משבר החובות באירופה הוכיח כי רכישת אג"ח ממשלתיות אינה תמיד השקעה בטוחה כפי שחשבו רבים מהמשקיעים לפני כן. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמדינה, כמו חברה, עשויה ללוות יותר כסף מכפי שהיא יכולה להחזיר. ואז, כאשר סדרת אג"ח שהנפיקה תגיע למועד פירעונה, למדינה לא יהיו מקורות כספיים לשלם לבעלי האג"ח, והיא תצטרך למחזר את החוב באמצעות הנפקת סדרות אג"ח חדשות. הבעיה היא, שבעיתות משבר, כמו בעת הנוכחית, המשקיעים עשויים לאבד את האמון ביכולת ההחזר של המדינה, ולהימנע מרכישת האג"ח החדשות שלה או לדרוש שהן יונפקו עם ריבית גבוהה יותר. זה בדיוק מה שקרה למדינות כמו יוון או איטליה בחודשים האחרונים – התשואות שלהן זינקו למעלה בעקבות החשש של המשקיעים מיכולת החזר החובות שלהן, ואיש לא שש לרכוש אג"ח חדשות שהן ניסו להנפיק. לכל המדינות האלו היה יחס חוב-תוצר גבוה מידי כבר לפני מספר שנים, ולכן נורות האזהרה דולקות כבר תקופה ארוכה.
אחת המדינות שנחשבה מאז ומעולם למקלט בטוח בתחום האג"חי באירופה, היא גרמניה. האם גם היום היא עדיין בטוחה להשקעה?
גרמניה הצטיינה מאז ומעולם ביחס חוב-תוצר נמוך יחסית, וחוסנה הפיננסי מעולם לא היה מוטל בספק. היא גם מדורגת כאחת מהיצואניות הגדולות ביותר באירופה. לאור זאת, האג"ח שלה נחשבו עד לאחרונה כחוף מבטחים למשקיעים הסולידיים ברחבי העולם. יותר מזה, ככל שמדינות אירופאיות נוספות התווספו למעגל המדינות הכורעות תחת נטל החובות, משקיעים רבים יותר נהרו לעבר האג"ח הגרמניות.
לאחרונה, השתנתה התמונה. למרות שגרמניה יכולה לתפקד מצוין גם כמדינה עצמאית, יש לה אינטרס גדול לשמר את גוש היורו במתכונת הנוכחית שלו. יותר מזה, הבנקים הגרמנים חשופים בשיעור לא מבוטל לחובות של מדינות כמו יוון או ספרד, ומחיקת חובות מסיבית עשויה לפגוע ביציבותם של הבנקים במדינה. הדברים האלו מגדילים את המחויבות של גרמניה ליציבותו של הגוש, ומכך בדיוק חוששים המשקיעים.
היות וגרמניה נשארה די בודדה בקרב המדינות החזקות באירופה, החשש העיקרי הוא שהיא תאלץ לשאת על גבה את המשבר הנוכחי, ותממן חלק נכבד מהחובות של המדינות החלשות ביבשת. דבר כזה, יכול לפגוע ביציבותה. כשהמשקיעים רואים התערערות של נכס שנחשב למקלט בטוח, הם מתחילים להתרחק ממנו. וזה מה שקרה לאחרונה כשגרמניה נכשלה במכירת כל האג"ח הממשלתיות שהעמידה למכרז. הכישלון בהנפקה הוביל להמשך מגמת עליית התשואות של האג"ח הגרמניות.
צריך להדגיש שגרמניה אינה בסיכון פיננסי, ולכן האג"ח שלה עדיין נסחרות בתשואות מהנמוכות באירופה. עם זאת, תחת ההנחה שהיא אכן תצטרך לקחת חלק אקטיבי משמעותי במימון המשבר בגוש, להערכתנו יש סיכוי שנראה עלייה נוספת בתשואות האג"ח הגרמניות, ולכן האטרקטיביות שלהן נמוכה יותר מבעבר.
היכן נמצאות אג"ח זרות מעניינות?
בין המדינות שהאג"ח שלהן נחשבות ל"אג"ח בונקר", אפשר לציין במיוחד את אוסטרליה וקנדה. אוסטרליה, היא אחת הכלכלות החזקות והיציבות ביותר בעולם המערבי - צמיחת התוצר המקומי הגולמי גבוהה, הגירעון התקציבי נמוך יחסית, כמו גם שיעור האבטלה. בנוסף, אוסטרליה הפכה בעשור האחרון לאחת מיצואניות הסחורות הגדולות בעולם. כל הנתונים הללו הופכים לדעתנו את אגרות החוב האוסטרליות להשקעה בסיכון נמוך יחסית עם תשואה שנתית נאה, של כשלושה עד ארבעה אחוזים.
גם אג"ח קנדיות הן דוגמא טובה לאג"ח בסיכון נמוך - הכלכלה הקנדית נמצאת במגמת צמיחה, היא עשירה במשאבים והמערכת הבנקאית שלה נראית יציבה מתמיד. האג"ח הקנדיות מניבות תשואה נמוכה יותר מהאוסטרליות, אולם גם הן יכולות לטעמנו להוות עוגן בכל תיק סולידי.