סקירת שוק ההון בעולם: השווקים המתפתחים הם הקטר העולמי. מיטב.


מאקרו, אגרות חוב וריביות

> המשקיעים בונים על בנק מרכזי שמחסן התחמושת שלו ריק, וחבל.
> מעבר לכך, משפט בודד, אך כזה המעיד על סכנה, מביא להתגברות הפסימיות.
> קרן המטבע הבינלאומית מעדכנת מטה את תחזיותיה. הדיווח ממחיש את ה-Decupling בין השווקים מפותחים למתעוררים.
> רווחי הון בקרב האיגרות החזקות. פער התשואה בין מדינות ה-PIIGS לגרמניה ממשיך להתרחב.
> ה-20G נפגשו לקראת סוף השבוע וממשיכים במה שהם טובים בו – הודעות לעיתונות וכוונות טובות. משם לא תגיע הישועה


המשקיעים דורשים מהבנק המרכזי את מה שהוא לא יכול לספק
ביום ד', לאחר ישיבה בת יומיים, הודיעה ה-FOMC של ה-Federal Reserve, על הרחבה כמותית חדשה של 400 מיליארד דולר – לא ממש תוספת של כסף חדש למערכת (אין בכך ממש צורך), אלא החלפה של כסף לטווח קצר (מכירת אג"ח קצרות) בכסף לטווח ארוך (קניית אג"ח ארוכות).
ההודעה התקבלה בצורה שלילית לשווקים. אגרת החוב ל-10 שנים רשמה רווח הון. מטבעות, ובמיוחד מטבעות הנשיאה (Carry) נחלשו כנגד הדולר האמריקאי (במיוחד הריאל הברזילאי והראנד הדרום אפריקאי).

האמת, די מפתיע אותנו מדוע השווקים קיבלו חדשות אלו בצורה שלילית?
ייתכן והמשקיעים חשבו שיש לבנק המרכזי עוד תחמושת במחסנית. הדבר תמוהה, אך כנראה שהתשובה לכך היא- כן.

בנק המרכזי לא המתין ל-3QE אלא פועל בשיא המרץ כבר מספר חודשים. לראיה, כמות הכסף בארה"ב (1M) התרחבה ב-12 החודשים האחרונים ב-20.7%. לכן, כאשר הריבית הנומינלית היא אפסית ושלילית במונחים ריאליים וכמות הכסף גדלה בקצב שאינו הגיוני, המהיר ביותר, אולי אי פעם, אין יותר מה לבנק המרכזי לעשות. נקודה.

באמצע 2008, החזיק ה-Fed באמצע סך של כ-500 מיליארד דולר באיגרות חוב של ממשלת ארה"ב ומתוכם כ-420 מיליארד דולר באיגרות חוב שלהן טווח לפדיון הגבוה משנה אחת. לפני שבוע (14/9) הוא החזיק ב-1.65 טריליון דולר, כאשר 1.56 טריליון דולר הן של איגרות חוב עם טווח לפדיון הגבוה משנה. זאת, כאשר ערך המלאי של איגרות החוב המונפק שלהן טווח הגבוה משנה עומד על 7.3 טריליון דולר. מישהו חושב שה-Fed צריך עוד אג"חים?

יתר על כן, רכישות אלו מגיעות כאשר גם כך איגרת החוב ל-10 שנים נסחרת בתשואה הנמוכה מ-2%. כלומר, על רקע שני הגורמים הללו, אין באמת הצדקה לרכישה של איגרות חוב נוספות.


רק אולי, לזכותם של המשקיעים, ניתן לומר כי הבנק המרכזי הוסיף הפעם משפט, שלילי, ששונה משמעותית מרוח הדברים שנשמעה בעת נאומו של ברננקי לפני מספר שבועות ב-Jackson hole. הפעם נכתב המשפע הבא: "Moreover, there are significant downside risks to the economic outlook, including strains in global financial markets."

אין ספק כי משפט זה לא מוסיף נחת. במיוחד על רקע העובדה ש: (1) אין לבנק המרכזי האמריקאי כלים נוספים לפעולה ו-(2) הצרות מגיעות מהכלכלה האירופית וכפי הנראה האירופים ממשיכים לא להחליט.

בהחלט סיפור לא פשוט, ובוודאי על רקע העובדה שהנגיד האמריקאי לא יכול לכתוב את תוכנו ולקבוע את סופו.

תחזיות קרן המטבע הבינלאומית
השבוע פרסמו כלכלני ה-IMF את תחזיתם המעודכנת לצמיחה השנה וגם בשנת 2012. לפי המספרים החדשים נראה שההתאוששות העולמית מהמשבר שפרץ בסוף 2008 הייתה קצרה למדי, במיוחד באזורים ומדינות אשר נפגעו ממנו במידה הרבה ביותר – ארה"ב ואירופה.
מנגד, ההשפעה השלילית של המשבר ביפן והתייקרות חומרי הגלם, על הכלכלה העולמית, צפויה להיות קצרה למדי.

כך, התמורות האחרונות הביאו לכדי עדכון כלפי מטה של שיעורי הצמיחה השנה וגם להפחתה של התחזיות לשנת 2012.
לפי התחזית המעודכנת של הקרן, הכלכלה העולמית צפויה להתרחב השנה בשיעור של 4.0%, הנמוך ב-0.3% מאשר התחזית שניתנה בחודש יוני. גם ביחס ל-2012 צפויה הכלכלה העולמית להתרחב בשיעור של 4.0%, אם כי נמוך ב-0.5%, מאשר התחזית שניתנה ביוני.

