במרחק של שבוע שלם מוועידת הפסגה בבריסל ניתן להסיק מסקנות: הוועידה לא השיגה דבר והעולם הפיננסי שקיווה שהפעם זה יהיה שונה שוב מחמיץ פרצוף אל מול הפוליטיקאים האירופים. גם חברות הדירוג שאיימו ערב הוועידה בהורדות דירוג למדינות אירופה במידה והוועידה לא תשיג את מטרותיה הגיעו למסקנה דומה והשמיעו את קולן. התוצאה מבחינת השווקים היא יציאה מנכסי הסיכון (מניות, סחורות, אירו, אג"ח של מדינות בעייתיות) וחזרה לנכסים הבטוחים ובעיקר אג"ח אמריקאית ואג"ח גרמנית (בשתיהן התשואה ל-10 שנים ירדה ל-1.85%).

חברות הדירוג מגיבות לוועידת הפסגה
ערב וועידת הפסגה הודיעה S&P כי תבחן הורדות דירוג אפשריות ל-15 מתוך 17 מדינות הגוש, כולל אלו המדורגות AAA. גם סוכניות הדירוג האחרות השמיעו קולות דומים. ע"פ נוסח ותזמון ההודעה היה ברור כי S&P מנסה לייצר לחץ פוליטי על האירופאים על מנת שאלו ינצלו את הוועידה להוציא לפועל תוכנית רצינית שתרגיע באופן סופי את השווקים. בהיעדר תוכנית שכזו הורידה ביום שישי סוכנות הדירוג פיץ' את תחזית הדירוג של צרפת והכניסה את ספרד, איטליה, בלגיה, סלובניה, אירלנד וקפריסין למעקב לפני הורדה. מהודעת פיץ' עולה כי סוכנות הדירוג מודאגת בעיקר מהיעדר פתרון למשבר החובות בעתיד הנראה לעין וכי היא קוראת להתערבות פעילה ומחוייבת יותר של ה-ECB , כלומר הדפסת כסף. סוכנות הדירוג מודי'ס העדיפה שלא לחכות והורידה ביום שישי את דירוג החוב של בלגיה בשתי רמות לרמה של AA3 (מקביל ל AA-).

איפה הייתה S&P שאלתם? אז הנה התשובה:
[attachment=0:14hj514r]psagot.jpg[/attachment:14hj514r]
כפי שניתן לראות, עקב בעיות טכניות באתר, S&P נמנעה מתגובה להתפתחויות האחרונות באירופה.... יש למה לצפות.
להערכתנו הורדת הדירוג לצרפת היא רק עניין של זמן, והורדות דירוג למדינות AAA נוספות יעמדו על הפרק אם ה-ECB לא יתערב באופן רחב יותר. בכל אופן, מבחינת השווקים צרפת כבר מזמן לא מדורגת AAA כאשר אם נביט בשוק ה-CDS עלות ביטוח החוב בצרפתי יקרה יותר מזו של :ברזיל (BBB), מקסיקו (BBB), סין (A+), צ'כיה (A+), אינדונזיה (BB+), יפן (AA-), פיליפינים (BB+) וישראל (A).
עוד באירופה, הפרלמנט האיטלקי העביר את תוכנית הצנע שמקדם ראש הממשלה החדש, מריו מונטי. התוכנית, בהיקף של 30 מיליארד אירו עברה ברוב מוחץ של 402 קולות מול 75 קולות בלבד וזכתה לתמיכה של שתי המפלגות הגדולות במדינה. התוכנית עוד צריכה לעבור לאישור הסנאט האיטלקי (ההצבעה ביום שישי) אך גם הצבעה זו צפויה לעבור בקלות. למרות שממשלת איטליה ממשיכה להראות כי היא עושה מה שצריך על מנת לטפל בגרעון ובחוב, התשואות על אג"ח איטלקיות מסרבות לרדת בחדות ואלו עומדות היום על 6.2% ל-5 שנים ו-6.5% ל-10 שנים. התשואות לשנתיים דווקא ירדו (4.95%) אך אין בכך נחמה שכן בהיעדר צמיחה חיובית בשנתיים הקרובות יהיה קשה לאיטליה למחזר גם בתשואות כאלו.


מה זה אומר על אפיקי ההשקעה השונים?
בתרחיש המרכזי שלנו אנו מעריכים כי הבעיות באירופה ימשיכו ללוות אותנו גם במהלך 2012 וכי בשל הבחירות הקרובות בצרפת (2012) ובגרמניה (2013) הפוליטיקאים יתמידו בשיטת כיבוי השריפות ולא יבצעו את הצעדים הנדרשים (כולל הדפסת כסף) עד אשר גבם יהיה לחוץ בחוזקה אל הקיר. כאשר רגע זה יגיע ה-ECB וגרמניה יעשו הכל כדי למנוע משבר פיננסי ויסכימו להדפסה ולצעדים נוספים שירגיעו את השווקים. בתרחיש זה אי הוודאות נותרת גבוהה, התנודתיות החדה נמשכת, הריביות בעולם נמוכות והאינפלציה מתמתנת אל מרכז יעד המחירים.

מניות
ידוע שהשקעה במניות היא השקעה לטווח בינוני-ארוך אך כיום אמירה זו מקבלת משנה תוקף. מצד אחד מחירי המניות בעולם נמוכים, בעיקר בשווקים המפותחים, ומתמחרים בהסתברות מסוימת (גם אם נמוכה) תרחיש בו המשבר באירופה מדרדר לכדי משבר פיננסי ונגזרותיו כגון פירוק גוש האירו. כיוון שאנו מעריכים שמדינות הגוש יעשו הכל כדי להמנע מתרחיש שכזה המניות מעניינות אך עד אשר זה יקרה יזרמו עוד מים רבים בטיבר והתנודתיות החדה תמשך.

אג"ח ממשלתי
בנק ישראל ימשיך ויוריד את הריבית לרמה של 2.25% בשנה הקרובה. תחזית זו תומכת באפיק הממשלתי ואנו לא רואים עליית תשואות משמעותית בו. למרות זאת, ולאור אי הוודאות הגבוהה אנו לא ממליצים לתפוס פינות ומעריכים כי המקום המעניין ביותר ביחס תשואה/סיכון על העקומים הוא במח"מ 4-5 שנים ותחליפי נזילות. מבחינת החלוקה בין האפיק השקלי לזה הצמוד, הציפיות האינפלציוניות בשווקים בטווחים הנ"ל נראות לנו סבירות בהחלט (2.3%-2.4%) ולכן אנו לא רואים כיום העדפה לאף אחד מהאפיקים (חלוקה של 50:50)

אג"ח קונצרני
מרווחי התשואות באפיק הקונצרני נפתחו בחודשים האחרונים ויצרו הזדמנויות השקעה מעניינות כך שהאפיק הקונצרני צריך להוות מבחינתנו חלק מהותי מאפיק האג"ח (כ-40%). עם זאת בחלק גדול מהאג"ח גם הסיכון גדל, אם בשל השפעות מיקרו-כלכליות ואם בשל השפעות המאקרו. לכן, עיקר ההשקעה באפיק הקונצרני צריך להיעשות בסדרות בסיכון נמוך (בנקים וחברות תזרימיות מאוד) שם התשואה האבסולוטית לא גבוהה אך המרווחים לא צפויים להערכתנו להפתח באופן ניכר. בחברות בהן הסיכון גבוה יותר יש משקל יתר כיום לפיזור רחב ולבחירת אג"ח (בונד-פיקינג) בהן יחס הסיכון/תשואה מעניין במיוחד.

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו- פסגות בית השקעות.