ביחס לתחזית האינפלציה הקודמת העלנו את תחזית מדד אוקטובר מ-0.0% ל-0.1%, בעיקר בשל הערכה מעודכנת לגבי סעיף הדיור, ואת תחזית מדד נובמבר מ-0.2% ל-0.5%, בשל עליית מחירי הסחורות בחודש אוקטובר (בין היתר מחיר הנפט, שישפיע על מחיר הדלק) ומחיר החשמל (ראו הרחבה). כמו כן, לאחר הפחתה משמעותית במחירי מוצרי החלב במדד ספטמבר, ב-4.3%, נראה שהמחאה הציבורית ממשיכה לדחוף לירידת מחירי המזון, כאשר גם חברת אוסם הודיעה אתמול על הפחתת מחירי חלק גדול ממוצריה.
בהתאם לשינויים הללו עדכנו כלפי מעלה גם את תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הבאים (מדד אוקטובר, כולל, והילך) מ-2.2% ל-2.5%.
תחזית למדד אוקטובר
להערכתנו מדד אוקטובר יעלה ב-0.1%.
סעיף פירות וירקות – ירידת מחירים מתוך בדיקת מחירים והשפעות עונתיות.
מחיריהם של מגוון מוצרי החלב המשיכו לרדת בשל לחצי המחאה החברתית.
סעיף הדיור- עלייה מתונה בלבד וכמעט ללא שינוי, בשל השפעות שע"ח, עונתיות, ומגמה.
מטעמים עונתיים חזרה לעלייה במחירי ההלבשה וההנעלה.
מחיר הדלק עלה בחודש אוקטובר מ-7.27 ₪ לליטר ל-7.29 ₪, למרות ירידה במחיר הנפט ובשל עליה של 10 אגורות ממס הבלו שהופחת בחודש אוגוסט.
תחזית למדד נובמבר
להערכתנו מדד נובמבר יעלה ב-0.5%
עליה בסעיף התחבורה בשל עליית מחירי הדלק כנגזרת של מחירי הנפט בעולם
המשך עליה מתונה יחסית בסעיף הדיור
עליה במחירי החשמל (4.7%)
עליה במחירי הריהוט והציוד לבית
עליה עונתית בסעיף ההלבשה וההנעלה (תחילת עונת החורף)
מחיר החשמל ימשוך את מדד נובמבר למעלה
בראשון בנובמבר יעלו תעריפי החשמל ב-4.7% בעקבות התייקרות הפחם, הבעיות בהזרמת הגז ממצרים, שער החליפין וגם המדד. סעיף החשמל מהווה 2.4% מתוך מדד המחירים לצרכן ולכן ההתייקרות תוסיף למדד המחירים לצרכן בנובמבר עוד כ-0.11%.
תחזיות אינפלציה ל-12 חודשים
להערכתנו האינפלציה ל-12 החודשים הבאים תעמוד על 2.5%.
ל-12 החודשים הבאים אנו רואים את לחצי המחירים ממשיכים לנוע מעל מרכז היעד של בנק ישראל. לחצי האינפלציה יגיעו להערכתנו בין השאר מלחצי ביקוש במשק, כולל בשוק הדיור, על רקע שיעור האבטלה הנמוך (5.5%) ונתוני הצמיחה היציבים (3.5% ברבעון 2), על רקע חלחול עליות המחירים האחרונות לסעיפים נוספים במדד, בניהם חלחול עליות מחיר החשמל.
החלשות השקל בעולם מאז תחילת חודש יוני לוחצת לעליית מחירי היבוא, למרות שמתחילת החודש חזר השקל להתחזק מעט מול הדולר, וממתן השפעה זאת.
בחברת החשמל מעריכים כי תידרש התייקרות נוספת במחירי החשמל כבר בראשית 2012, למרות שיו"ר וועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הודיע כי יקיים דיון כבר בחודש נובמבר על-מנת לבחון הפחתה נוספת של מס הבלו גם ב-2012 ולמרות שאספקת הגז ממצרים חודשה והמחירים עדיין נשארו גבוהים.
השפעה נוספת לעליות מחירים עשויות להיות לתוכנית להעלאת מס החברות, מה שעשוי להתגלגל בעתיד להעלאות מחירים בכדי לשמור על רמת הרווחיות להון. מנגד, סימני ההאטה בכלכלה ופחד הצרכנים ילחצו על המחירים מטה, אי הוודאות הגיאו פוליטית עשויה להימשך והשפעות המחאה הציבורית ימנעו העלאות מחירים משמעותיות, בין השאר דרך לחצים על הקמעונאים ורפורמות להגברת התחרותיות במשק.
