לו אירופה הייתה ארה"ב...
הלנצח נאכל משבר ? מבחינתם של מנהיגי אירופה, התשובה היא חיובית. גם האופטימיות שנלוותה לוועידה האחרונה שכידוע, הייתה מאוד קריטית (עד הועידה הקריטית הבאה) התפוגגה כשהתברר שגם הפעם לא הוחלט שום דבר קונקרטי שיכול לחלץ את היבשת מהבוץ בו היא נמצאת. הקריטריונים הפיסקליים הקשוחים כביכול שהוצגו בוועידה הם לא יותר מניסיון נואש להבטיח סוג של יציבות בעתיד. אבל הבה נניח שמדינה מסויימת תיקלע בעוד זמן מה לקשיים ולא תוכל לעמוד באמות המידה החדשות. האם אז היא תיענש או ששוב לא תהיה ברירה אלא להיחלץ לעזרתה ? הלוא יתכן שהטלת סנקציה כלכלית על אותה מדינה מתקשה עלולה לגרום להרעה במצבה. אם זה המצב, אז מה הטעם בהצבת קריטריונים שבעת מצוקה לא יהיו שווים את הדף עליו הם כתובים ? בקיצור, זה לא מה שיחלץ את אירופה. יתרה מכך, ההצהרות הרבות שניתנו ע"י כמה גורמים (סין, ארה"ב והבנק האירופאי המרכזי) במהלך השבוע הביאו אותנו להכרה כי אין כעת אף גוף חיצוני או מדינה שאינה חברה בגוש שמוכנים לתת יד לטובתה של אירופה. גישה שככל הנראה נובעת מחוסר האמון המוחלט ששורר כיום בעולם לגבי יכולתן / רצונן של הממשלות האירופאיות לנקוט בפעולות הנדרשות. אירופה מעיבה, וככל הנראה תמשיך להעיב על שווקי העולם בזמן הקרוב. הבעיה המרכזית היא שככל שחולף הזמן, עלות הפתרונות למשבר הולכת ועולה. אפשר להמשיך ולהאריך ולספר על הריבית הבין בנקאית באירופה ששבה לעלות על אף שילוב הכוחות הבינלאומי שנועד להתמודד עם בעיית הנזילות, וניתן גם לשוב ולספר על האינדיקטורים הכלכליים שמעידים על המשך הגלישה למיתון באירופה. אלא שכל אלו יהיו בבחינת תיאור של "העיתון של אתמול". אירופה בצרות ובזה אין שום דבר חדש. להודעתה של פיץ' ביום שישי שבה הציבה שש מדינות על תחזית שלילית, צורפה האמירה הבאה : "comprehensive solution to the region's debt crisis is "technically and politically beyond reach ". לא מעודד. כפי שהדברים נראים כעת, נראה שרק לאחר שאירופה תהיה על סף תהום ייעשה מעשה. מה שלא הולך בכוח, הולך בהרבה יותר כוח.
-------------
אבל היו גם נקודות אור בשבוע שעבר שהגיעו מכיוונה של ארה"ב. מזה כמה שבועות ארה"ב מנפקת נתונים כלכליים נאים שמעידים על התאוששות הכלכלה האמריקאית. זה בא לידי ביטוי בעלייה בביטחון הצרכנים (הכי חשוב), עלייה בהיקפי הייצור ושיפור במכירות הקמעונאיות (כמו שראינו בחג המקסים שנקרא black Friday). על מנת שארה"ב תמשיך לצמוח, צריכים לקרות לפחות שלושה דברים :
• השיתוק השלטוני צריך להסתיים
• דרושה יציבות בשוק הנדל"ן
• ירידה בשיעור האבטלה
לגבי הנקודה הראשונה, כנראה שרק לאחר הבחירות בעוד שנה נדע האם המצב הפוליטי הבלתי אפשרי ישתנה. אם כי, אי אפשר שלא לציין לחיוב את האחדות החריגה בסוף שבוע האחרון בין הדמוקרטים והרפובליקנים שסייעה להעביר את הקיצוץ התקציבי. אבל לגבי שתי הנקודות האחרות, ניכר שמשהו בכל זאת זז. מדד מחירי הדירות, קייס שילר עלה ברבעון השני ב 3.8%, וברבעון השלישי המחירים נותרו כמעט ללא שינוי. אבל ההפתעה הגיעה בשבוע שעבר לאחר שדו"ח חודש נובמבר של ארגון העסקים הקטנים בארה"ב, NFIB, הציג תמונה אופטימית במיוחד. שמונה מתוך עשרה מהפרמטרים שמרכיבים את הדו"ח הציגו עלייה או התייצבות. חשוב מכך, שני הפרמטרים שקשורים בתעסוקה הציגו נתונים חיוביים. העסקים הקטנים דיווחו על עלייה של 0.12 עובדים פר חברה. במקביל, דווח כי ניכרת עלייה של 7% במספר העסקים שמתכוונים לגייס עובדים. הנתון הגבוה ביותר ב 38 החודשים האחרונים (אם כי יש לציין שבראייה היסטורית המספר עדיין נמוך).
