בארץ פועלות לא מעט חברות נדל"ן, שחלקן מתרכזות בתחום הנדל"ן המניב – הן בונות או רוכשות מרכזים מסחריים, קניונים ומשרדים, ונהנות מידי חודש מדמי השכירות שמשלמים העסקים ששוכרים שטחים באותם מרכזים. בין השוכרים אפשר למצוא רשתות מזון גדולות, חברות אלקטרוניקה, ורשתות ביגוד והנעלה מוכרות, שמרביתן שכרו את השטח לתקופה ארוכה. התוצאה, היא מקור הכנסה יציב לחברות הנדל"ן. יותר מזה, היות ומחירי השכירות צמודים בדרך כלל למדד, ההכנסות מגלמות למעשה הגנה מפני האינפלציה.

בניגוד למקומות אחרים בעולם בהם מחירי הנדל"ן יורדים, בארץ, מחירי הנדל"ן המסחרי התייצבו ואפילו ממשיכים במגמת עלייה מתונה. במגזר המשרדים, העלייה בהכנסות נובעת בעיקר משיפור ברמת התפוסה ועלייה במחירי השכירות, שעדיין רחוקים מרמתם טרם המשבר של 2008. בתחום המרכזים המסחריים המצב אפילו טוב יותר - גם דמי השכירות וגם שיעורי התפוסה במרכזים המסחריים המובילים נשארו גבוהים בעקבות רצונן של הרשתות הקמעונאיות הגדולות לשמר את מיקומן בקניונים המובילים.

למרות היתרונות, חשוב לזכור את הסיכונים. למשל, העובדה שפעילותן של חברות הנדל"ן מתבססת על הלוואות גבוהות יותר מההון העצמי שלהן. בעקבות זאת, האטה במשק, ירידה בשיעורי התפוסה, או ירידת מחירי הנדל"ן, עשויה לפגוע בתוצאות הפעילות וביציבות הפיננסית של החברות, ולירידת מחיר מניותיהן בהתאם.

אחת מחברות הנדל"ן המניב החביבות עלינו היא קבוצת עזריאלי בע"מ. הקבוצה מחזיקה ב- 11 קניונים, שטחי השכרה למשרדים, השקעות בחברות נדל"ן, וחברות פיננסיות. החברה מוכיחה יכולת מרשימה להשביח את נכסיה ולהגדיל את הכנסותיה בעקביות לאורך השנים, גם בתקופות חלשות יותר של המשק הישראלי. בנוסף, מבנה המאזן של עזריאלי שונה מזה של חברת הנדל"ן הטיפוסית. בעוד שחברות נדל"ן אחרות נשענות על מינוף פיננסי גבוה, עזריאלי מבססת את מרבית פעילותה על הונה העצמי ופועלת תחת מינוף נמוך יחסית. מינוף נמוך עשוי אמנם להגביל את התשואה על ההון של החברה, אך מנגד, המשברים שראינו בשנים האחרונות הדגישו עד כמה עלול להיות מסוכן שימוש במינוף גדול מידי.

למרות המשבר בשווקים, החברה ממשיכה להתרחב ולהשתפר. האחזקה של החברה במניות בנק לאומי לישראל בע"מ, שחוו ירידה של יותר מ- 40% מתחילת השנה, הסבו אמנם לחברה הפסדים נכבדים "על הנייר", אולם פעילות הליבה של הקבוצה – הנדל"ן המניב והקניונים, המשיכה להיות רווחית מאוד. במהלך הרבעון השלישי של 2011 רשמה קבוצת עזריאלי גידול מרשים ברווח התפעולי הנקי, בעיקר בעקבות גידול בהכנסות משכר דירה ומרכישת נכסים חדשים.

בנוסף, השלימה עזריאלי רכישת קרקע ברמלה, רכישת מגדלי המשרדים ביוסטון טקסס, רכישת קרקע בדרום הקריה, ופתחה קניונים בקרית אתא ובעכו. כמו כן, התקשרה החברה בהסכם לרכישת מלוא הזכויות בקניון עיר ימים. שיעורי התפוסה בקניונים ובמרכזים המסחריים של החברה שמרו על שיעורי תפוסה קרובים ל- 100%.

למרות ההערכות להאטה אפשרית בפעילות הקניונים בשנים הקרובות, בהתחשבברמת המינוף הנמוכה יחסית של החברה, בקצב הצמיחה הנאה שלה ובמדיניות חלוקת הדיבידנד הנדיבה שלה, להערכתנו, מניית עזריאלי יכולה לשמש כאחד מהעוגנים בתיק השקעות מנייתי.

שתי דוגמאות נוספות לחברות נדל"ן מניב מעניינות, הפועלות בעיקר בחו"ל, הן אלוני-חץ נכסים והשקעות בע"מ וגזית גלוב בע"מ. שתיהן, מחזיקות בנכסים בארץ ובחו"ל, בעיקר מרכזים מסחריים. למרות שחלק מפעילותה של גזית גלוב מתמקד בארה"ב, עיקר נכסי החברות האלו ממוקמים במקומות יציבים יחסית, כמו קנדה ומדינות אירופאיות שאינן שותפות למשבר החובות ביבשת. בנוסף, הן מתאפיינות במאזן חזק, יציבות בהכנסות, רווחיות טובה ונסחרות במחירים הוגנים בימים אלו. למרות הסיכונים הטמונים בהשקעה במניות נדל"ן, המינופים הנמוכים יחסית,מדיניות הדיבידנד הקבועה שלהן, וגם ההנהלה המנוסה שלהן שכבר עברה בהצלחה משברים בעבר, כל אלו הופכים אותן להשקעה מעניינת לטעמנו.