בהחלטת הריבית הערב המשיך בנק ישראל להיקרע בעיקר בין לחצי סעיף הדיור במדד שהמשיך לעלות בחודש אוגוסט בקצב מהיר, לבין סימני הבלימה של הכלכלה העולמי, והעדיף כמו ב-2008 ללכת עם העולם.

טעות ידועה מראש? שוק ההון מעריך שבנק ישראל הולך לעשות טעות:
שוק ההון צפה שבנק ישראל יוריד הערב את ריבית אוקטובר. אבל אותו שוק הון מגלם גם שבנק ישראל יתחרט תוך זמן קצר: חטיבת המחקר של בנק ישראל אומנם צופה אינפלציה של 2.3% ל-12 חודשים הבאים, אך השוק מגלם שבנק ישראל הולך להיות מופתע כשהאינפלציה בתקופה הזאת תרד משמעותית ל-1.6%. להערכת השוק בנק ישראל ייבהל, ימהר להוריד את הריבית בעוד רבע אחוז ל-2.75%, אבל כבר בינואר יגלה שטעה, ציפיות האינפלציה לשנתיים אז יהיו שוב גבוהות ממרכז היעד ובחודש פברואר או מרץ 2012 כבר יאלץ לזגזג ולעלות שוב את הריבית (ממק"מ 212, שנפדה בפברואר 2012, תשואות המק"מים כבר חוזרות לעלות).

נדל"ן או יוון?
אם היינו אנחנו צריכים לקבל את החלטות הריבית הקרובות לא היינו ממהרים להוריד את הריבית בזמן שאנו רואים את הסיכון העתידי מפיצוץ מחירי הנדל"ן בישראל גבוה מאד ולא זניח בכלל. הנזק למשק המקומי מניפוח נוסף של מחירי הנדל"ן ובהמשך נפילה חדה שלו, עלול להיות להערכתנו גבוה מהתועלת של הפחתת הסיכון מייבוא המשבר מאירופה. בין כה וכה השקל חלש, הריבית הריאלית אינה גבוהה ולב המשבר אינו נמצא בישראל, אז כמה הפחתת הריבית יכולה לתמוך עכשיו במשק?

אך אם להיות פרקטיים, אנו כבר לימודי ניסיון מהעדפותיו של סטנלי פישר, לאחר שב-2008 עמד בפני סיטואציה מעט דומה של צמיחה ועליות מחירים מקומיות ואז גם העדיף סיכונים גדולים יותר של הטווח הבינוני מאשר סיכונים קטנים יותר של הטווח הקצר. אז הוא הפחית את הריבית וניפח את סיכון הנדל"ן, הביא את האינפלציה אל מעל הגבוה העליון של היעד ונאלץ להיות הראשון שחוזר לעלות ריבית. האם אנו צפויים לשידור חוזר?

תחזית לריבית נובמבר
אנו מעריכים כי בהחלטת הריבית הבאה, לחודש נובמבר, ימתין בנק ישראל עם הפחתת ריבית נוספת, אלא אם נראה את מחירי הסחורות ממשיכים להתפרק ואת המשבר באירופה מתרחב.
הפחתת ריבית של רבע אחוז אומנם נדיר שתבוא בודדה, אבל עצם שינוי המגמה מעליה להתייצבות ולירידה תוך פרק זמן של 4 חודשים היא מספיק מזעזעת ולא צריך להוסיף עליה גם שתי הפחתות ברצף. המשקיעים אומנם אוהבים ריבית נמוכה, אבל הם גם אוהבים ודאות.

ועדיין, במידה וסעיף הדיור במדד ספטמבר יעשה לבנק ישראל טובה ויתחיל לרדת הוא יאפשר לו לנקוט במדיניות המוניטרית המרחיבה שהוא כל כך אוהב. האמת הסיכוי לא נראה גבוה, נראה שמחירי הדיור בישראל בלעו סטרואידים וקשה לראות אותם יורדים כעת, במיוחד שאנשים מפחדים לקנות בתים ובינתיים מגדילים את הביקוש לשכירות.