על פי הנתונים של סוף הרבעון השני של 2011, החברות המשתייכות למעו"ף, מדד תל אביב 25, אמנם הגדילו את הכנסותיהן, אולם חוו ירידה דרמטית ברווחים בהשוואה לרבעון המקביל מאשתקד – ירידה של יותר מ- 20%. השחיקה ברווחים נבעה מירידה בשער הדולר, עלייה במחירי סחורות, חששות מפני משבר חובות באירופה ושינויים רגולטורים. לא כול החברות היות שותפות לירידה הזו, אבל מרביתן אכן חוו אותה.

התוצאה הזו אינה מפתיעה. עם בתחילת השנה עוד דיברו האנליסטים על צמיחה שנתית של המשק הישראלי בשיעור של כ- 5%, היום בנק ישראל כבר מדבר על צמיחה נמוכה בהרבה - סביב 3%. לאחרונה, ההתגברות של גלי המחאות החברתיות בארץ מתחילים לחלחל גם אל החברות ועשוי להמשיך לפגוע בהכנסות שלהן עוד ברבעונים הבאים. לראיה, כבר עכשיו ראינו פגיעה בחברות הדלק בעקבות הורדת מרווח מכירת הדלק, פגיעה בהכנסות הקמעונאיות עקב הוזלות מחירים משמעותיות של מוצרים בסיסיים, ופגיעה אפשרית בחברות הנדל"ן המקומיות בעקבות התקררות שוק הדיור. כל הדברים האלו עשויים לפגוע בחברות, אולם יעשו טוב לכיס הפרטי שלנו, היות ונשלם פחות עבור מוצרי צריכה, דיור ועוד.

מעבר לים המצב עדיין לא מעודד. באירופה, האבטלה מסרבת לרדת, משבר החובות נהיה מורכב מיום ליום, והצמיחה נעצרה כמעט לגמרי. אפילו בגרמניה, מי שאמורה להוציא את גוש היורו מהמשבר, אנחנו מתחילים לראות סדקים כלכליים ראשונים. בנוסף, המשך תוכנית החילוץ של המדינות האירופאיות הנכשלות מוטל היום בספק לאחר שקנצלרית גרמניה, אנג'לה מרקל, ספגה לאחרונה הפסד צורב בבחירות המקומיות ונתקלת כעת בהתנגדות עזה של חברי הקואליציה להסכם הסיוע שהתגבש בעבר.

גם ארה"ב מתאוששת לאט מהצפוי - נתוני התעסוקה מדשדשים ושיעור האבטלה לא יורד, ומחירי הנדל"ן ממשיכים לרדת. אפילו הפד כבר מבולבל ובנאומו האחרון לא חידש דבר, ודחה את ההחלטה באשר לעתיד לפגישת הפדדרל ריזרב בסוף ספטמבר. לאור כישלון שתי תוכניות ההקלה הכמותית הראשונות, ספק אם תוכנית שלישית היא הפתרון הנכון לבעיות של ארה"ב. ביום חמישי הקרוב אמור הנשיא אובמה לשאת נאום בנושא סיוע ושיפור היקף התעסוקה בארה"ב. האם הוא ישלוף שפן מהכובע? הלוואי.
כל הדברים האלו העיבו גם על פעילותן של החברות הישראליות ברבעון השני, וצפויים להשפיע ביתר שאת על תוצאותיהן בהמשך. לאור זאת, עונת הדוחות של הרבעון השני שהסתיימה לאחרונה, כבר אינה רלוונטית היום, והמשקיעים כבר התחילו לתמחר את המניות לפי תוצאות הרבעון השלישי, שצפויות להיות חלשות יותר.

צריך גם לזכור, כי ספטמבר מביא איתו הכרזה אפשרית על מדינה פלשתינאית ועלייה בסיכונים הגיאו-פוליטיים באיזורנו. גם זה דבר שעשוי להעיב על המניות הישראליות. לאור כל זאת, התמחור של שוק המניות הישראלי לא נראה זול במיוחד, וההעדפה שלנו היא למניות מעבר לים.

עם זאת, לדעתנו, עדיין יש חברות בעלות סיכוי טוב יותר להמשיך להצליח. ביניהן, אפשר לציין את חברות הביטוח הראל וכלל ביטוח, את כיל – שלהערכתנו עשויה ליהנות מהמשך עליית מחירי הסחורות בעולם, ומניות נדל"ן מניב כמו גזית גלוב, עזריאלי ואלוני חץ, שמציגות תוצאות טובות. כולן נראות יציבות, מציגות צמיחה ונסחרות במחירים נוחים. ירידות מחירים בשוק המניות בארץ עשויות כמובן להשפיע גם עליהן, אולם להערכתנו הן מעניינות להשקעה עבור משקיעים בעלי אופק השקעה ארוך יותר, שיכולים לסבול את תנודתיות המחירים בטווח הקצר.