שלום לכל חברי הפורום,

תחילה הציין כי הייתי חולה בשלושת הימים האחרונים ולכן העדרותי מהפורום...

עניתי על כל השאלות שהיו כעת ואני מצפה לשאלות נוספות.

במקביל נשלחה אלי שאלה בפרטי, אני לא הציין את שם השולח אך הייתי רוצה לחלוק את פרטי השאלה והתשובה שכן אני מאמין שאלו חשובים לצורך הבנה כללית של תחום ההשקעה באגח.

לשאלה -

אגח בריבית משתנה 817 תשואתו ירדה מ 3.7 ל 3.2% .מנהל השקעות בבנק אמר כי התשואה צמודה לתשואת המקמ .? אני שואל : האמנם התשואה של האגח מושפעת אולם - השער של האגח 817דווקא ירד ולא עלה ,ומנגד התשואה נחתכה חזק למטה . איך זה יתכן? ידוע הוא כי , כאשר התשואה יורדת השער אמור לעלות . מי שכבר קנה בעבר צריך כעת להרוויח ,לפי עליית השערים וירידת התשואה ??
לתשובה -

נכון, אך אם האגח צמוד לריבית המקמ וריבית המקמ יורדת אז הדבר יכול להתרחש.

ניקח מקרה כללי -

נניח שיש לנו אג"ח צמוד ריבית מק"מ (מלווה קצר מועד) שלו פרעון בודד בעוד 10 שנים ונניח כי ריבית המק"מ ירדה בחצי אחוז בין תקופות העדכון. ריבית האגח לפיכך צריכה לרדת בכ-5% (חצי אחוז על עשר שנים - לא מדוייק בגלל שתלוי במועדים המדוייקים, באופן התשלום ובמח"מ בגלל הריבית דה-ריבית, אך נזניח את כל אלא עבור דוגמה זו).

נניח כי התשואה לפני היתה 3.7%, אך השוק כעת מתמחר את התשואה לפי 3.2%, ההפרש בין 5% שהיה צריך לרדת בתשואה (עבור אותו המחיר) להפרש התשואות בפועל (חצי אחוז) יתבטא בירידת מחיר השוק!

כמובן שריבית המח"מ יכולה לחזור ולעלות ואז המחיר יעלה או התשואה תעלה (או שניהם גם יחד).

כמו כן יכול להיות מקרה נוסף של תשלום ריבית שגרם לירידת השער בגלל התיקון הטכני של הנייר בשוק, דבר שאם קרה במקביל לעדכון הריבית בהצמדתה למק"מ יכול לגרום למקרה המתואר.

בכלל יש להבדיל בין ריבית הקופון (שבמקרה זה יכולה להשתנות בגלל ההצמדה שלה) לתשואת השוק של הנייר - ויש להבין כי הקשר בין מחיר השוק לתשואת השוק של הנייר אינו בהכרח לינארי הפוך (כאשר זה עולה - זה יורד) שכן יש תלות גם בלוח הסילוקין! כאשר לוח הסילוקין לא קבוע (שכן יש הצמדה לריבית חיצונית - מה שמשפיע על גובה התשלומים העתידיים) היחס הפשוט שמתואר בתאוריה הכלכלית כבר אינו נכון בהכרח.

מציע ללמוד את הנושא, יש קורסים טובים על כך