נתוני התעסוקה
החזאים שחששו מנתון לא טוב הנמיכו כל החודש את התחזיות ועדיין הופתעו לרעה, כאשר במהלך אוגוסט לא נוספו כלל משרות למשק לעומת צפי לתוספת של 68 אלף משרות. מתחילת השנה נוספו למשק בממוצע רק 109 אלף משרות בחודש, נמוך מה-150 אלף משרות שנדרשות על מנת לשמור על שיעור האבטלה קבוע.
בשורה התחתונה מצבו של שוק העבודה האמריקאי עדיין בכי רע ולא צפוי להשתפר בצורה נכרת ועקבית בזמן הקרוב. למשק שמבוסס על צריכה פרטית אלו לא חדשות טובות.

עוד על נתוני אוגוסט:
• גם הנתונים ליוני-יולי עודכנו כלפי מטה ב-58 אלף משרות.
• הנתונים של אוגוסט מוטים מעט כלפי מטה וסביר שבנתוני ספטמבר ירשם שיפור וזאת בשל שתי סיבות:
• הסקר ממנו נגזרים הנתונים נערך מדי חודש, בקרב מדגם מייצג של פירמות, בשבוע של ה-12 לחודש. סקר אוגוסט נערך בשבוע בו שלאחר הורדת הדירוג של ארה"ב. כזכור בשבוע זה נרשמו ירידות חדות בשוקי ההון בשל הורדת הדירוג וההרעה באירופה. מבחינת השפעת הסנטימנט על העסקים, כנראה שהסקר נערך בנק' שפל כך שמפה אפשר רק לעלות (אלא אם כן בשבוע הבא השווקים שוב יסערו)
• בגלל שביתה בחברת התקשורת השנייה בגודלה בארה"ב, ורייזון, 45 אלף עובדים שלא קיבלו משכורת באותו שבוע לא נרשמו כמועסקים בסקר. כיוון שהשביתה כבר הסתיימה וכל השובתים חזרו לעבוד, משרות אלו יחזרו בסקר ספטמבר.
• שיעור האבטלה לא עלה ונותר ברמה של 9.1% למרות עלייה שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ל 64%.
• שיעור האבטלה ה"מורחב" (כולל גם כאלו שאינם עובדים אך מצהירים כי הם מעוניינים לעבוד וגם עובדים במשרה חלקית שרוצים לעבור למשרה מלאה) עלה בעשירית האחוז ל-16.2%. הפער בין שיעור האבטלה הרשמי לזה המורחב מלמד כי יש במשק האמריקאי הרבה "שומן" כך שגם כאשר יורגש שינוי מהותי בכלכלה ייקח עוד זמן רב עד ששיעור האבטלה ה"רגיל" יחל לרדת.
• זהו החודש הרביעי ברציפות שתוספת המשרות נמוכה מ-100 אלף. אלו עדיין לא מספרים של מיתון אבל בהחלט של צמיחה איטית מאוד.

בעקבות פרסום הנתונים רשם ה-P&S ביום שישי ירידה של 2.5% והתשואות על אג"ח ל-10 שנים ירדו שוב אל מתחת לרמת ה-2% (עמדו בסיום יום המסחר על 1.99%). אלו תשואות המגלמות בסבירות לא נמוכה חזרה למיתון, מה שנראה לנו פחות סביר. יתרה מכך, התשואות על אג"ח צמוד למדד ל-10 שנים עומדות על 0.05%- כלומר המשקיעים מוכנים לוותר על נזילות ל-10 שנים! ללא תמורה ריאלית על הכסף.
נתוני התעסוקה גם הגבירו את ההערכות כי מקבלי ההחלטות בארה"ב יחפשו דרכים חדשות לתמרץ את המשק. מחר, בנאום יום העבודה השנתי, צפוי אובמה להציע צעדים חדשים המיועדים לתמוך ביצירת מקומות עבודה ע"י הקלות מס למעסיקים ולעובדים. גם אם אכן יציע אובמה תוכנית כזו קשה לראות כיצד הוא מצליח להעביר אותה בקונגרס הרפובליקני. מצד הפד, השווקים יחכו ל-21 בחודש אז תסתיים פגישת הפד בה ידונו בהרחבה באפשרות להוציא לפועל תוכנית מוניטארית חדשה.

אירופה, זוכרים?
ככה בשקט, בלי לשים לב, התשואות על האג"ח של איטליה וספרד חזרו לעלות למרות ההתערבות של ה-ECB. כשהבנק האירופי הודיע כי הוא מתערב בשוק המשני, הוא לא חשף, בניגוד לפד, את כל הקלפים ולא פרט לגבי היקף ההתערבות או האג"ח אותן הוא עומד לרכוש. בשבועיים הראשונים המשקיעים לקחו צעד אחורה, ובהתאם התשואות ירדו מ-6.3% ל-5%. כעת משידוע שהיקף ההתערבות השבועי של ה-ECB היה בסך הכל 22 מיליארד אירו המשקיעים מבינים כי לעומת היקף החובות של איטליה וספרד, אלו לא סכומים שיספיקו כדי לשמור על התשואות נמוכות לאורך זמן. בהתאם לכך התשואות חזרו לעלות כאשר נכון להיום אג"ח איטלקי ל-10 שנים נסחר התשואה של 5.25% ומקבילו הספרדי ב-5.1%. הבעיות באירופה רחוקות מפתרון ועליית התשואות רק מחריפה את המצב. אנו מעריכים שה-ECB יגדיל את היקף הרכישות שלו (או לחות יאותת על כך) על מנת לתמוך באג"ח בטווח הקצר אבל ללא התערבות של גרמניה וצרפת בשוק (דרך קרן הסיוע) לא תושג יציבות לאורך זמן. התערבות כזו, מצד שני תוביל כנראה להורדת דירוג של צרפת ואולי אף של גרמניה.

ברזיל מורידה ריבית
בברזיל עשו בדיוק מה שבנק ישראל בחר שלא לעשות (ובצדק, להערכתנו). ההתפתחויות בעולם ובעיקר ההבטחה של הפד לא להעלות את הריבית לפחות עד אמצע 2013 מקשה מאוד על בנקים מרכזיים בעולם שעדיין נאלצים להתמודד עם שיעור אינפלציה גבוה. בברזיל לא חיכו להתפתחויות והורידו את הריבית ב-50 נ"ב לרמה של 12% למרות שהאינפלציה בשיא של 6 שנים ועומדת על 6.9%. ברזיל נאלצה להעלות את הריבית ב-1.75% מתחילת השנה וב-3.75% מאז מרץ 2009. העלאות הריבית היוו חלק לא קטן מהגורמים שתמכו בהתחזקות הריאל ב-53% מול הדולר בתקופה הנ"ל, התחזקות שפגעה מאוד בצמיחה וגררה ניסיונות התערבות שונים של הבנק המרכזי בשוק המט"ח.

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו – פסגות בית השקעות