[attachment=2:2lal5bjc]TABLE3_251011.jpg[/attachment:2lal5bjc]
בעולם יש לחצי האינפלציה
בשבועיים וחצי האחרונים חזרו מחירי הסחורות בעולם לטפס ב-8.5% במונחים דולריים (גם בגלל החלשות הדולר). ברקע נתוני אינפלציה מהעולם מראים שלמרות ההאטה הגלובאלית המחירים מתחממים. בריטניה זעזע את השווקים ב-18 באוקטובר כשדיווחה על שיעור אינפלציה של 5.2% עבור ספטמבר (ביחס לשנה שעברה). זה היה למעלה מ -4.5% בחודש הקודם והרבה מעל תחזיות הממשלה. למעשה, שיעור האינפלציה בבריטניה נמצא מעל שיעור היעד של הבנק כבר 22 חודשים ברציפות. האינפלציה מתחממת גם במקומות אחרים. ביבשת אירופה, שיעור האינפלציה הרשמי של האיחוד האירופי עלה מ-2.5% בחודש אוגוסט ל-3.0% בחודש ספטמבר, האינפלציה בסין הגיעה בחודש ספטמבר ל-6.1%, בהודו הגיעה האינפלציה באוגוסט ל-9.0% ובארה"ב בספטמבר ל-3.9%. ציפיות האינפלציה המגולמות בארה"ב בשוק האג"ח זינקו מתחילת החודש מרמה של 0.86% ל-1.31%. די מוסכם שאם אכן תצא לפועל תוכנית הרחבה כמותית נוספת בארה"ב (סיכוי שנעשה לאחרונה סביר) עשויה האינפלציה העולמית להמשיך להתחמם.
מדד מנוכה עונתיות – יהפוך לאינדיקטור מועדף להחלטת ריבית בנק ישראל?
בנק ישראל פרסם בתאריך ה-4/10/11 עבודה בנושא ניכוי עונתיות של אינפלציה במדד המחירים לצרכן, בשיטת אמידה שונה מזו המיושמת בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. העבודה מסבירה כי השיטה שנהוגה ע"י למ"ס חסרה את היכולת לבודד את השפעת שער החליפין ומחירי היבוא (בעיקר סחורות) על המדד המקומי.
השיטה החדשה עושה שימוש באינפורמציה חיצונית (מחוץ לנתוני המחירים עצמם) ויישומה מאפשר לבצע ניכוי עונתיות שמסייע בהתאמת המדיניות המוניטרית ליעד האינפלציה.
המודל החדש מאפשר לאמוד את ההשפעה של שער החליפין ושינוי במחירי היבוא שהשפעתם על האינפלציה המקומית משתנה עם הזמן.
העונתיות בישראל מתרכזת בשנים האחרונות בחודשים:
ינואר – פברואר: עונתיות שלילית (חלשה יותר בגישה החדשה)
יולי- אוגוסט: עונתיות חיובית (חלשה יותר בגישה החדשה)
ספטמבר- אוקטובר: עונתיות שלילית (בגישה החדשה עונתיות חיובית)
בין ספטמבר 08 למרץ 09 האינפלציה הייתה שלילית (1.5%-), בזמן שהאינפלציה המנוכה עונתיות הייתה חיובית.(2.1%), מה שאותת לבנק ישראל לעלות ריבית . המדד החדש מנוכה עונתיות מוצא לאותה תקופה אינפלציה שלילית של 0.6%- ואם היה קיים אז יתכן שהיה משפר או מקל על קבלת ההחלטות.
השפעת שער החליפין על האינפלציה ירדה מ-0.32 ל-0.15 ב-2010 כתוצאה מירידה בהשפעתם על שוק הדיור (פיחות של 1% מעלה מחירים ב-0.15%) והשפעת מחירי היבוא העולמיים קבועה ב-0.13.
עם ירידת השפעת שער החליפין עלתה האינפלציה הכללית ברכיב המקומי.
מקדמי העונתיות: להוסיף את שיעור המקדם למדד החודשי.
בחודשים האחרונים מדד המחירים מנוכה העונתיות בשיטה החדשה המוצעת היה נמוך מהמדדים בפועל מה שתמך בהפחתת ריבית אוקטובר, אך מדד ספטמבר המנוכה היה גבוה מהמדד בפועל (0.1%- לעומת 0.2%-), ואולי תמך בהחלטה להותיר את ריבית נובמבר ללא שינוי.
[attachment=1:2lal5bjc]TABLE4_251011.jpg[/attachment:2lal5bjc]
ציפיות אינפלציוניות בשוק
בעוד לפני כשלושה חודשים צפה שוק האג"ח כי האינפלציה בשנה הקרובה תעמוד על 2.3%, כיום הוא צופה אינפלציה נמוכה של 1.8%. עיקר הירידה בציפיות האינפלציה הגיעה מעליית החשש מפני האטה גלובאלית, ירידה מתמשכת של מחירי הסחורות (שנעצרה בינתיים) והערכות להשפעות של המחאה הציבורית על ירידת מחירים.
[attachment=0:2lal5bjc]TABLE5_251011.jpg[/attachment:2lal5bjc]
בשורה התחתונה ציפיות האינפלציה ל-12 חודשים בשוק (1.8%) נמוכות משמעותית מהציפיות שלנו, שעומדות כאמור על 2.5%. מה שתומך מבחינתנו בעדיפות להטיה לאפיק הצמוד ובמיוחד לקראת מדד נובמבר (שיפורסם בדצמבר) וצפוי להערכתנו להיות כאמור גבוה יחסית. עדיין המשקיעים יצטרכו לנשוך שיניים ולצלוח את מדד אוקטובר שיהיה להערכתנו נמוך (0.1%) ולקוות שבנק ישראל יעשה את מה שאנחנו מצפים ממנו ויוריד את הריבית פעם נוספת, אחרת הסיכון בצמודים יעלה.