מאז אמצע חודש אוקטובר, תקופת הזמן בו מרבית החברות המנהלות קרנות כספיות כבר היו אחרי הודעות סיום של מדיניות אפס דמי-ניהול, נפדו מהקרנות הכספיות השקליות כ-2.0 מיליארד שקל! מן העבר השני, הקרנות השקליות מצליחות לקלוט חלק ניכר מהכספים הנפדים מהקרנות הכספיות לאחר גיוס שבועי נאה של כ-190 מיליון שקל. בקרנות השקליות, בדגש על קרנות המק"מ, ניתן להבחין במגמה הפוכה בדיוק לזו שעברה על הקרנות הכספיות, כאשר מאז אמצע אוקטובר הן רשמו גיוס גבוה של כ-1.1 מיליארד שקל.
תעשיית הקרנות מנהלת נכון ל-15.12.2011 כ-144.5 מיליארד שקל. הקרנות המסורתיות (בנטרול הקרנות הכספיות) מנהלות כ-109.0 מיליארד שקל.
[attachment=0:28hrvhh8]meitav.jpg[/attachment:28hrvhh8]