מה נגיד? בזמן שחלקנו עסק בעיקר בלעכל את כמויות המזון הבלתי סבירות מהחג, העולם יישר קו עם חוסר הרצון/יכולת לעשות יותר מדי, כך שלמרבה הפלא לא חלו התפתחויות מרעישות בארבעת הימים האחרונים. בשווקים לעומת זאת, גם ללא התפתחויות מרעישות התנודתיות הגבוהה נמשכת וה-S&P רשם את הירידה השבועית השמינית ב-10 השבועות האחרונים ואת הרבעון הגרוע ביותר מאז הרבעון הרביעי של 2008. העצבנות של המשקיעים נובעת בראש ובראשונה מאבדן אמון במערכת וחוסר וודאות לגבי מי יתפוס, אם בכלל, את כיסא המבוגר האחראי באירופה ובארה"ב. בינתיים זה נראה בעיקר כמו הפסקה בגן טרום חובה כשהאירופאים משחקים בעיקר מחבואים והאמריקאים מעדיפים "עמודו". דרך אגב, חוסר האמון במערכת גם בא לידי ביטוי בכיוון ההפוך כך שכל הצהרה או אפילו שמועה שמאותתת כי מקבלי ההחלטות סוף סוף גידלו עמוד שדרה מייצרת עליות חדות בשווקים. לכן, למרות שהמחירים בשווקים נוחים ואפילו זולים, ללא שינוי מהותי בהתנהלותם של מקבלי ההחלטות באירופה וארה"ב קשה לראות כיצד העצבנות בשווקים פוחתת.
אירופה – הכל תלוי במלטה
בימים שני-שלישי המדדים באירופה עלו על רקע שמועות לתוכנית חדשה שתמנף את קרן הסיוע לסכומים שיספיקו לתמוך באיטליה וספרד. מה טיב השמועות עדיין לא ברור אך את השווקים, כאמור, זה לא מעניין והם הגיבו בעליות חדות ביום שלישי כאשר הדאקס עלה ב-5.3%. פרטי התוכנית כפי שהוצגו בתקשורת:
• קרן הסיוע האירופית (EFSF) תעביר כספים לגוף שנקרא בנק ההשקעות האירופי (EIB) הנמצא בבעלות האיחוד האירופי (כולל בריטניה)
• ה-EIB ינפיק אג"ח במינוף של 1 ל-10 והכספים המגויסים ישמשו לרכישת אג"ח של מדינות במצוקה
• האג"ח של ה-EFSF יהוו ערובות לאג"ח של ה-EIB
• האג"ח של ה-EIB יהוו ערובות לבנק האירופי (ה-ECB)
• היתרון הגדול הוא שבניגוד לתוכנית רכישות האג"ח המקורית של ה-EFSF, מדובר פה על היקף הרבה יותר גדול שיאפשר לרכוש גם אג"ח איטלקי וספרדי
• בנוסף, אין צורך באישור של כל פרלמנט בנפרד כדי להוציא תוכנית כזו לפועל
• אם איטליה או ספרד תתקשנה בהחזר החובות, כל המנגנון הפיננסי המסועף והממונף הזה יקרוס יחד איתן (זה לא חלק מהתוכנית אבל זה יכול לקרות)
גרמניה, שדאגה כמובן להכחיש את השמועות שהתפרסמו, הודיעה ביום חמישי בצהריים כי הפרלמנט אישר את הגברת הסמכויות של ה-EFSF לרכוש אג"ח בשוק המשני. נזכיר כי ההחלטה לאפשר לקרן הסיוע לרכוש אג"ח התקבלה כבר לפני חודשיים אך הביצוע מתעכב כיוון שכל אחת מהמדינות בגוש צריכה לאשר את ההחלטה בפרלמנט שלה. המדינות שעוד לא אישרו הן: הולנד, אסטוניה, סלובקיה, ומלטה. לא יודע אם לצחוק או לבכות כשמלטה ואסטוניה הן אלו שמעכבות את התוכנית. דרך אגב, הגרמנים לא אישרו את הגדלת הקרן (בניגוד למה שנכתב בחלק מהעיתונות הכלכלית) והיקפה עדיין עומד על 440 מיליארד אירו. אם מנכים מהיקף זה את התמיכות שהובטחו כבר ליוון, פורטוגל ואירלנד (115 מיליארד) נשארים עם סכום שלא מתחיל אפילו לדגדג את צרכי מיחזור החוב של איטליה וספרד בשנתיים הבאות (680 מיליארד אירו).
למרות האישור של גרמניה השווקים בחרו להתמקד באומדן האינפלציה שהפתיע כלפי מעלה (3% לעומת צפי ל-2.5%) ופגע כנראה אנושות בסיכויים שטרישה יחרוג ממנהגיו ויוריד את הריבית בפגישה האחרונה שבכהונתו. תגובת השווקים הייתה ירידה של 2.5% בדאקס ו-1.5% ביורוסטוקס 50.
ארה"ב - פרסומי מאקרו מעניינים
• אומדן הצמיחה לרבעון השני עודכן כלפי מעלה ל-1.3% (שיעור שנתי) לעומת 1% באומדן הקודם.
• o למרות שגם האומדן הראשון (שעודכן אח"כ כלפי מטה) עמד על 1.3%, ההבדל בין מרכיבי הצמיחה הם מהותיים. בעיקר השיפור בקצב הגידול של הצריכה הפרטית שעלה מ-0.1% באומדן הראשון ל-0.4% בשני ול-0.7% באומדן האחרון. גידול בצריכה הפרטית זה בדיוק מה שארה"ב צריכה.
• ההכנסה הפרטית ירדה ב-0.1%, ירידה ראשונה מאז אוקטובר 2009.
• ההכנסה הפנויה במונחים ריאליים ירדה חודש שני ברציפות (ב-0.3%).
• ההערכות הן שאחת הסיבות לכך שלמרות ששיעור האבטלה גבוה כבר זמן רב, לא נרשמה ירידה מהותית בשכר היא הגידול באבטלה המבנית. גידול זה נובע מכך שחלק גדול מהמפוטרים הם עובדים עם כישורים מסויימים הן מענף הבנייה שלא חוזר להתאושש והן מהסקטור הפיננסי. עוד סיבה לגידול באבטלה המבנית היא ששוק העבודה פחות דינאמי מבחינה גיאוגרפית מבעבר כיוון שמשפחות רבות לא יכולות למכור את הבית כיוון שהוא ששווה פחות מהמשכנתא או שפשוט אין רוכשים.
• ההוצאה הפרטית דווקא עלתה ב-0.2% אך במונחים ריאליים נותרה ללא שינוי.
• נתוני ההכנסות וההוצאות מלמדים כי משקי הבית האמריקאים נאלצים להשתמש בחסכונותיהם על מנת להמשיך לצרוך.
• שיעור החיסכון ירד ב-0.2% ל-4.5%.
• השווקים יחכו לנתוני התעסוקה ביום שישי. כרגע הקונצנזוס הוא לתוספת של 50 אלף משרות אך כיוון ש-45 אלף משרות מובטחות כבר (עובדי ורייזון שחזרו משביתה) זהו קונצנזוס עגום ביותר.
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו, פסגות בית השקעות