מדד אוגוסט עלה ב-0.5% (תחזית פסגות: עלייה של 0.3%).
המדד הכללי עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-3.4% המדד ללא דיור עלה ב-2.8%, המדד ללא ירקות ופירות ב-3.5% והמדד ללא אנרגיה ב-2.9%.
ההשפעות העיקריות על מדד אוגוסט היו:
בראש ובראשונה סעיף שירותי הדיור בבעלות (מהווה כ-19% מהמדד כולו) אשר עלה ב-1.6%. נזכיר כי בניגוד למה שמובן משמו של הסעיף, המדידה של הלמ"ס נעשית בעזרת השינוי בחוזי שכירות חדשים ומתחדשים. העלייה החדה בסעיף נובעת להערכתנו ממספר גורמים, חלקם זמניים כמו עודף הביקוש מצד סטודנטים לדירות להשכרה בחודשי הקיץ וחלקם לטווח ארוך יותר כמו הגידול בביקוש שנוצר בעקבות ההאטה בשוק הדירות לרכישה. אנו ממשיכים להניח עלייה בסעיף הדיור בחודשים הקרובים אם כי בקצב שהולך ופוחת.
המחאה החברתית המשיכה לתת אותותיה בסעיף המזון שירד בשיעור של 0.2%. ירידה זו משמעותית יותר אם לוקחים בחשבון כי חודש אוגוסט מאופיין בעליות במחירי המזון כך שבניכוי העונתיות ירד הסעיף ב-0.5%.
מחירי ההבראה והנופש בחו"ל עלו בשיעור של 3.6%, הן בשל גורמי עונתיות והן בשל התחזקות הדולר במהלך התקופה.
מחירי החשמל הועלו באמצע החודש בכ-9%. כיוון שהמדד בוחן את השינוי בממוצע המחירים במהלך אוגוסט לעומת ממוצע המחירים בחודש הקודם, נרשמה עלייה של 5% בסעיף המתאים. שאר העלייה תורגש במדד ספטמבר.
מחירי ההלבשה וההנעלה ירדו ב-5.7% מסיבות עונתיות.
מדד ספטמבר צפוי לעלות ב-0.1%
ההשפעות העיקריות על מדד ספטמבר צפויות להיות:
מחירי הדלקים (בשירות עצמי) עלו ב-5 אג' ומחיר שירות התדלוק עלה ב-7 אג' נוספים. מרווחי השיווק ירדו ב-19 אג' בעקבות המלצת הוועדה לעניין זה, אך ירידה זו קוזזה ע"י העלאה של 20 אג' במס הבלו. כזכור, בחודש אוגוסט הופחת הבלו באופןחד פעמי ב-30 אג', כך שעלייה נוספת של הבלו ב-10 אג' תתרחש באוקטובר.
כאמור מעלה, מחירי החשמל יעלו בכ-4% נוספים.
מחירי המזון צפויים לרדת ב-0.1% נוספים (0.5% בניכוי העונתיות) בשל המבצעים השונים והשפעת המחאה החברתית.
ירידה עונתית של 2.2% בסעיף התרבות ובידור בעיקר בשל סיום החופש הגדול.
ירידה עונתית של כ-1% במחירי הנסיעות לחו"ל ושל 4.1% במחירי ההלבשה וההנעלה.
עלייה של 0.6% בסעיף הדיור.
מדד אוקטובר צפוי לעלות ב-0.3% בעיקר בהשפעת עליות עונתיות במחירי הפירות ומחירי ההלבשה וההנעלה, כמו גם המשך עליית סעיף הדיור.
האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים צפויה להסתכם ב-2.4% בהנחת שע"ח ומחירי נפט קבועים.
החלטת הריבית לחודש אוקטובר 2011:
קשה לחשוב על גורמים שיניעו את בנק ישראל להעלות ריבית בקרוב. הבעיות בארה"ב ובאירופה רחוקות מלהיפתר, ציפיות האינפלציה קרובות למרכז היעד של בנק ישראל ואפילו השקל נחלש מול סל המטבעות ב-3.7% מאז תחילת אוגוסט. מצד שני גם הורדת הריבית נראית לנו לא סבירה כרגע, בעיקר בשל העובדה שעל פי בנק ישראל לא צפוי מיתון עולי בקרוב והריבית הנוכחית עדיין ברמה הנחשבת "מרחיבה". אנו מעריכים שהריבית תוותר ברמה של 3.25% ב- 12 חודשים הקרובים.
תחזיות פסגות לאינפלציה ולריבית בנק ישראל
[attachment=0:16dmz02d]1343.jpg[/attachment:16dmz02d]
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו, פסגות בית השקעות