> האירופאים ממשיכים לחשוב בעיקר על הטווח הארוך
> עם זאת, יוגדל ההון לסיוע למדינות ב-200 מיליארד אירו
> אמון הצרכנים של מישיגן ממשיך לעלות
> לא רק בישראל – ריביות בעולם במגמת ירידה







האירופאים ממשיכים לחשוב בעיקר על הטווח הארוך
האירופאים, לאחר ועידת פסגה שנמשכה יומיים החליטו על אמנה כלכלית חדשה, היינו מספר צעדים פיסקליים, אשר אמורים לחזק את ביטחון המשקיעים בכלכלות האירופאיות. אנגליה נותרה מאחור, לאחר שלא הסכימה להבנות שהובלו על ידי מרקל וסרקוזי. למעשה, 23 מ-27 המדינות אישרו את ההצעה. 3 מדינות (כולל הונגריה וצ'כיה) ממתינות לאישור הפרלמנט בעניין ואנגליה (הרביעית) כמובן התנגדה.

עוד בטרם הועידה נערכה פגישה בין מרקל לסרקוזי, שבה הוחלט על אמות המידה הפיסקליות אשר יביאו לכדי עלייה ברמת האינטגרציה והאחדה מוניטרית נוספת. באופן כללי, הם פעלו בשני מישורים הראשון פיסקלי - לטווח הארוך והשני – קרן הסיוע – התמודדות עם האתגרים קצרי הטווח.

הדברים שהוחלט בגינם הם:
(1) יצירת "Fiscal Stability Union" בתוך איזור האירו שמשמעו לעודד לכיוון משמעת פיסקלית, איטגרציה ולבסוף צמיחה גבוה יותר.

(2) הוחלט על היעדים הפיסקליים הבאים:
• על התקציב הממשלתי להיות מאוזן או בעודף. הגירעון, לא יוכל להיות גבוה מ-0.5% מהתוצר.
• ישנם כללים ברורים, מנגנון תיקון אוטומטי, למצב שבו מדינה תסטה מהיעד.
• האחוד האירופי יבנה תוואי גירעון למדינות אשר נמצאות בחריגה משמעותית במצבן הפיסקלי. זאת, תוך כדי שהאיחוד מעביר להן את הצעדים והרפורמות הנדרשים.
• חברות יציגו לאיחוד את תקציביהן מראש ואת תוכנית גיוס ההון שלהן.
• תהיינה השלכות מיידיות (סנקציות) למדינה שהגירעון שלה יגיע לכדי 3% מהתוצר, להוציא מצב שבו רוב מיוחד של מדינות באיחוד מתנגד לכך.
כמו תמיד, האירופאים משאירים המון חורים בכל החלטה שהם מקבלים. די אם נחשוב על האכיפה בעניין ועל אופי המנדט שיקבל בית הדין האירופאי בבריסל בכל האמור לקיום החלטות אלו.

למעבר לכך, ואולי ההחלטה היחידה הרלוונטית באופן מיידי למשבר הנוכחי היא ההכרזה לפיה תוגדל קרן החילוץ ב-200 מיליארד אירו (כ-267 מיליארד דולר) נוספים, שיועברו ל-IMF לשם הלוואות למדינות באיחוד.

למתעניינים, מצורף קישור לסיכום שהתקבל בועידה האירופאית:
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/c ... 126658.pdf

לאירופאים קשה מאוד להתמודד, ככל הנראה, פוליטית עם המצב ולכן הם אלופי העולם בקבלת החלטות למצב עולם שהם לא חיים בו כרגע.


אמון הצרכנים בארה"ב בעלייה
אמון הצרכנים האמריקאים השתפר בחודש דצמבר. מדד אוניברסיטת מישיגן עלה החודש לרמה של 67.7 נק', שהיא הגבוהה ביותר בחצי השנה האחרונה. זאת, לעומת רמה של 64.1 נק' בחודש שעבר ולעומת צפי השוק שעמד על 65.8 נק'.

ככל הנראה, ההתייצבות במחיר הבנזין, הירידה בשיעור האבטלה וגם העלייה שנרשמה לאחרונה במחירי המניות הביאו לשיפור זה.