[attachment=1:3hzf41jt]epsilon.jpg[/attachment:3hzf41jt]
צרפו לזה את נתוני הפעילות הכלכלית החיובים שפורסמו ביום חמישי וקבלו תמונה די מעודדת על המשק האמריקאי. האם כל זה מספיק בשביל להצביע על כך שארה"ב בדרך לשיעורי צמיחה גבוהים ? כן, בתנאי שלאחר הבחירות יתברר שהנשיא הבא קיבל מנדט ברור מהעם לביצוע הצעדים הפיסקליים שכל כך נחוצים למשק האמריקאי. נקווה רק שעד אז אירופה לא תפריע.
------------
מדד חודש נובמבר הפתיע וירד ב 0.1% בניגוד לציפיות (למרות שיש קושי לזכור את הפעם האחרונה שהמדד לא הפתיע). מה שהפתיע עוד יותר זו העובדה שגורם הדיור היה זה שהשפיע יותר מכל גורם אחר על המדד.
[attachment=0:3hzf41jt]epsilon2.jpg[/attachment:3hzf41jt]
כפי שניתן לראות בגרף למעלה, אכן לוקח היום יותר זמן למכור דירה ומורגשת האטה אמיתית בשוק הדירות. אבל במקביל, גם האשראי לקבלנים נעצר לגמרי בשל מגבלות החשיפה הענפית של המערכת הבנקאית. אז ייקח עוד כמה חודשים עד שהמלאי העודף של דירות ייספג על ידי השוק, תהליך שעשוי להיות מואץ במידה והריבית תמשיך לרדת. אלא שבמקביל, היה די מפתיע לראות את הירידה במחירי שכר דירה שאמורים להיות מושפעים לחיוב (או שלילה, תלוי באיזה צד אתם). מאחר ולהערכתנו בחודשים הקרובים רוכשי הדירות הפוטנציאליים ימשיכו לשבת על הגדר, נראה כי הירידה בשכר הדירה שנרשמה בנובמבר לא תאפיין את החודשים הקרובים. עם זאת, אנו עדיין סבורים שהיציבות / עלייה בשכר הדירה תמשיך להוות את הגורם האינפלציוני הכמעט יחיד במדד. העלייה האחרונה בציפיות האינפלציה מעלה במידה מסוימת את האטרקטיביות של האפיק השקלי. הירידה הצפויה בריבית לצד ההתמתנות החזויה בפעילות הכלכלית גורמים לנו גם להאריך מעט את התיק הממשלתי שלנו לרמה של כארבע שנים לפחות בחלק השקלי וכשש שנים בחלק הצמוד כפי שמתבטא בקרנות ("אפסילון (00*) שקלים ללא מניות","אפסילון (00*) תיק סולידי פרימיום"). בנוסף, לאחרונה עיבינו את סל הפתרונות הדפנסיביים שלנו עם השקת שתי קרנות חדשות: "אפסילון (00*) מק"מ+אג"ח ממשלתי עד 3 שנים" ו-"אפסילון (00*) מק"מ+אג"ח בנקים".
נכתב ע"י עידן אזולאי, מנכ"ל
אפסילון ניהול קרנות נאמנות (1991) בע"מ