כאשר בוחנים את המצב באירופה או בגוש היורו שזה כמעט היינו הך, אנשים נוטים לראות את הדברים בצורה שטחית ובלתי מעמיקה.

המשבר הוא כלכלי. כאן חברו יחדיו מדינות עם כלכלות שונות. כלכלות איתנות דוגמת גרמניה לצד כלכלה של עצלות וחוסר עניין בנעשה כמו זו של יוון.

אבל בכל מצב כלכלי יש לקחת בחשבון ולבחון את המצב הפוליטי. כלכלה ופוליטקה צועדות יד ביד ולמעשה הן מקשה אחת. אין איחוד כלכלי ללא איחוד פוליטי וזאת לא הפנים איש מראשי המדינות כולל הגב' המוכשרת פראו מרקל. בשביל הגרמנים האיחוד הוא מן נצחון מתוק לאחר ההפסד במלחמת העולם השנייה. עם שהמציא את תורת הגזע (טוהר הגזע הארי) לא יכול היה לסבול את ההשפלה הנוראית ומכאן ועד לאיחוד כלכלי הדרך קצרה.

הגיע הזמן להתחיל לקרוא למצב הנוכחי בשמו: שפל. נכון, אין מדובר בשידור חוזר של השפל הגדול, אבל זאת נחמה פורתא. האבטלה בארה"ב ובאירופה גבוהה באופן הרסני. המנהיגים והמנגנונים זוכים לאמון הולך ופוחת, והערכים הדמוקרטיים נמצאים תחת מצור", כך כותב הכלכלן חתן פרס נובל פול קרוגמן, בטורו בניו יורק טיימס.

כל אדם שמכיר את ההיסטוריה של אירופה וצופה במרירות שקמה לתחייה יחוש צמרמורת. ברם, עלולים להתרחש דברים גרועים הרבה יותר.

מצב כלכלי רעועה ומרירות, מהווים קרקע נוחה לעליית משטרים קיצוניים ומסוכנים. דה ז'ה וו בפירוש כן מלחמת העולם השנייה החלה לאחר שרפובליקת ויימבר נכשלה כשלון חרוץ בתיפקודה. ההסטוריה חוזרת ? הסיכויים לכך גדולים.

באוסטריה הניאונאציזם הגביר כוחו, בפינלד המצב דומה והונגריה בדרך למשטר אוטוריטרי.
ובאירופה התופעה יכולה להתפשט לממדים הרבה יותר גדולים.

המשבר באירופה מזמן חרג מגבולות של משבר כלכלי המשבר הוא משבר של אמון בשיטה הקיימת - לאמור דמוקרטיה, בכלכלה הקיימת - לאמור כלכלה חופשית, קפיטליזם אבל חזירי בלי חסמים, איזונים ובלמים ובלי רגולציה המתאימה לזמנים כאלה.

הגרוע מכל הוא שמצב כלכלי רעועה, מרירות, ואבטלה הינם מתכון לצמיחת משטרים טוטאלטריים. ומהו הנאציזם?