בהשפעת משבר החובות האירופי והחולשה בארה"ב השווקים המפותחים צפויים לצמוח השנה בשיעור של 1.6% וב-1.9% בלבד בשנה הבאה. זאת, כתוצאה מצמיחה של 1.5% בארה"ב ושל 1.6% בגוש האירו, השנה. בשנה הבאה צפויה עלייה קלה למדי בקצב הצמיחה של המשק האמריקאי לכדי 1.8%. מנגד, צעדי הצנע צפויים להביא לכדי התמתנות נוספת בקצב הצמיחה של גוש האירו לכדי 1.1%.

ביחס לשווקים המתעוררים, גם בהם בוצע קיצוץ של תחזית הצמיחה, אם כי בשיעור צנוע מאשר בקבוצת המפותחים. ביחס לשנה הנוכחית, בוצעה הפחתה של 0.2% ושל 0.3% ביחס לשנה הבאה. בהתאם, שיעור הצמיחה בקרב המתעוררים צפוי השנה להסתכם ב-6.4% וב-6.1% בשנת 2012. השווקים האסייתיים הם הקטר העולמי ואלו צפויים לצמוח בשיעור של כ-8% בשנתיים הנדונות.

אמנם, קרן המטבע הבינלאומית עדכנה באופן משמעותי, וכלפי מטה, את תחזיות הצמיחה לעולם. עם זאת, לאור העובדה כי משקלם של השווקים המתעוררים בכלכלה העולמית הוא די גבוה ואלו צפויים להתרחב שנתיים הללו בקצב הגבוה מ-6%, הכלכלה העולמית צפויה להתרחב בקצב סביר מאוד.

רווחי הון בקרב איגרות החוב החזקות. בתמיכת הבנקים המרכזיים, הסביבה הפיננסית מציגה מגמות מעורבות.
במהלך שבוע המסחר האחרון, עד יום ו' נרשמו עליות מחירים בקרב איגרות החוב החזקות (ארה"ב וגרמניה). עליות אלו היו תוצאה של החשש הכללי מפני אי הודאות לגבי יוון אשר יתפתח לכדי משבר כלכלי ופיננסי וכתוצאה מהפחתת הדירוג של איטליה, על ידי סוכנות הדירוג S&P. אלו, עם הדיווח לגבי רכישות האג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב על ידי הבנק המרכזי תמכו פעם נוספת באיגרות החוב החזקות. כתוצאה, ממשלת ארה"ב נסחרה ביום ו' לפנות בוקר (שעון ישראל) בתשואה לפדיון 1.67% (שוב שיא של כל הזמנים).

ביום ו' השתנתה במעט המגמה על רקע ההנחה כי מדינות ה-20G יפעלו בכדי למנוע מהמשבר במדינות אירופה מלהתרחב. ייתכן, כי חלק מהמהלכים יהיו תמיכה נוספת לבנקים מסחריים באזור.

כך, בסוף שבוע המסחר, איגרת החוב של ממשלת ארה"ב לטווח של 10 שנים נסחרה בתשואה לפדיון של 1.833%, הנמוך ב-21 נ"ב מאשר נסחרה 5 ימים לפני כן. גם האיגרת הגרמנית נסחרה בתשואה לפדיון של 1.74%, הנמוכה ב-12 נ"ב, מאשר הייתה בה שבוע קודם לכן.

איגרת החוב של איטליה, ל-10 שנים, רשמה הפסדי הון בשבוע האחרון והיא נסחרה בתשואה לפדיון של 5.6%, הגבוהה ב-13 נ"ב מאשר הייתה יום ו' בשבוע קודם. הפסדי הון אלו, כאשר מנגד, נרשמו רווחי הון באיגרות החוב של ממשלת גרמניה הביאו לכדי עלייה בפער התשואה בין האיגרת האיטלקית לגרמנית, בעוד כ-25 נ"ב, במהלך השבוע ולרמה של 388 נ"ב. זאת, לעומת פער הנמוך מ-30 נ"ב במרבית העשור הקודם, עד 2008.

בתוך כך, המרווחים בין איגרות החוב של מדינות ה-PIIGS, לבין האיגרת הגרמנית ל-10 שנים המשיכו להתרחב בשבוע האחרון.

נציגי ה-20G פרסמו הודעה משותפת לקראת סוף השבוע ובה הביעו את מחויבותם לפעול ככל שנדרש בכדי לייצב את השווקים. לפי הדיווח הצעדים האופרטיביים יוצגו בפגישה הבאה בראשית נובמבר. הודעה זו מזכירה במידה רבה את ההתנהלות האירופית בטיפול במשברים. מעניין אם השווקים ימתינו עד נובמבר. משום מה, לא נראה כי מה-20G תגיע הישועה.

יחד עם זאת, נראה שמהלך הבנקים המרכזיים מלפני שבוע מצליח לייצב את השווקים הפיננסיים במקטעים מסוימים. לראיה, הפער בין ריבית ה-Libor הדולרית, לבין עלות ההחלפה אשראי של בנקים מסחריים אמריקאיים מיום אחד לתקופה של 3 חודשים (OIS) רשם השבוע ירידה קלה. עם זאת, בתחום האירופי נראה כי המצב עוד רחוב מלהתייצב והריביות הבין-בנקאיות עוד ממשיכות להתרחב.

אנו ממשיכים להעריך כי איגרות החוב הקונצרניות האיכותיות הן אטרקטיביות למדי בתקופה הנוכחית. זאת, בין היתר, על רקע העובדה כי המרווחים שגדלו בינן לממשלתית האמריקאית נבעו מרווחי ההון בממשלתית.