[attachment=3:2m22wqix]clal1.jpg[/attachment:2m22wqix]
שינויים
ביחס לתחזית האינפלציה הקודמת הותרנו את תחזית מדד נובמבר על 0.3%, אך הפחתנו את תחזית מדד דצמבר מ-0.2% ל-0.0%, בעיקר בשל ירידת מחיר הדלק.
בהתאם לשינויים הללו עדכנה כלפי מטה גם תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הבאים (מדד נובמבר, כולל, והילך) מ-2.6% ל-2.3%.
תחזית למדד נובמבר
להערכתנו מדד נובמבר יעלה ב-0.3%
עליה בסעיף התחבורה בשל עליית מחירי הדלק כנגזרת של מחירי הנפט בעולם
עליה במחירי הירקות, בהובלת זינוק במחיר העגבנייה.
המשך עליה מתונה יחסית בסעיף הדיור
עליה במחירי החשמל (4.7%)
עליה במחירי הריהוט והציוד לבית
עליה עונתית בסעיף ההלבשה וההנעלה (תחילת עונת החורף)
תחזית למדד דצמבר
להערכתנו מדד דצמבר יעמוד ללא שינוי על-0.0%
ירידה במחירי הדלק – ב-11 אגורות.
ירידה עונתית במחירי פירות וירקות
עליה עונתית נמוכה מהרגיל במחירי הלבשה והנעלה
עליה במחירי תחבורה ותקשורת.
עליה מתונה מאד במחירי הדיור
ניתוח לסעיפים בולטים
• מחיר החשמל מושך את מדד נובמבר למעלה
בראשון בנובמבר עודכנו תעריפי החשמל לעלייה של 4.7% בעקבות התייקרות הפחם, הבעיות בהזרמת הגז ממצרים, שער החליפין וגם המדד. סעיף החשמל מהווה 2.4% מתוך מדד המחירים לצרכן ולכן ההתייקרות תוסיף למדד המחירים לצרכן בנובמבר עוד כ-0.11%. השפעות נוספות למחירי החשמל צפויות גם ל-2012 (ראו הרחבה בתחזית ל-12 חודשים).
• התייקרות במחירי תחבורה ציבורית
למרות ירידת מחירי הבנזין, מחיר הסולר צפוי דווקא לעלות בשיעור של 5 עד 10 אגורות לליטר (לא נמצא תחת פיקוח). ההתייקרות בסולר תוביל לעלייה במחירי התחבורה הציבורית, יתכן כבר בינואר.
• השפעות המחאה החברתית מתקררות?
לאחר שלושה חודשים רצופים של ירידה בסעיף המזון במדד (יולי-ספטמבר), חזרו אלה לעלות בחודש אוקטובר ומעלים את ההסתברות שהשפעת המחאה על ירידת המחירים מתמתנת עד נעלמת. עם זאת, אנו עדיין לא צופים עליה משמעותית, אם בכלל, בסעיף המזון בחודש נובמבר.
• סעיף הדיור – קצב העליות יתמתן
מדד המחירים לצרכן אינו כולל, כידוע, את מחירי הדירות אלא רק את מחירי השכירות. בשונה ממחירי הדירות, שמושפעות בעיקר מגורמים כמו ריבית ושכר הדירה (התשואה לנכס), מחירי השכירות נקבעים כיום בעיקר במפגש בין היצע הדירות לביקוש. מצד הביקוש, אנו צופים ירידה לאור ההאטה הצפויה במשק ומצד ההיצע אנו צופים עליה בכמות הדירות בישראל כאשר כ-78,000 דירות נמצאות נכון לסוף חודש ספטמבר בתהליכי בניה, שיא של 10 שנים. מכיוון שמשך זמן בניה ממוצע בישראל עומד על כ-24 חודשים והמסה של הבנייה החלה באמצע 2009 (ראו גרף), אנו צופים שנתחיל לראות טפטוף הולך וגובר של כניסת דירות חדשות לשוק. טפטוף זה יגבר להערכתנו לקראת אמצע 2012, מה שמביא אותנו למתן בקצב הולך וגובר את קצב עליות מחירי הדיור.
[attachment=2:2m22wqix]clal2.jpg[/attachment:2m22wqix]
תחזיות אינפלציה ל-12 חודשים
להערכתנו האינפלציה ל-12 החודשים הבאים תעמוד על 2.3%.
ל-12 החודשים הבאים אנו רואים את לחצי המחירים ממשיכים לנוע מעל מרכז היעד של בנק ישראל ומעל לציפיות האינפלציה המגולמות בשוק האג"ח (ראו הרחבה). לחצי האינפלציה יגיעו להערכתנו בין השאר מלחצי ביקוש במשק, כולל בשוק הדיור, על רקע שיעור האבטלה הנמוך שפורסם אתמול לרבעון השלישי (5.6%) ונתוני הצמיחה היציבים (3.4% ברבעון 3), על רקע חלחול עליות המחירים האחרונות לסעיפים נוספים במדד, בניהם חלחול עליות מחיר החשמל.
החלשות השקל בעולם מאז תחילת חודש יוני לוחצת לעליית מחירי היבוא.
השפעה נוספת לעליות מחירים עשויות להיות לתוכנית להעלאת מס החברות, מה שעשוי להתגלגל בעתיד להעלאות מחירים לצרכן כדי לשמר את רמת הרווחיות להון של החברות. מנגד, סימני ההאטה בכלכלה, פחד הצרכנים והשפעות המחאה הציבורית ימנעו העלאות מחירים משמעותיות, בין השאר דרך לחצים על הקמעונאים ורפורמות להגברת התחרותיות במשק.
[attachment=1:2m22wqix]clal3.jpg[/attachment:2m22wqix]
למרות ההאטה בעולם, קיימים גם סיכוני אינפלציה גלובאליים
מתחילת חודש אוקטובר, ובחודש נובמבר בפרט, עולים מחירי הסחורות בעולם (ב-7.4% במונחים שקליים). די מוסכם שאם אכן תצא לפועל תוכנית הרחבה כמותית נוספת בארה"ב (סיכוי שנעשה לאחרונה סביר), יחד עם פתיחת חלונות האשראי דרך עסקאות החלף (SWAP) של הפד לבנקים מרכזים אחרים בעולם בריבית נמוכה יותר, עשויה האינפלציה העולמית להמשיך להתחמם.
ציפיות אינפלציוניות בשוק
בעוד לפני כארבעה חודשים צפה שוק האג"ח כי האינפלציה בשנה הקרובה תעמוד על 3.2%, כיום הוא צופה אינפלציה נמוכה של 1.9%. עיקר הירידה בציפיות האינפלציה הגיעה מעליית החשש מפני האטה גלובאלית, ירידה מתמשכת של מחירי הסחורות (שהתהפכה בינתיים) והערכות להשפעות של המחאה החברתית על ירידת מחירים. אלא שבימים האחרונים מורגשת התחממות קלה בציפיות האינפלציוניות בשוק.
[attachment=0:2m22wqix]clal4.jpg[/attachment:2m22wqix]
בשורה התחתונה ציפיות האינפלציה ל-12 חודשים בשוק (1.9%) נמוכות משמעותית מהציפיות שלנו, שעומדות כאמור על 2.3%. מה שתומך מבחינתנו בחשיפה עודפת לאפיק הצמוד ובמיוחד לקראת מדד נובמבר (שיפורסם ב-15 לדצמבר) שצפוי להערכתנו להיות גבוה (0.3%) ביחס לממוצע ההערכות בשוק.