תעשיית קרנות הנאמנות: המשקיעים פודים אך מפלס הפחד והפאניקה יורד. מיטב.
קרנות הנאמנות המסורתיות פדו בשבוע החולף כ-0.93 מיליארד שקל – ירידה של כ-80% בקצב הפדיונות.
זהו השבוע ה-20 ברציפות בו נרשמים פדיונות בקרנות המסורתיות, שבמהלכן נמשכו לא פחות מ-19 מיליארד שקל.
בראש הפודות השבוע: קרנות אג"ח חברות וכללי (640 מיליון שקל) וקרנות אג"ח מדינה וצמוד מדד (250 מיליון שקל).
מנגד, הקרנות הכספיות זכו לגיוס שבועי של כ-0.85 מיליארד שקל.
בשבוע החולף רשמה תעשיית הקרנות שבוע נוסף של פדיונות גבוהים, אך באופן יחסי לשבוע הקודם לו, בו נרשמו הפדיונות הכבדים ביותר ב-3 השנים האחרונות, ניתן להבחין בירידת מה בעצבנות ובפאניקה של המשקיעים. בסיכום שבועי נרשמו פדיונות של כ-930 מיליון שקל בקרנות המסורתיות או קצב פדיון יומי של מעט פחות מ-200 מיליון שקל – ירידה של כ-80% בקצב הפדיונות. כך, עפ"י אומדנים והערכות שבוצעו ע"י כלכלני מיטב. מתחילת החודש הפדיונות בקרנות המסורתיות עומדים על כ-5.7 מיליארד שקל, בדרך, כנראה, לעקוף את חודש יוני ה"שחור" בו הסתכמו הפדיונות על בכ-6.1 מיליארד שקל.
בסה"כ מדובר על שבוע 20 ברציפות שבו נרשמים פדיונות בקרנות הנאמנות המסורתיות, רצף שהחל בשבוע האחרון של מרץ, שבמהלכן משכו המשקיעים כ-19.0 מיליארד שקל, בהובלת קרנות אג"ח חברות וכללי שפדו כחצי מהסכום.
שוקי המניות בארץ סבלו בשבוע האחרון מתנודתיות גבוהה, שבסופה נרשמה מגמה מעורבת: מדד ת"א בנקים צנח בעוד כ-4.3%, מדד ת"א 25 רשם ירידה של כ-0.3%, מדד ת"א בלוטק 50 עלה בכ-1.7%, מדד ת"א 75 עלה בכ-2.1% ומדד יתר 50 זינק בכ-4.8%. קרנות הנאמנות המנייתיות (ישראל, חו"ל וגמישות) רשמו בשבוע החולף פדיונות קלים יחסית של כ-50 מיליון שקל בלבד – הפדיון הנמוך ביותר בחודש וחצי האחרונים, ומתחילת החודש פדו מהן המשקיעים כ-590 מיליון שקל.
איגרות החוב הקונצרניות רשמו השבוע תיקוןחד כלפי מעלה לאחר הירידות שליוו אותן בשבוע שקדם לו: מדד תל-בונד 20 רשם עלייה של כ-1.8%, מדד תל-בונד 40 זינק בכ-3.1%, ואילו מדד אג"ח קונצרני כללי קפץ בשיעור חד של כ-3.3%. עליות השערים הנאות הביאו אמנם להאטה בקצב הפדיונות, אך לא שינו את המגמה הכללית: קרנות אג"ח חברות וכללי רשמו בשבוע החולף פדיון נוסף של כ-640 מיליון שקל. עם זאת, נתון זה מייצג ירידה של כ-80% מקצב הפדיונות מהשבוע שקדם לו. מתחילת החודש סבלו קרנות אג"ח חברות וכללי מפדיונות כבדים של כ-3.8 מיליארד שקל, במה שמסתמן כחודש הגרוע ביותר עבורן אי פעם.
איגרות החוב הממשלתיות רשמו בשבוע החולף מגמה חיובית עם שונות גבוהה בין האפיקים השונים: מדד אג"ח ממשלתי כללי עלה בכ-0.6%, הגלילים רשמו עלייה קלה של כ-0.4% בעוד השחרים זינקו בשיעורחד של כ-1.0%. כל זאת, על רקע מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שירד במפתיע בכ-0.3%, בניגוד לתחזיות המוקדמות לעלייה בשיעור דומה. העליות הנאות לא תורגמו לגיוסים בקרנות המתמחות באפיקים אלו: קרנות אג"ח מדינה וצמוד מדד רשמו פדיון שבועי של כ-250 מיליון שקל, אך יש לציין כי מדובר על ירידה של כ-75% מקצב הפדיונות מהשבוע שקדם לו. הקרנות השקליות רשמו פדיון קל של כ-10 מיליון שקל, כאשר שתי מגמות ממשיכות לאפיין אותן: גיוסים גבוהים לקרנות מק"מ טהורות ללא מניות, מול פדיונות מקרנות שקליות ללא אפיון זמן וכאלה עם חשיפה מנייתית.
הקרנות הכספיות גייסו בשבוע החולף כ-860 מיליון שקל – ירידה של כ-50% בקצב הגיוסים מהשבוע הקודם לו, המצביע על ירידת מה במפלס הפאניקה של המשקיעים. מתחילת החודש מסתכמים הגיוסים בכ-3.15 מיליארד שקל.
מראשית החודש ירדו נכסי תעשיית קרנות הנאמנות בכ-5.5 מיליארד שקל המיוחסים לגיוסים נטו של כ-3.2 מיליארד שקל בקרנות הכספיות, מול פדיונות נטו של כ-5.6 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות, וירידה בסך של כ-3.0 מיליארד בנכסי תעשיית קרנות הנאמנות, לאחר ירידה של כ-1.8% במדד מיטב לתשואות קרנות הנאמנות עד כה החודש.
תעשיית הקרנות מנהלת נכון ל-18.8.2011 כ-151.2 מיליארד שקל. הקרנות המסורתיות (בנטרול הקרנות הכספיות) מנהלות כ-116.1 מיליארד שקל.