השיפור מצביע פעם נוספת כי הצרכן האמריקאי מצליח להתנתק בצורה סבירה ממשבר החובות האירופי, כאשר אף ניתן לצפות לכדי התגברות ההוצאה בשנת 2012, בהשפעת העלייה האחרונה במישיגן.

הצרכן החל את עונת הקניות האמריקאית בצורה טובה ונראה כי היא גם תסתיים ללא בעיות מהותיות.

השבוע צפויים להתפרסם נתוני המכירות הקמעוניות למשק האמריקאי לחודש נובמבר. צפי השוק עומד על עלייה של 0.6%. זאת, לאחר עלייה של 0.5% בחודש אוקטובר. ב-12 החודשים האחרונים, עד אוקטובר עלו המכירות הקמעוניות ב-7.2%, שיעור נאה לכל הדעות.

לפי קצב התרחבות הנאה של ההוצאה הקמעונאית, נראה שיש סוג של פיצול אישיות בינה לבין התחושה כי המשק האמריקאי נמצא במיתון. אחד מהשניים ינצח לבסוף.

לא רק בישראל - הריביות בעולם יורדות
אם נראה כאילו רק בישראל ובגוש האירו הריביות קטנות, אזי המצב ממש לא כך. מתברר כי במקומות נוספים בעולם הריבית רשמה הקלה בתקופה האחרונה.

כך, בין השאר נרשמה הפחתת ריבית במדינות הבאות:
(1) אוסטרליה. השבוע הפחית הבנק המרכזי האוסטרלי את הריבית המוניטרית, ב-25 נ"ב לכדי 4.25%. זו למעשה ההפחתה השנייה, הרצופה, של הבנק המרכזי. החשש העיקרי שהביא למהלך זה היה פגיעה ביצוא הסחורות של המדינה, על רקע משבר החובות האירופי. מטרת המהלך הייתה להביא לכדי פיחות בערכו של הדולר האוסטרלי, כנגד מטבעות הסחר המרכזיים, בכדי לשפר את מידת התחרותיות של המדינה.
(2) ברזיל. ב-30/11 הפחית נגיד הבנק המרכזי הברזילאי את הריבית המוניטרית ב-50 נ"ב, לכדי 11%. זו למעשה הפעם השלישית, הרצופה, שבה הריבית המוניטרית מקוצצת. הערכות השוק מצביעות על כך שהריבית תופחת עד לכדי 9.25% באמצע 2012. מתברר שהאינפלציה בברזיל היא כבר לא נמצאת על השולחן של הבנק המרכזי (6.7%, ב-12 החודשים האחרונים).
(3) אינדונזיה. בכדי לעזור לצמיחה הכלכלית, כאשר האינפלציה מתמתנת הפחיתו בבנק המרכזי את הריבית בחודש נובמבר ב-50 נ"ב לכדי 6.0%. עם זאת, חשוב לציין כי הבנק הותיר השבוע את הריבית ללא שינוי, מפאת חשש הריבית הנמוכה תביא לכדי פיחות בערכו של המטבע המקומי כנגד הדולר האמריקאי.
(4) תאילנד - הפחתה עקב גורמים פנימיים. ב-30/11 הפחית הבנק המרכזי התאילנדי את הריבית על מקורותיו ב-25 נ"ב לכדי 3.25%. המהלך, שהיה הראשון זה שנתיים הגיע לאחר שהבנק המרכזי נאלץ להפחית את תחזית הצמיחה למשק לשנת 2011 כתוצאה מהשיטפונות החזקים, לפחות ב-70 השנים האחרונות. הייצור התעשייתי במדינה צנח בחודש אוקטובר לבדו בכ-30%.

נציין, כי במדינות נוספות כגון סינגפור וארגנטינה בוצעו מהלכים בכיוון דומה.

יחד עם זאת, חשוב לציין כי יש גם מדינות כמו הודו, הונגריה, ונצואלה וקולומביה אשר העלו את הריבית המוניטרית, גם בשבועות האחרונים, בעיקר עקב אינפלציה גואה.

בסוף השבוע נסחרה איגרת החוב של ממשלת ארה"ב בתשואה לפדיון של 2.06%, הגבוהה ב-3 נ"ב מאשר הייתה בה שבוע לפני כן. האיגרת המקבילה של ממשלת גרמניה נסחרה בתשואה לפדיון של 2.14%, הגבוהה ב-1 נ"ב מאשר לפני שבוע.